Spread the love


Πολυπρόσωπη, με ένα θίασο πρωταγωνιστών, η παράσταση του έργου του Τολστόι στη σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη του Εθνικού θα είναι αναμφίβολα το θεατρικό γεγονός της άνοιξης.Ο σκηνοθέτης Πέτρος Ζούλιας είναι ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Εθνικού Θεάτρου. Δεν υπάρχει θεατρική σεζόν κατά την οποία να μην υπογράφει μία τουλάχιστον παραγωγή στην Αγίου Κωνσταντίνου ή στο Rex∙ θυμηθείτε την «Τρελή του Σαγιό» και την «Πιαφ». Και αυτός από την πλευρά του ανταποδίδει την εμπιστοσύνη των διοικούντων στο πρόσωπό του με εμπορικές επιτυχίες.

karenina-2

Η παράσταση που ετοίμασε το τελευταίο διάστημα, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στη σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη στις 3 Μαρτίου, είναι η πιο φιλόδοξη και η πιο παρακινδυνευμένη απ’ όλες. Κι αυτό διότι η μεταφορά στη σκηνή κλασικών μυθιστορημάτων αποδεικνύεται συχνά παγίδα για σκηνοθέτες εγνωσμένης αξίας.

karenina-3

Το ερώτημα της σύμπτυξης πολυσέλιδων και πολυπρόσωπων έργων (η ελληνική έκδοση της «Άννα Καρένινα» υπερβαίνει τις 1.200 σελίδες) σπάνια απαντιέται αποτελεσματικά και συνήθως η αυθαιρεσία είναι περισσότερη από την έμπνευση.

karenina-4

Με αυτά δεδομένα, η πρεμιέρα της «Άννα Καρένινα» στις 3 Μαρτίου δεν μπορεί παρά να αποτελεί θεατρικό γεγονός πρώτης γραμμής. Πρώτον, διότι το έργο είναι πολύ αγαπητό στους έλληνες και, δεύτερον, διότι οι θίασος που συναρμολόγησε ο Ζούλιας για την περίσταση δικαιολογεί απόλυτα τον χαρακτηρισμό all star:

karenina-5

Μαρία Ναυπλιώτου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Μάξιμος Μουμούρης, Ορφέας Αυγουστίδης, Γεράσιμος Γεννατάς, Μυρτώ Αλικάκη είναι μερικοί από τους συμμετέχοντες ηθοποιούς.

karenina-6

Με φόντο το περιβάλλον της αριστοκρατικής Ρωσίας, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις αλλοιώνονται από τις κοινωνικές συμβάσεις, τον καθωσπρεπισμό και την υποκρισία, ο Τολστόι χτίζει την ιστορία της εμβληματικής ηρωίδας του.

karenina-7

Η Άννα Καρένινα (Μαρία Ναυπλιώτου) θα πληρώσει ακριβά το τίμημα του μετεωρισμού της ανάμεσα στο καθήκον προς τον σύζυγό της, Καρένιν (Λάζαρος Λεωργακόπουλος), και το πάθος της για τον εραστή της, κόμη Βρόνσκι (Ορφέας Αυγουστίδης). Κάθε επιλογή της, αντί να την οδηγεί σε λύση, φαίνεται να την σπρώχνει βαθύτερα στο αδιέξοδο, και το τραγικό της τέλος μοιάζει αναπόφευκτο.

karenina-8

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει:

Ένα ταξίδι. Από την Αγία Πετρούπολη της συντήρησης στην προοδευτική Μόσχα. Από τον θεσμό του γάμου στην περιπέτεια του έρωτα. Από τη λογική στο πάθος. Από τη φυσική θεώρηση στη μεταφυσική. Από το δαιμονικό ορμέμφυτο στο Θεό και στη συγχώρεση. Από την ευτυχία στη δυστυχία. Από το χθες στο σήμερα. Από την υποδούλωση και τον καπιταλισμό στην επερχόμενη επανάσταση. Από το σύνολο στη μονάδα. Στην ανθρώπινη ύπαρξη. Από τα σκοτάδια της ψυχής στην αλήθεια και το φως. Από τη ζωή στο θάνατο. Από τη γνώση και τη λογική στην ατέρμονη αναζήτηση του ανθρώπου, Από το μυθιστόρημα στο θέατρο.

