Spread the love


Ένας χωρισμένος πατέρας και ο πρώην κατάδικος αδερφός του επιχειρούν μια σειρά ληστειών τραπεζών για να διασώσουν τη χρεωμένη οικογενειακή τους φάρμα στο Δυτικό Τέξας, ενώ στα ίχνη τους βρίσκονται ένας βετεράνος σερίφης και ο ινδιάνος βοηθός του, είναι η βασική σεναριακή γραμμή του Hell on High Water, στα ελληνικά “Πάση θυσία” που βγήκε από σήμερα στους κινηματογράφους.

Η ματιά του σκηνοθέτη Ντέιβιντ Μακένζι όμως σαρώνει, μέσα από μια οπτική western, όλη τη σύγχρονη Αμερική, με τον φτωχόκοσμο της επαρχίας, εγκλωβισμένο στην ανέχεια, την εκμετάλλευση, τον ρατσισμό, τα κοινωνικά αδιέξοδα. Όλα πουλιούνται, όλοι ψωνίζουν, όλοι χρωστάνε, όλοι είναι φτωχοί σε κάποιο επίπεδο, όλοι είναι αδύναμοι μπροστά στο απρόσωπο κεφάλαιο. Θαυμάσια φωτογραφία των νεκρών τοπίων του Τέξας, ατάκες που πονάνε σαν την συγκλονιστική “η φτώχεια είναι σαν αρρώστια, περνά από γενιά σε γενιά”, μια χώρα να σφαδάζει.

Πρωταγωνιστής; Τυπικά ο έξοχος Τζεφ Μπριτζες αλλά άξια στέκονται δίπλα του ο Κρις Πάιν και ο Μπεν Φόστερ αλλά και ο λιτός Τζιλ Μπέρμινχαμ. Όλοι τους σκαμμένοι από την ζέστη, τον άνεμο, την κούραση, το αδιέξοδο της ζωής τους, δίνου σε αυτό το σύγχρονο γουέστερν μια επική λάμψη αλλά γεμάτη πίκρα.

Το Hell on High Water συστήνεται ως μια -κατά την προσωπική μας άποψη- από τις 3 καλύτερες ταινίες του 2016, με πολλαπλά νοήματα, που παρόλο το “αμερικάνα” σκεπτικό της θα βρει πολλά κοινά σημεία και με την ελληνική πραγματικότητα.

Δείτε το επίσημο site.



Spread the love