Spread the love


Ο Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, καλεσμένος του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών, έρχεται στην Πειραιώς 260, για να παρουσιάσει την παράσταση “Το γεφύρι του Δρίνου”, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ίβο Άντριτς.

Το γεφύρι του Δρίνου, ένα μυθιστόρημα-ορόσημο των σερβικών γραμμάτων, αντίστοιχο του Πόλεμος και ειρήνη, είναι το πιο διάσημο έργο του Ίβο Άντριτς, ο οποίος παραμένει ο πλέον μεταφρασμένος Σέρβος λογοτέχνης και ο μοναδικός συγγραφέας της πρώην Γιουγκοσλαβίας που έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.

Η ιστορία μιας γέφυρας που παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς ανά τους αιώνες, ενώ γύρω της τα πάντα έρχονται και παρέρχονται, μεταφέρεται στη σκηνή από έναν κορυφαίο σκηνοθέτη της Σερβίας, τον Νικίτα Μιλιβόγεβιτς.

Μια παράσταση που θα συγκινήσει όχι μόνο Έλληνες και Σέρβους, που μοιράζονται παρόμοια ιστορικά βιώματα, αλλά και κάθε θεατή, ανεξαρτήτως προέλευσης, αφού η γέφυρα αποτελεί πανανθρώπινο σύμβολο επικοινωνίας, δημιουργίας, επιβίωσης.

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – Δραματοποίηση: Νικίτα Μιλιβόγεβιτς

Μετάφραση δραματοποίησης: Ισμήνη Ραντούλοβιτς

Σκηνικά – Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν

Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός

Χορογραφία: Amalia Bennett

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Μπιτούνη

Διεύθυνση παραγωγής: Μανόλης Σάρδης – PRO4

Παίζουν: Σοφία Κόκκαλη, Θάνος Τοκάκης, Μιχάλης Τιτόπουλος, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Κώστας Κορωναίος.

Φωτογραφία: Μαριλένα Σταφυλίδου

Δείτε το trailer της παράστασης εδώ:

Λίγα λόγια για το Νικίτα Μιλιβόγεβιτς

Νικίτα Μιλιβόγεβιτς (Nikita Milivojević) – ένας από τους πιο σημαντικούς Σέρβους θεατρικούς σκηνοθέτες της εποχής μας.

Οι κριτικοί θεωρούν ότι «Με την αμεσότητα των στρατευμένων θεατρικών του παραστάσεων έγινε σημείο αναφοράς για την δεκαετία του ενενήντα στη Σερβία, ενώ με την θαρραλέα και νεωτερική ανάγνωση των κλασικών οδήγησε το σερβικό θέατρο στον νέο αιώνα.»

Είναι κάτοχος των σημαντικότερων θεατρικών βραβείων σκηνοθεσίας στη χώρα του (βραβεία των Bojan Stupica , Sterijia , του Bitef, του βραβείου κριτικής του θεατρικού περιοδικού »Scena » , των ετήσιων βραβείων : του Εθνικού Θεάτρου, του θεάτρου JDΡ, του βραβείου Grad –teatar Budva, αλλά και πολλών άλλων όπως των θεατρικών φεστιβάλ στις πόλεις: Kragujevac , Vršac , Novi Sad , Ohridsko leto – Skopje).

Σε μια δημοσκόπηση των κριτικών θεάτρου η παράσταση ”Banović Strahinja’’ κρίθηκε ως η πιο σημαντική θεατρική παράσταση της δεκαετίας του 90 του περασμένου αιώνα στη Σερβία.

Έχει σκηνοθετήσει στην Ελλάδα, τη Σουηδία, την Σλοβενία, την ΠΓΔΜ, την Τουρκία, στις ΗΠΑ… Great Britain , Italy … Καλντερόν, Σαίξπηρ, Αισχύλο, Σοφοκλή, Τσέχωφ, Μπουλγκάκοφ, Πίντερ, Τ. Μαν, Μπρεχτ, Μίλερ, Ρούζεβιτς, Βιτράκ, Ιονέσκο, Μποντ, Μπέκετ, Στόπαρντ, Μέτερλινκ, Σαρτρ…)

Την περίοδο 1996 – 2004 διδάσκει ως τακτικός καθηγητής υποκριτικής και σκηνοθεσίας στην Ακαδημία τεχνών Βελιγραδίου. Την περίοδο 2005 – 2009 ήταν διευθυντής του Διεθνούς φεστιβάλ και του Θεάτρου ”Bitef” στο Βελιγράδι. Από το 2009 είναι τακτικός καθηγητής στο τμήμα υποκριτικής και σκηνοθεσία της Ακαδημίας τεχνών του Νόβι Σαντ. Ζει και εργάζεται στο Βελιγράδι.

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Τοποθεσία:

Eισιτήρια:

Πληροφορίες / Κρατήσεις:



Spread the love