Spread the love


«Triple9» του John Hillcoat

To «Triple9» του John Hillcoat από αυτή την εβδομάδα στους κινηματογράφους

Λίγα λόγια για την ταινία «Triple9»

Με θητεία στο μουσικό βιντεοκλίπ, ο Αυστραλοκαναδός Τζον Χίλκοουτ έχτισε μέσα από μια σειρά ρεαλιστικών περιπετειών (το αντι-γουέστερν «Proposition», η μελλοντολογική αλληγορία «Ο Δρόμος», οι γραφικά βίαιοι «Παράνομοι» ) ένα ερημωμένο από κάθε ηθική προσταγή­ σύμπαν, όπου η μοναδική αρχή επιβίωσης είναι το δίκαιο του ισχυρού. Ακριβώς ό,τι συμβαίνει και στην Ατλάντα του «Κωδικού 999», στην οποία κλέφτες και αστυνομικοί πάνε χέρι χέρι, μέχρι που η απληστία κάψει ένα από τα δύο ή και τα δύο σύρριζα. Το πάνω χέρι φαίνεται, πάντως, να κρατάει εδώ η Ιρίνα Βλάσοφ, κομψευόμενη χήρα ενός έγκλειστου στη φυλακή Ρώσου μαφιόζου (η Κέιτ Γουίνσλετ με σχεδόν αστεία προφορά σε μια φανερά άστοχη επιλογή ), η οποία εκβιάζει τον Μάικλ, αρχηγό μιας πενταμελούς συμμορίας αστυνομικών και κακοποιών.

Κρατώντας όμηρο τον γιο του Μάικλ με την αδερφή της και φτάνοντας στα πιο βίαια άκρα για να πείσει την ετερόκλητη παρέα, η Ιρίνα τους αναγκάζει σε μια τελευταία κι επικίνδυνη ληστεία. Πιεσμένοι από το χρόνο, αυτοί θα εκπονήσουν ένα σχέδιο που θα οδηγήσει την ώρα της επιχείρησής τους σύσσωμη την αστυνομική δύναμη της πόλης μακριά από τον τόπο του εγκλήματος: τη δολοφονία ενός αστυνομικού (η έκφραση «officer down», στα ελληνικά «τραυματισμένος αστυνομικός», κωδικοποιείται και ως «triple 9» ) και συγκεκριμένα του νεοφερμένου Κρις Άλεν, ο οποίος χώνεται ενοχλητικά στα πόδια τους.

Ξεκινώντας δυναμικά με μια ληστεία τράπεζας κι ένα πιστολίδι που ακολουθεί στη μέση ενός αυτοκινητόδρομου, ο «Κωδικός 999» κερδίζει πόντους με την καλοστημένη δράση του, ενώ ο βρόμικος ρεαλισμός του επεκτείνεται στους αντιηρωικούς χαρακτήρες, στην άγρια γλώσσα και την ωμή συμπεριφορά τους. Υπάρχει κάτι παλιο­μοδίτικα στιβαρό εδώ, το οποίο θυμίζει crime novel του Τζορτζ Πελεκάνος και –λιγότερο στιλιζαρισμένο– αστυνομικό θρίλερ του Μάικλ Μαν. Έχει να κάνει με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, την ένταση, το βάρος όσων διακυβεύονται και το αφηγηματικό τέμπο, δηλαδή τη δουλειά του Τζον Χίλκοουτ, του ελληνικής καταγωγής Βέλγου διευθυντή φωτογραφίας Νικόλας Καρακατσάνις («Η Συγκάλυψη» του Μίκαελ Ρόσκαμ ) και του εντυπωσιακού A-list cast, το οποίο επιφυλάσσει ελάχιστης διάρκειας ρόλους σε σταρ όπως ο Νόρμαν Ρίντους και η Τερέζα Πάλμερ.

Ακόμη και του «ανορθόδοξου» σάουντρακ του Άτικους Ρος (Όσκαρ για το «Social Network» ) και των Κλόντια Σαρνέ, Λίοπολντ Ρος και Μπόμπι Κρλικ. Από την άλλη το πρωτότυπο σενάριο του Ματ Κουκ (του επερχόμενου «Patriots Day» με τον Μαρκ Γουόλμπεργκ ), γνωρίζοντας πώς να αναδεικνύει τα τικ των χαρακτήρων του, αναπτύσσεται πάνω σε γνώριμα για το είδος μοτίβα, απλώνεται σε υποπλοκές που δεν μπορεί να ελέγξει απόλυτα, ο δε αμοραλισμός του μοιάζει περισσότερο pulp ηθικο-φιλοσοφική μανιέρα παρά πικρό δίδαγμα ζωής.

Πληροφορίες για την ταινία «Triple9»

Σκηνοθεσία: John Hillcoat

Σενάριο: Matt Cook

Πρωταγωνιστούν: Casey Affleck, Chiwetel Ejiofor, Woody Harrelson, Kate Winslet, Norman Reedus, Teresa Palmer, Anthony Mackie

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

 

Δείτε το επίσημο site της ταινίας, το facebook

 



Spread the love