Spread the love


Ο Καλιγούλας, το κορυφαίο έργου του βραβευμένου με Νόμπελ Αλμπέρ Καμύ σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Knutsen, μετά τις sold out παραστάσεις σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Κύπρο, επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τις 18 Οκτωβρίου και για λίγες παραστάσεις.

O Γιάννης Στάνκογλου στο ρόλο του Καλιγούλα πλαισιώνεται από έναν πολυμελή θίασο 13 ηθοποιών με τους Θεοδώρα Τζήμου/Στέλα Φυρογένη, στο ρόλο της Σεζώνια, Ιερώνυμο Καλετσάνο κ.α Πρωτότυπη μουσική live επί σκηνής από τον Blaine Reininger των Tuxedomoon.

Το έργο

O Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καλιγούλας οδηγείται στα όρια της παράνοιας μετά την απώλεια της αδελφής και ερωμένης του Δρουσίλλας. Η βία, οι συγκρούσεις, οι πλεκτάνες, οι διαξιφισμοί με τους Πατρίκιους συνθέτουν ένα ασφυκτικό σκηνικό, που ο ίδιος επί της ουσίας δημιουργεί, προκειμένου να προκαλέσει τον θάνατό του. Γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας γύρω του και ενσαρκώνει με απόλυτη συνείδηση τον παραλογισμό της ύπαρξης και το ανέφικτο της ευτυχίας. Ο Καλιγούλας είναι η ιστορία μιας «ανώτερης» αυτοκτονίας.

Η παράσταση αποτυπώνει επί σκηνής την δραματική πορεία του Καλιγούλα προς το θάνατο ως μια πράξη «αυτοθυσίας» κι όχι παραφροσύνης.

Ο Καμύ για τον Καλιγούλα

Σύμφωνα με τον Καμύ (1957): «Ο Καλιγούλας, είναι ένας σχετικά ευγενικός πρίγκιπας ως τη στιγμή που με το θάνατο της Δρουσίλα, αδελφής κι ερωμένης του, συνειδητοποιεί ότι «Οι άνθρωποι πεθαίνουν και δεν είναι ευτυχισμένοι». Ως εκ τούτου, παθιασμένος με την αναζήτηση του Απόλυτου και δηλητηριασμένος από το αίσθημα της περιφρόνησης και τη τρόμου, προσπαθεί να ασκήσει, μέσα από δολοφονίες και τη συστηματική διαστρέβλωση όλων των αξιών, μια ελευθερία που όπως ανακαλύπτει στο τέλος είναι μάταιη.

Η δική του αλήθεια είναι η επανάσταση απέναντι στη μοίρα, το λάθος του ότι αρνείται τους ανθρώπους. Δεν μπορεί να καταστρέψει τίποτα αν δεν καταστραφεί ο ίδιος πρώτα. Γι’ αυτό το λόγο ο Καλιγούλας ερημώνει τον κόσμο γύρω του και πιστός στη λογική του, προβαίνει στις απαιτούμενες ρυθμίσεις για να οπλίσει εκείνους που τελικά θα τον σκοτώσουν. Μια ιστορία των πιο ανθρώπινων και τραγικών λαθών. Άπιστος απέναντι στον άνθρωπο, πιστός στον εαυτό του, ο Καλιγούλας συναινεί επί τους ουσίας στο να πεθάνει αφού αντιληφθεί ότι κανείς δεν μπορεί να σώσει μόνος του τον εαυτό, εξασφαλίζοντας την ελευθερία όπως αυτός την ορίζει».

Συντελεστές:

Μετάφραση: Φρανσουάζ Αρβανίτη
Σκηνοθεσία: Αλίκη Δανέζη Knutsen
Σκηνικά: Πάρις Μέξης
Κοστούμια: Μαρίνα Χατζηλουκά
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική: Blaine Reininger
Κίνηση: Νίκος Δραγώνας
Ειδικός συνεργάτης: Μανώλης Δούνιας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βένια Σταματιάδη-Αναστασία Γεωργοπούλου
Βοηθός Σκηνογράφου: Μαντώ Ψυχουντάκη
Βοηθός Eνδυματολόγου-Eιδικές κατασκευές: Μυρτώ Κοσμοπούλου

Παίζουν:

Γιάννης Στάνκογλου, Θεοδώρα Τζήμου/Στέλα Φυρογένη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μιχάλης Afolayan, Κώστας Νικούλι, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Χάρης Εμμανουήλ, Γιώργος Νάκος, Δημήτρης Λιόλιος, Στράτος Σωπύλης, Κώστας Λάσκος, Αναστασία Γεωργοπούλου.

Πρωτότυπη μουσική live επί σκηνής ο Blaine Reininger των Tuxedomoon
Promo φωτογραφίες: Bill Georgoussis
Φωτογραφίες προβών και παράστασης, trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας

Σχεδιασμός αφίσας: Φίλιππος Βασιλειάδης
Κατασκευή κοστουμιών: Σάλι Αλάραμπι
Βοηθός κατασκευής κοστουμιών: Υρώ Γώγου
Οργάνωση παραγωγής: Μανόλης Σάρδης-Pro4
Συντονισμός παραγωγής: Aνζελίκα Καψαμπέλη

Διάρκεια παράστασης 120’

Mε την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών

Μια παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με την Stefi Theaterworks-Γιάννης Μ. Κώστας

"Ο Καλιγούλας" "Ο Καλιγούλας" "Ο Καλιγούλας"

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Τοποθεσία:

Eισιτήρια:

Προπώληση:

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Δείτε και άλλες θεατρικές πρεμιέρες στο Lifeviews.gr (ΦΩΤΟ-VIDEO)



Spread the love