Spread the love


Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ, είπε ότι ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντησή τους δεν του είπε τα σχέδια του για τον εκλογικό νόμο, παρά μόνο «κάποιες σκέψεις για προβληματισμό, για παραπέρα διαβούλευση και για συζήτηση με τα κόμματα», ενώ …..

…. από την πλευρά του ο κ. Κουτσούμπας απάντησε στον πρωθυπουργό «ξεκάθαρα την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική».

Προσέθεσε πως υπενθύμισε στον πρωθυπουργό «την τελευταία πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάρτιο του 2012, μάλιστα με την υπογραφή του ίδιου του πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα και του σημερινού υπουργού Εσωτερικών του κ. Κουρουπλή και άλλων στελεχών, σημερινούς υπουργούς, αντιπροέδρους Βουλής, του αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον κ. Παπαδημούλη κλπ, όπου μιλούσαν για ένα σύστημα πραγματικής άδολης απλής αναλογικής. Μάλιστα στο άρθρο 1 ρητά έλεγε ότι καταργείται η αποκλειστική ρήτρα του 3% που δεν συμβιβάζεται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτή είναι η διατύπωση της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Και για όλα αυτά τα ζητήματα και με βάση τις εξελίξεις δεν νομίζουμε ότι έχει αλλάξει τίποτε μέσα σε 3 χρόνια, έτσι ώστε να αλλάξουνε θέση για αυτό το ζήτημα».

Τόνισε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει νόμο απλής αναλογικής, το ΚΚΕ θα τον στηρίξει.

Σε ό,τι αφορά το όριο του 3%, ο κ. Κουτσούμπας παρέθεσε διατυπωμένα αποσπάσματα της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ (του 2012) με την υπογραφή του κ. Τσίπρα, ενώ πρόσθεσε ότι «ούτε εθνικοί λόγοι τέθηκαν από τον κ. Τσίπρα στη συζήτηση που είχαμε μαζί. Οι πιέσεις που δέχεται από το συγκυβερνών του κόμμα, από τους ΑΝΕΛ, για τη θέσπιση, λόγω εθνικού προβλήματος, της ρήτρας-πλαφόν του 3%, αφορά τον κ. Τσίπρα».

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «ως μουσουλμανική μειονότητα αναγνωρίζεται η μειονότητα της Θράκης». Σημείωσε ότι «εκλέγονται – και μάλιστα εκλέγονται και με παρεμβάσεις όπως αναγνωρίζει και ο κ. πρωθυπουργός και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- του τούρκικου προξενείου», προσθέτοντας ότι στην υποθετική περίπτωση που η τουρκική πολιτική θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα αποσταθεροποίησης ή όξυνσης της κατάστασης «μπορεί να τη δημιουργήσει και με τους υπάρχοντες ή με τους νέους εκλεγμένους τέλος πάντων βουλευτές και μέσα από τις λίστες των κομμάτων, εφόσον οι ίδιοι τους πριμοδοτούν».

«Άρα, λοιπόν, ας μην μπαίνουμε σε τέτοιες επικίνδυνες συζητήσεις, οι οποίες στην ουσία αναγνωρίζουν -εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό- εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχει μειονότητα, η οποία δεν είναι θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη, αλλά είναι εθνικής ταυτότητας, δηλαδή τούρκικης καταγωγής κι όχι απλώς καταγωγής, αλλά ότι είναι Τούρκοι.

Λοιπόν, να τελειώνουμε με αυτά τα ζητήματα και να μην συνεχιστεί το απαράδεκτο η ελληνική αστική τάξη και οι εκάστοτε κυβερνήσεις να έχουν οδηγήσει, με την πολιτική που ακολουθούν και απέναντι στη Θράκη, στην αγκαλιά της τούρκικης πολιτικής τους διαφόρους της μειονότητας, που είναι Πομάκοι, άλλοι είναι Αθίγγανοι κλπ κλπ., έτσι όπως ορίζονται από διεθνείς συνθήκες», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, είπε ότι το σύνολο των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων «δεν μπορεί να αφήσει απ’ έξω το πολιτικό σύστημα» και τη λειτουργία του τα τελευταία 40 χρόνια. Προσέθεσε ότι η όλη συζήτηση αξιοποιείται ταυτόχρονα «για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, του λαϊκού κινήματος, επειδή ήδη προχωράνε αυτά τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα, με όλα τα προηγούμενα των προηγούμενων κυβερνήσεων και έρχονται και καινούργια από το φθινόπωρο».

