Spread the love


Ο Ken Loach δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Ο βρετανός σκηνοθέτης  μας έχει δώσει διαμάντια όπως το Γη και Ελευθερία και το Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι. Και επιστρέφει στις οθόνες με το I, Daniel Blake μιλώντας για μια κοινωνία που έχει αποτύχει οικτρά στο να υπερασπισθεί τους πιο αδύναμους.

Το πολιτικό σινεμά ποτέ δεν ήταν πιο αναγκαίο από ότι αυτά τα χρόνια της κρίσης. Και ο 80χρονος πλέον Ken Loach ποτέ δεν φοβήθηκε να φέρει το πολιτικό σχόλιο στις ταινίες του, μιλώντας για ζητήματα που άλλοι απέφευγαν ή ωραιοποιούσαν. Ο ίδιος ήταν δραστήριος υποστηρικτής της  Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία ενώ τώρα έχει ταχθεί υπέρ της ανανέωσης της πολιτικής με στροφή προς την κοινωνία των πολιτών. Ακτιβιστής, έχει πολλές φορές αποσύρει ταινίες του από φεστιβάλ ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ήταν εγγυητής στις δικαστικές περιπέτειες του Julian Assange, ενώ παραμένει ένας αυστηρός επικριτής των πρακτικών του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων.

Όσο για την φετινή του ταινία το I, Daniel Blake (Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ) είναι ένα κλασικό προλεταριακό δράμα  που δείχνει τον μεσήλικα πρωταγωνιστή να αναγκάζεται να αναζητήσει δουλειά παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που έχει, καθώς αλλιώς θα χάσει κάθε επίδομα. Ο Ντάνιελ  Μπλέικ (που τον υποδύεται ο Dave Johns) παρά το ότι δίνει μια ανέλπιδη μάχη με το γραφειοκρατικό σύστημα που τον ισοπεδώνει, διατηρεί την ανθρωπιά του και καταφέρνει να προσφέρει προς τους γύρω του.

I, Daniel Blake

Βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών (ο Ken Loach έχει ήδη κερδίσει άλλο ένα με το «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι») η ταινία δεν αναζητά την εύκολη λύση και είναι μια κριτική ματιά προς το βρετανικό σύστημα κοινωνικών παροχών, το οποίο τα τελευταία χρόνια όλο και συρρικνώνεται λόγω των περικοπών, μια κατάσταση που την γνωρίζουμε πολύ καλά και εδώ στην Ελλάδα. Ο Loach όμως πετυχαίνει να συνδυάσει την πολιτική κριτική με το κλασικό ανθρώπινο δράμα, χωρίς να ξεπέφτει σε μια στεγνή καταγγελία, που θα μπορούσε να «χωρέσει» σε ένα ντοκιμαντέρ (είδος που επίσης το κατέχει πολύ καλά).

I, Daniel Blake

Δείτε το I, Daniel Blake, αν και δεν είναι ότι πιο ανακουφιστικό ή διασκεδαστικό για αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα, είναι όμως βαθιά ανθρώπινο και ρεαλιστικό.

Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς
Πρωταγωνιστούν: Ντέιβ Τζονς, Μπριάνα Σαν, Χέιλι Σκουάιρς, Ντίλαν Φίλιπ Μακίρναν, Νάταλι Αν Τζέιμσον, Κόλιν Κουμπς

Δείτε τη σελίδα της ταινίας στο Facebook  και ένα αφιέρωμα στη φιλμογραφία του Ken Loach.



Spread the love