Spread the love


Αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής

Το Brexit προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στο ευρωπαϊκό καράβι, οι κυβερνήτες του οποίου αναζητούν τρόπους διαχείρισης του προβλήματος. Κινήσεις στην κατεύθυνση της βαθύτερης ενοποίησης θα ήταν αντιπαραγωγικές στην παρούσα συγκυρία, καθώς οι Ευρωπαίοι πολίτες δείχνουν ξεκάθαρα ότι, τουλάχιστον αυτή την περίοδο, δεν επιθυμούν περισσότερη Ευρώπη.

Αυτό που νομίζουμε ότι χρειάζεται είναι «καλύτερη και αποτελεσματικότερη Ευρώπη», με ουσιαστικές κινήσεις σε τομείς όπως η διαχείριση της μετανάστευσης, η ασφάλεια και η οικονομία, με έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, στο ζήτημα της ασφάλειας, διαφαίνεται μια αρκετά ευρεία συναίνεση ότι η EE θα πρέπει να αποκτήσει, μεταξύ άλλων, την ικανότητα αποτελεσματικότερης φύλαξης των εξωτερικών της συνόρων.

Η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής με ουσιαστικές δυνατότητες και εκτεταμένες αρμοδιότητες, καθώς και η καλύτερη συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών εντός EE, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων ασφαλείας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ για τη δημιουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας, που θα απορροφήσει τη Frontex, κινείται στη σωστή κατεύθυνση, όσον αφορά τόσο στα ευρωπαϊκά όσο και στα ελληνικά συμφέροντα. Βεβαίως, υπάρχουν μια σειρά ερωτήματα και προβληματισμοί όσον αφορά στις αρμοδιότητες, καθώς και στο εύρος της στελέχωσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Για τη χώρα μας αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο η ενεργός συμμετοχή στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής (όπως βεβαίως και σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για θέματα προσφύγων, μεταναστών, αλλά και ασφαλείας γενικότερα), με παράλληλη διεκδίκηση ενός αναβαθμισμένου ρόλου για το Περιφερειακό Γραφείο της Frontex στον Πειραιά.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΑΝΟΣ Π. ΝΤΟΚΟΣ, Γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 8/7/16



Spread the love