karenina-9

Προσπάθησα τίμια και με σεβασμό να κρατήσω στις παλιές ράγες το κλασικό αριστούργημα του Λέοντος Τολστόι, βάζοντας όσο μπορούσα πιο ζωντανά στα κουπέ του τρένου του, τους διαχρονικούς χαρακτήρες και τις σχέσεις των μυθιστορηματικών ανθρώπων του, σε μια από τις πιο δύσκολες θεατρικές εμπειρίες του προσωπικού θεατρικού ταξιδιού μου.

karenina-10

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση / Διασκευή: Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης Σκηνοθεσία / Δραματουργική επεξεργασία: Πέτρος Ζούλιας Σκηνικά / Κουστούμια: Αναστασία Αρσένη Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος Επιμέλεια κίνησης: Φώτης Διαμαντόπουλος Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Τουντασάκη Βοηθός σκηνογράφου: Φώτης Μουρτάς Βοηθός ενδυματολόγου: Ελευθερία Πέτροβα

karenina-11

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):

Κόμισσα Άννα Αρκάντιεβνα Καρένινα: Μαρία Ναυπλιώτου

Κόμης Αλεξέι Αλεξάντροβιτς Καρένιν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος

Κόμισσα Βρόνσκαγια: Κωνσταντίνα Τάκαλου

Καρνέι: Αλέξανδρος Μπαλαμώτης

Ματβέι: Δημήτρης Καραμπέτσης

Ματριόνα: Μαριάννα Τουντασάκη

Πρίγκιπας Στεπάν (Στίβα) Αρκάντιεβιτς

Ομπλόνσκι: Μελέτης Ηλίας Πριγκίπισσα Ντάρια (Ντόλυ) Αλεξάντροβνα

Ομπλόνσκι: Ευδοκία Ρουμελιώτη Πριγκίπισσα Αικατερίνα (Κίττυ) Αλεξάντροβνα

Στσερμπάτσκαγια: Ευγενία Δημητροπούλου Κονσταντίν (Κόστια)

Ντμίτριτς Λέβιν: Μάξιμος Μουμούρης

Κόμισσα Νόρντστον: Ντίνα Αβαγιανού

Πριγκίπισσα Ελιζαμπέτα (Μπέτσυ) Τβιέρσκαγια

Μαρία Νικολάγεβνα: Δήμητρα Σιγάλα Τβιέρσι

Γιατρός: Μαρίνος Δεσσύλας

Κόμης Νόρντστον: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος

Κόμης Αλεξέι Κυρίλοβιτς Βρόνσκι: Ορφέας Αυγουστίδης

Νικολάι Ντμίτριτς Λέβιν: Γεράσιμος Γεννατάς Γεγκόρουσκα

Μιχαήλοβ: Θοδωρής Φραντζέσκος Κόμης Καρνούνσκι

Αγόρι εράνου: Γιάννης Αθητάκης Ελεγκτής / Ιερέας /

Φιόντορ: Σταύρος Μερμήγκης

Κόμισσα Λύντια Ιβάνοβνα: Μυρτώ Αλικάκη

Διπλωμάτης / Πιοτρ: Αντώνης Χατζής

Πριγκίπισσα Σορόκινα / Σεριόζα / Μαμή: Γεωργία Μητροπούλου

Μουζίκος / Ζυλ Λαντό: Σπύρος Μπιμπίλας

Φωτογράφος της παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας

karenina-12

Εθνικό Θέατρο, Σκηνή Rex – Μαρίκα Κοτοπούλη Πανεπιστημίου 48, Αθήνα, τηλ. 210 3305074.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30, Κυριακή στις 19:00.

Τιμές εισιτηρίων: 20€, 15€, 10€ (φοιτητικό), Πέμπτη ενιαία τιμή 13€, νέοι έως 28 ετών 10 ευρώ.

Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του θεάτρου, τηλεφωνικά και στο www.n-t.gr

karenina-1



Spread the love