«Να σας πω, ο κ. Τσίπρας ξεκάθαρα μου το είπε με μια έννοια στη συζήτηση που είχαμε, μου λέει: Εντάξει δεν μπορώ να κάνω αυτά που υποσχέθηκα, έτσι κι αλλιώς είναι φανερό αυτό, υπάρχουν δεσμεύσεις, η ΕΕ, το σύστημα κλπ, κατανοητά κι όλα αυτά που λέτε, τα κατανοώ, υπάρχουν οι δεσμεύσεις από το 3ο μνημόνιο, ε, ως Αριστερά τέλος πάντων, όσο μπορώ ακόμα, μήπως αλλάξω τον εκλογικό νόμο, να κάνω ένα αναλογικότερο σύστημα, μήπως κάνω κάποιες αλλαγές στο Σύνταγμα, για να αφήσω κάτι σαν Αριστερά, γιατί από τα υπόλοιπα, οικονομία, κοινωνία, δεν πρόκειται να κατορθώσω να κάνω μάλλον τίποτα, όσο και αν προσπαθώ κλπ. Βεβαίως, εγώ του απάντησα, γιατί ξέρετε, απλή αναλογική και τέτοια συστήματα αναλογικότερα έχει γνωρίσει η χώρα. Έρχεται μετά μια άλλη κυβέρνηση, αλλάζουν οι συσχετισμοί στο Κοινοβούλιο και τον αλλάζει τον νόμο. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή επί της ουσίας…» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Μιλώντας πάντα για τον εκλογικό νόμο εκτίμησε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεράσει διάφορες απόψεις, και επανέλαβε ότι αν ο νόμος είναι απλή αναλογική, το ΚΚΕ θα τον ψηφίσει.

«Περιμένουμε να δούμε τι ισχύει, εφόσον δεν το έχει συγκεκριμένο ακόμα. Άρα η τοποθέτησή μας αν θα είναι “όχι”, αν θα είναι “ναι” αν θα είναι “παρών”, είτε σε επιμέρους άρθρα είτε συνολικά επί της αρχής -επί της αρχής έτσι κι αλλιώς, με βάση αυτά που έχει πει μέχρι στιγμής και δημόσια δεν μπορούμε να ψηφίσουμε, αλλά τα επιμέρους άρθρα θα πρέπει να τα δούμε πάρα πολύ συγκεκριμένα», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά το Brexit είπε ότι μια πρώτη εκτίμηση αφορά την ανάδειξη της δυσαρέσκειας του βρετανικού λαού απέναντι στην ΕΕ, αλλά αυτό ως ένα βαθμό, καθώς επηρεάζουν και άλλοι παράγοντες, όπως ο λεγόμενος ευρωσκεπτικισμός, αποσχιστικές τάσεις και εν γένει τάσεις που επιδιώκουν αλλαγή της πολιτικής διαχείρισης εντός της ΕΕ.

Επισήμανε ότι οι τάσεις αυτές καθορίζονται και ενισχύονται από παράγοντες όπως οι εσωτερικές αντιθέσεις στην ΕΕ, η ανισομετρία των οικονομικών, «που δεν πρόκειται να λυθεί στα πλαίσια του συστήματος του καπιταλισμού» και η διαπάλη ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, ΗΠΑ, Γερμανία, ΕΕ, Βρετανία.

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν και σε μεγάλο βαθμό το πώς θα εκφραστεί αυτή η δυσαρέσκεια. Γι’ αυτό έχουμε το φαινόμενο ενός αντιδραστικού ευρωσκεπτικισμού ή ενός ευρωσκεπτικισμού ντεμί, με αριστερή ταμπέλα, η οποία όμως ενισχύει στην ουσία τις τάσεις της συντήρησης, της αναδίπλωσης κι όχι της πραγματικής διεξόδου υπέρ των συμφερόντων των λαών, και του βρετανικού, αλλά και των υπολοίπων ευρωπαϊκών λαών» σημείωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το Brexit θα έχει επιπτώσεις στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα να ενισχύει με την πάλη του και την πάλη των λαών την ενίσχυση της άποψης και την συνειδητοποίηση ότι «αυτή η ΕΕ ούτε αιώνια είναι, ούτε είναι φιλολαϊκή, ούτε πρόκειται να γίνει φιλολαϊκή αν αλλάξουν κάποιες κυβερνήσεις, δήθεν ΣΥΡΙΖΑ εδώ, δήθεν Podemos στην Ισπανία ή οτιδήποτε άλλο. Δεν γίνεται να αλλάξει η ΕΕ κάτω από αυτές τις συνθήκες, δηλαδή καπιταλιστικό σύστημα σε πλήρη κυριαρχία, συσχετισμοί δυνάμεων συγκεκριμένοι και πάει λέγοντας».

Από το makthes.gr



Spread the love