Spread the love


Βηρυτός καλεί Αθήνα ή αλλοιώς η μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον Λίβανο και στον ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής

Την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον Λίβανο και στον ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής σε αυτή την κρίσιμη και ευμετάβλητη περίοδο την οποία διανύουμε υπογράμμισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Αμύνης του Λιβάνου, Σαμίρ Μπόκμπελ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτίμησε πως ο Λίβανος αντιμετωπίζει δύο μεγάλα ανοιχτά μέτωπα, το προσφυγικό και την τρομοκρατία, και τόνισε ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε απέναντι στον Λίβανο ότι θα διασφαλισθεί η ανεξαρτησία του και η εδαφική του ακεραιότητα, η σταθερότητα και η ενότητα, καθώς και ότι θα τελειώσει, το συντομότερο δυνατό, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και κυρίως στη Συρία».

Ειδικά για το προσφυγικό, ο κ. Μπόκμπελ σημείωσε πως η χώρα του, με πληθυσμό 3,5 εκατομμύρια, έχει υποδεχτεί 1,8 εκατομμύρια πρόσφυγες και τόνισε πως «πρέπει να βρεθεί μία οριστική λύση στο πρόβλημα των προσφύγων. Όλοι οι Λιβανέζοι συμφωνούν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει οριστική εγκατάσταση των προσφύγων στον Λίβανο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες να επανέλθουν κάποιοι σε κάποιες ήσυχες περιοχές ακόμη και σήμερα. Και δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει άλλη λύση».

Για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Αμύνης του Λιβάνου ζήτησε άμεση ελληνική βοήθεια σε εξοπλισμό. «Η τρομοκρατία δεν είναι μόνο πρόβλημα του Λιβάνου, αλλά είναι πρόβλημα γενικότερα και στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη και παγκοσμίως, θέλω λοιπόν να ζητήσω ενίσχυση για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Δεν ζητώ οικονομική βοήθεια, δεν ζητώ τίποτε άλλο, αλλά θα ήθελα να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα στρατεύματά μας με ειδικό εξοπλισμό. Αυτό είναι κάτι που εξήγησα και στον Έλληνα υπουργό Αμύνης. Και η βοήθεια την οποία ζητούμε για τον εξοπλισμό των στρατευμάτων μας είναι βοήθεια την οποία χρειαζόμαστε τώρα. Όχι σε ένα χρόνο, όχι σε δύο χρόνια. Γιατί σε ένα δύο χρόνια δεν ξέρουμε πώς θα έχουν εξελιχθεί τα πράγματα».

Ο κ. Μπόκμπελ είχε συναντηθεί νωρίτερα (τη Δευτέρα) και με τον υπουργό Αμύνης, Πάνο Καμμένο, με τον οποίο συμφώνησε να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, να υπογραφεί σύντομα (εντός του Αυγούστου) διμερής στρατιωτική συμφωνία και να αποσταλούν στρατιωτικοί ακόλουθοι στις πρεσβείες της Αθήνας και της Βηρυτού. Ο κ. Καμμένος εξήγγειλε και την ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους της Ελλάδας για την αποστολή βοήθειας προς τον Λίβανο από την Ε.Ε. και το νατο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Ο Λιβανέζος αντιπρόεδρος συναντήθηκε επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

ΤΟΥ Ν. ΖΗΡΓΑΝΟΥ, από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ



Spread the love