Spread the love


Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων,ολοκληρώθηκε απόψε στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η συζήτηση επί των άρθρων του νέου αναπτυξιακού νόμου.

«Η αντίληψη που διέπει το νέο νόμο, είναι η προώθηση ισόρροπης ανάπτυξης με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς πόρους η ενίσχυση μειονεκτούντων περιοχών, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο κ. Σαντορινιός, πρότεινε να βελτιωθεί η διάταξη που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας, να τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας μετά την υπαγωγή στο νόμο και ζήτησε η ένταξη να γίνεται ανάλογα με το ύψος της επένδυσης.

«Η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα», ανέφερε στην τοποθέτησή της, η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Μισέλ Ασημακοπούλου και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με την υπερφορολόγηση που επιβάλλει εμποδίζει τις επενδύσεις.

Η κ. Ασημακοπούλου, πρότεινε να προβλεφθεί η η δυνατότητα κάλυψης της ιδίας συμμετοχής και από τα λοιπά διαθέσιμα κεφάλαια των επιχειρήσεων και της απόκτησης μηχανολογικού εξοπλισμού για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ζήτησε επίσης αναπροσαρμογή των ενισχύσεων και να προβλεφθούν στο νόμο συγκεκριμένες προθεσμίες για την καταβολή τους.

Ρητή δέσμευση στον αναπτυξιακό νόμο ότι το 15% από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων που θα διαχειριστεί το Υπερταμείο το οποίο θα διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία, θα διατίθεται για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο, ζήτησε κατά την τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσέας Κωσταντινόπουλος.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος ζήτησε επίσης να τεθεί πρόβλεψη ρήτρας απασχόλησης για την υπαγωγή έργων στον αναπτυξιακό νόμο και να θεσμοθετηθεί αφορολόγητο αποθεματικό ώστε να σχηματίζεται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ένα επαρκές κεφάλαιο ώστε αν το επενδύσουν. Πρότεινε τέλος την παράταση έως 31/12/2017 της προθεσμίας για την ολοκλήρωση των υφιστάμενων επενδυτικών σχεδίων και την ανάληψη του έργου του ελέγχου, από πιστοποιημένες ελεγκτικές εταιρίες. Την πρόταση του κ.Κωνσταντινόπουλου για διάθεση του 15% των εσόδων του Υπερταμείου στον επενδυτικό νόμο απέρριψε κατά την παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης είπε ότι η πρόταση «είναι εκτός τόπου και χρόνου» εφόσον το ταμείο δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί και η οργάνωση και ο σχεδιασμός του είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών.

Την άποψη ότι συγκρούονται δύο στρατηγικές υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Καραθανασόπουλο, η μία στρατηγική έχει στο επίκεντρό της τις ανάγκες του καπιταλιστικού κέρδους. «Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως υπηρετούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι, η δεύτερη στρατηγική είναι η πρόταση του ΚΚΕ, που έχει στο επίκεντρο τις ανθρώπινες ανάγκες, και η οποία προϋποθέτει κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, εργατικό έλεγχο, αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

«Εφόσον εμείς είμαστε με τη δεύτερη στρατηγική, δεν έχει νόημα να μπούμε σε μια τοποθέτηση επιμέρους προτάσεων που θα βελτιώνουν τον νέο αναπτυξιακό νόμο» κατέληξε ο κ. Καραθανασόπουλος.

«Χαμηλή πτήση και κάτω από τα ραντάρ», χαρακτήρισε το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και πρόσθεσε ότι τον θεωρεί «πολύ περιορισμένο και μικρού εκτοπίσματος». Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού πρότεινε να δίνεται νωρίτερα η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων, να προβλεφθεί επιδότηση του επιτοκίου και να συμπεριληφθούν στις επιλέξιμες δαπάνες οι εταιρείες γρήγορου ίντερνετ. Πρότεινε τέλος, το όριο της ενίσχυσης για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις να κατέβει στα 50.000 ευρώ.

«Η απουσία προκαταβολής έως ότου ολοκληρωθεί το 50% της επένδυσης αποβάλει κατ’ ουσίαν τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις» υποστήριξε η ειδική αγορήτρια της Ένωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Η κ.Μεγαλοοικονόμου, πρότεινε επίσης να μειωθεί το διάστημα της επταετίαςπου απαιτείται για την καταβολή του συνόλου των ενισχύσεων, καθώς και να προβλέπουν επιπλέον επιβραβεύσεις και ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και είναι απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη.



Spread the love