Spread the love


Αναλαμβάνει καθήκοντα από 1η Φεβρουαρίου για 2 χρόνια

Ο διακεκριμένος χορογράφος και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ρήγος είναι ο νέος διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), με απόφαση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Λυρικής Γιώργου Κουμεντάκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣ ο νέος διευθυντής Μπαλέτου αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Φεβρουαρίου και η διάρκεια της θητείας του είναι διετής.

«Είναι μεγάλη χαρά η ανάληψη της θέσης του διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο Κουμεντάκη για την ιδιαιτέρως τιμητική πρόταση. Το Μπαλέτο της ΕΛΣ βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να τις κερδίσουμε, με σκληρή δουλειά και δημιουργικότητα. Στο Μπαλέτο της ΕΛΣ βρίσκονται μερικοί από τους καλύτερους χορευτές της χώρας μας, με τεράστιες δυνατότητες, αδιαπραγμάτευτο ταλέντο, λάμψη και γνώση. Με τη στήριξη του καλλιτεχνικού διευθυντή, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους χορευτές και με δεδομένο τον σεβασμό στην ιστορία του Μπαλέτου, είμαι αισιόδοξος πως θα επιτύχουμε τους υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί από το μεγάλο κοινό του χορού στην Ελλάδα» δηλώνει ο νέος διευθυντής.

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, αναφέρει:

«Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω τον χορογράφο και σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Ρήγο στη Διεύθυνση του Μπαλέτου της ΕΛΣ. Παρακολουθώ και θαυμάζω τη δουλειά του εδώ και 25 χρόνια. Είμαι αισιόδοξος ότι θα φέρει μια πνοή ανανέωσης στο Μπαλέτο της ΕΛΣ, με έντονο καλλιτεχνικό στίγμα και απόλυτο σεβασμό στη μεγάλη ιστορία του. Πιστεύω ότι με την ευαισθησία, το ήθος του αλλά και με το σπάνιο ταλέντο που διαθέτει να συνδιαλέγεται με διαφορετικά εκφραστικά μέσα, θα εμπνεύσει το Μπαλέτο της ΕΛΣ με δημιουργίες-σταθμό στο νέο μας σπίτι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και έξω από αυτό. Του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία και θα είμαι δίπλα του κάθε στιγμή της θητείας του».

Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Ρήγο

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος είναι χορογράφος και σκηνοθέτης. Έχει υπογράψει πολυάριθμες παραστάσεις χορού και πολυσχιδείς δημιουργίες. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.

Για την Εθνική Λυρική Σκηνή χορογράφησε το 2007 τις παραστάσεις «Οι συλφίδες» και «A little piece peace for America» έπειτα από πρόσκληση του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή Στέφανου Λαζαρίδη, ενώ το 2017 σκηνοθέτησε το μιούζικαλ «Ερωτόκριτος» του Δημήτρη Μαραμή, ύστερα από παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ.

Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος Χοροθεάτρου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (2001-2005), για το οποίο έχει χορογραφήσει τα έργα «Η Ωραία κοιμωμένη», «Κυανοπώγων», «Το ναυάγιο», «Η Μνήμη των Κύκνων», «Κιθαιρώνας», «Ταξιδιώτης του χειμώνα», «Xειμωνιάτικο ταξίδι», «Ιωάννα στην Πυρά», «Δωμάτιο του Ιγκόρ», «Χελιδόνα ηδομένη…», «Λευκός Θόρυβος», και «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι».

Το 1990 ίδρυσε το Χοροθέατρο ΟΚΤΑΝΑ, που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και στη διαμόρφωση του κοινού του, και γύρω από το οποίο συσπειρώθηκαν όλοι οι υποσχόμενοι χορευτές της γενιάς του.

