Spread the love


Τον προσεχή μήνα θα συζητηθεί στη Βουλή η αλλαγή του εκλογικού  νόμου, με σκοπό να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση, ώστε ο νόμος να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές μετά από τρία χρόνια, αποκάλυψε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος της Βουλής παρέπεμψε στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου, καταθέτοντας παράλληλα την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει όριο εισόδου για ένα κόμμα στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να το προσδιορίζει.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απόφαση για δημοψηφίσματα, τονίζοντας ότι όταν εξελιχθεί η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία άτυπα θα ξεκινήσει στο τέλος Ιουλίου, επισήμως αρχές Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί μετά από τρεις – τέσσερις μήνες θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για επιμέρους γνωμοδοτικά δημοψηφίσματα.

Ξεκαθάρισε ότι, η αναθεώρηση θα γίνει με βάση το άρθρο 110 του Συντάγματος, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι θα πρέπει να ξεπεράσουμε το ταμπού της ελληνικής κοινωνίας που επί 40 χρόνια δεν έκανε κανένα δημοψήφισμα.

Ο κ. Βούτσης απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις Φίλη ενόψει της συγκέντρωσης «παραιτηθείτε» πήρε διακριτικές αποστάσεις από τον υπουργό Παιδείας, τονίζοντας ότι η κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των στελεχών για κινητοποιήσεις είναι δεδομένη,ωστόσο χαρακτήρισε υπερβολική την στάση της ΝΔ που ζητά την παραίτηση του,λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα είχε μείνει κανένας υπουργός της κυβέρνησης αν παραιτούνταν κάθε φορά που έκανε μια δήλωση».

Χαρακτήρισε πολιτικά άψογες τις διαδικασίες ψήφισης των κρίσιμων νομοσχεδίων στο πλαίσιο της αξιολόγησης, παραδεχόμενος όμως ότι ήταν κοινοβουλευτικά προβληματικές, καθώς η πίεση -όπως είπε- από τους δανειστές συμπίεσε την Βουλή, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν «φθάσαμε στον δύσβατο δρόμο των ΠΝΠ».

Για το Ελληνικό σημείωσε ότι η σύμβαση με τους επενδυτές θα έρθει προς κύρωση στις 16 – 17 Νοεμβρίου, ωστόσο υπήρξε εμμονή να κλείσει άμεσα το θέμα στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Σχετικά με προκλητικές συμπεριφορές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «η κουλτούρα δημοκρατίας δεν μπορεί να επιβληθεί με μαστίγιο», εξηγώντας ότι θα «μπορούσαμε να είμαστε πιο αυστηροί, όμως είναι επιλογή ότι με κάθε αιτία δεν παρεμβαίνει ο φρούραρχος να υπάρχουν βίαιες απομακρύνσεις γιατί δεν θέλουμε να παίξουμε αυτό το παιχνίδι».



Spread the love