Spread the love


Ο Μελ Γκίμπσον εκτός από μεγάλος ηθοποίος αναδεικνύεται και σε σκηνοθέτη με διάρκεια. Και στο  Hacksaw Ridge (Αντιρρησίας Συνείδησης ο ελληνικός τίτλος) το ταλέντο του μας προσφέρει μια καταιγιστική ιστορία για ένα πολεμιστή χωρίς όπλο!

Η ταινία  Hacksaw Ridge βασίζεται σε πραγματική ιστορία. Ο Ντέσμοντ Ντος πήγε εθελοντής στον Αμερικανό στρατό στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά ήταν ταυτόχρονα αντιρρησίας συνείδησης. Και κατάφερε να συμβιβάσει τον πατριωτισμό του με το καθήκον καθώς προσφέρθηκε να γίνει νοσοκόμος. Στην μάχη της Okinawa (μια από τις αιματηρότερες του μετώπου στον Ειρηνικό) ο Ντος κατάφερε να σώσει 75 στρατιώτες ενώ ο ίδιος τραυματίστηκε πολλές φορές. Για αυτό του το κατόρθωμα, του απονεμήθηκε το Μετάλλιο της Τιμής, η ανώτατη στρατιωτική διάκριση στις ΗΠΑ.

hackshaw-ridge-1  Η ιστορία συγκλονιστική λοιπόν και ο Μελ Γκίμπσον ο οποίος έχει μεγάλη αγάπη στις πολεμικές ταινίες δίνει ρέστα. Ειδικά στο δεύτερο μέρος η καταγραφή των μαχών και της φρίκης του πολέμου είναι γεμάτη ένταση και συνεχή ροή, που δεν σκαλώνει πουθενά. Και εδώ βέβαια είναι και το πρόβλημα της ταινίας (που δεν το θεωρούμε σοβαρό) καθώς αυτό το κομμάτι υπερτερεί σημαντικά από το πρώτο, που γνωρίζουμε τον χαρακτήρα του ήρωα και βλέπουμε τις ταλαιπωρίες του μέχρι να γίνει αποδεκτός από τους συντρόφους του, όπως και τις προσωπικές του αγωνίες.

hackshaw-ridge-3

Ο Γκίμπσον βέβαια “χτίζει” την ταινία του πάνω σε αυτή την αντίθεση, και τα καταφέρνει βάζοντας έντεχνα στην αφήγηση και μια σειρά από (απλοικές) χριστιανικές μεταφυσικές αναζητήσεις πάνω στην 6η Εντολή “Ου φονεύσεις”. Άλλωστε ο ίδιος δεν έχει κρύψει ποτέ τις χριστιανικές του καταβολές τις οποίες εντάσσει στην φιλμογραφία του (αρκεί να θυμηθεί κανείς το The Passion of the Christ που είχε σκηνοθετήσει το 2004.

Hacksaw Ridge

Αλλά ας μην το κουράζουμε. Η ταινία είναι μια μεγάλη χολιγουντιανή περιπέτεια, χορταστική, γεμάτη πάθος, ζωντάνια και μεγάλες σκηνές που βέβαια κάποιες στιγμές θα ζορίσουν με τη βία που προβάλλουν. Και βέβαια βγαίνει στους κινηματογράφους κοντά στην 11η Νοεμβρίου, που στις ΗΠΑ γιορτάζουν την ημέρα των Βετεράνων. Τίποτε τελικά δεν είναι τυχαίο.

Δείτε την ταινία στο Facebook

Και στο επίσημο site της



Spread the love