Με το Χοροθέατρο ΟΚΤΑΝΑ παρουσίασε τα έργα «Οι Γάμοι», «Δωμάτιο 5», «Ο Κήπος», «Δάφνις και Χλόη», «Ο Αθλητής», «Οι 5 εποχές», «Ξενοδοχείον Ορφέας», «Ίκαρος-Αιφνίδια αποσυμπίεση», «Η Κυρία με τις Καμέλιες», «Άλκηστις», «Το Ρινγκ», «Τρελή ευτυχία», «Ουτοπία», «Ταξιδιώτης του χειμώνα», «Σχεδίασμα Β΄- Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», «Ντυμένοι/γυμνοί», «Καρυοθραύστης», «Neverland», «Τα Καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα», «Αρκαδία», κ.ά.

Χορογραφίες του έχουν βραβευτεί από διάφορους θεσμούς (Διαγωνισμός Χορογραφίας Δήμου Αθηναίων 1990- Β΄ βραβείο, 1992- Α΄ Βραβείο∙ Κρατικό Βραβείο Χορού, 1995 και 1996 Κρατικό Βραβείο Χορογραφίας 1999 και 2001∙ Βραβείο Μελίνα Μερκούρη, 1997), έχουν αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ χορού ανά τον κόσμο (Πορτογαλία, Η.Π.Α, Γεωργία, Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Αγγλία, Ολλανδία, Βοσνία, Κολομβία, Γερμανία, Βενεζουέλα, Αίγυπτος, Πολωνία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ισραήλ, Βραζιλία, Ισπανία, κ.α.), και εξακολουθούν να διδάσκονται στην ΚΣΟΤ.

Έχει σκηνοθετήσει έργα από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο (Ρωμαίος και Ιουλιέττα, του Σαίξπηρ, Έντα Γκάμπλερ, του Χ. Ίψεν, Τα κόκκινα φανάρια, του Α. Γαλανού, Το κενό αυτοπροσώπως, του Α. Δήμου, έργα της Ε. Πέγκα, κ.ά.), μιούζικαλ και όπερες (Vesalii Icones του P. M. Davies, Cabaret, των Fred Ebb & John Kander, Rocky Horror Show του Richard O’ Brien, Ερωτόκριτος του Δ. Μαραμή), την παιδική παράσταση Φρουτοπία, του Ευγ. Τριβιζά, παραστάσεις με συνδυασμό τεχνών (Πολύ κακό και τίποτα, Bossa Nova, Τιτανικός, ‘Ανεμος στο Εθνικό Θέατρο), στις οποίες παντρεύει όλες τις ιδιότητές του, διάφορα σόου, συναυλίες, και μουσικά βίντεο. Παραστάσεις του έχουν παρουσιαστεί σε πάνω από 40 διεθνή Φεστιβάλ καθώς στο ΜΜΑ, το ΜΜΘ, το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την ΕΛΣ, τον ΘΟΚ, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, κ.α.

Ως συνεργάτης χορογράφος έχει υπογράψει την κίνηση σε ταινίες και παραστάσεις έργων από το ελληνικό (αρχαίο και σύγχρονο) και το παγκόσμιο ρεπερτόριο, με σκηνοθέτες διαφορετικών στιλ και αναζητήσεων (Γ. Χουβαρδά, Μ. Μαρμαρινό, Αντρέι Σερμπάν, Γ. Λαζάνη, Μ. Κουγιουμτζή, Τ. Μπαντή, Στ. Φασουλή, Θ. Μοσχόπουλο, Μ. Καραμαγγιώλη, Β. Αρδίττη, Ντ. Ηλιάδη, Ν. Παναγιωτόπουλο, Λ. Λαζόπουλο, Ν. Διαμαντή, Β. Νικολαϊδη, Γ. Σμαραγδή, Σ. Τσακίρη, κ.ά.).

Ως contributing artist και φωτογράφος έχει συνεργαστεί με περιοδικά (Vogue, Marie Claire, Athens Voice, Cool, Soul, Free, κ.ά.). Ως εικαστικός καλλιτέχνης έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στο ΚΜΣΤ Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Τεχνών Λευκωσίας / Ίδρυμα Πιερίδη, την Γκαλερί Antonopoulou art, το Αρσάκειο Πάτρας στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, την Ταινιοθήκη Ελλάδας, τη Διεθνή Συνάντηση Τέχνης Art – Athina 2007 κ.α.



Spread the love