Spread the love


 

Ένας ηλικιωμένος, που έχει χάσει πρόσφατα τη γυναίκα του και πάσχει από άνοια και νευρικές διαταραχές, κατορθώνει και ξεφεύγει από την προστασία του Οίκου Ευγηρίας στον οποίο βρίσκεται και αρχίζει την αναζήτηση του ανθρώπου που ευθύνεται για τη δολοφονία της οικογένειάς του στο Άουσβιτς.

Για να πετύχει τον στόχο του, ακολουθεί αυστηρά τις οδηγίες ενός φίλου του. Ο τελευταίος, έχοντας χάσει και αυτός τους δικούς του από τον ίδιο εκτελεστή, έχει αφιερωθεί ολοκληρωτικά στον εντοπισμό των SS που κατέφυγαν στην Αμερική, αλλάζοντας φυσικά ταυτότητα και ζωές.

Ο κεντρικός ήρωας, ο Ζεβ (“λύκος” στα εβραϊκά) Γκούντμαν, ένα καθόλα ειρωνικό όνομα, θα συναντήσει πολλούς χαρακτήρες, μέχρι να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με την αλήθεια.

Ο γνωστός Καναδός σκηνοθέτης Ατόμ Εγκογιάν (γεννημένος στο Κάιρο με αρμένικη καταγωγή) ποτέ δεν έπαψε να ασχολείται με τα λεπτά έως αλλόκοτα εγκεφαλικά και συναισθηματικά παιχνίδια μνήμης.

Όλες οι τελευταίες ταινίες του Εγκογιάν (Εκεί που βρίσκεται η αλήθεια, Adoration, Υποψία, Devil’s knot, The captive) δεν συγκρίνονται με αυτές της πρώτης στον σκηνοθετικό χειρισμό. Μοιάζουν πολύ πιο συμβατικές, παρωχημένες ή απομακρυσμένες από τη μυστηριακή γοητεία των προηγούμενων.

Γιατί μπορεί το Γράμμα από το παρελθόν να μοιάζει συντηρητικό κινηματογραφικά, προσφέρει όμως μία από τις καλύτερες ερμηνείες του Κρίστοφερ Πλάμερ στη μεγάλη οθόνη και σε δεύτερους ρόλους έναν άκρως συγκινητικό Μάρτιν Λαντάου και έναν πειστικά αντιπαθητικό Μπρούνο Γκανζ.

Το να ζεις στο ψέμα δεν είναι ζωή, αλλά μερικές φορές η αλήθεια που μας αποκαλύπτεται μπορεί να είναι αμείλικτη. Και εκεί ο καθένας μας καλείται να σταθεί αντιμέτωπος με το παρελθόν του και να κρίνει αν μπορεί να αντέξει ή όχι. Το παρελθόν, δυστυχώς, δεν αλλάζει, αναμένοντάς μας στο διηνεκές να υποστούμε τις συνέπειες των πράξεών μας. Αντέχετε να κοιτάξετε τον καθρέφτη;

REMEMBER. Σκηνοθεσία: Ατόμ Εγκογιάν.

Πρωταγωνιστούν: Κρίστοφερ Πλάμερ, Μάρτιν Λαντάου, Ντιν Νόρις, Μπρούνο Γκανζ.

Καναδάς – Γερμανία. Διάρκεια: 94 λεπτά.

“Το να ζεις στο ψέμα, όμως, δεν είναι ζωή”

REMEMBER

REMEMBER 2



Spread the love