Spread the love


Τι είναι ένα βουναλάκι δώρο άμα κλείνεις τα 100; Κι όμως, ούτε αυτό δεν θα προσφέρει η Νορβηγία στην αγαπημένη της γείτονα, τη Φινλανδία, που γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της!

Η παράξενη αυτή ιστορία είχε μεγάλη ιντερνετική διάδοση καθώς κάτοικοι της Νορβηγίας είχαν ως ιδέα να δωρηθεί στην γειτονική Φινλανδία το βουνό Χάλτι που βρίσκεται στα κοινά σύνορα τους, με την ευκαιρία της ανεξαρτησίας της χώρας, που το 2017 θα γιορτάσει τα “εκατό” της!

Η πρόταση αφορούσε τη μετακίνηση κατά 31 μέτρα των συνόρων στο βουνό Χάλτι, ώστε να ανήκει ολόκληρο στη Φινλανδία, ενώ μέχρι τώρα τα σύνορα των δύο χωρών βρίσκονταν σε μια πλαγιά του, η οποία αποτελούσε (στα 1.361 μέτρα) και το ψηλότερο σημείο της Φινλανδία.

 Φινλανδία

Δυστυχώς η πρόταση δεν πέρασε καθώς η αλλαγή συνόρων μάλλον είναι πιο δύσκολη νομικά από ότι φαντάζονταν οι γενναιόδωροι Νορβηγοί.

«Αυτή η δημιουργική πρόταση βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση στην κοινή γνώμη. Την χαιρετίζω και διακρίνω σ’ αυτήν μια σαφή ένδειξη των στενών σχέσεων μεταξύ Νορβηγίας και Φινλανδίας» έγραψε η Νορβηγή πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ σε επιστολή της προς τον δήμαρχο της κοινότητας Κάφγιορντ, τον Σβέιν Λέιρος, που είχε την πρωτοβουλία της συλλογής υπογραφών και μέσω facebook.  «Θα σκεφτούμε κάποιο άλλο κατάλληλο δώρο για τα γενέθλια της Φινλανδίας» προσέθεσε.

«Απογοητεύτηκα, αλλά σέβομαι το γεγονός ότι η απόφαση εξαρτάται από την πρωθυπουργό» είπε ο Λέιρος. Όμως ο συνταξιούχος Νορβηγός χαρτογράφος Μπγιορν Γκέιρ Χάρσον, ο άνθρωπος που κίνησε αρχικά το ζήτημα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν το βάζει κάτω και δεν θα δεχτεί το «όχι» ως απάντηση.

Η Φινλανδία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία στις 6 Δεκεμβρίου 1917.



Spread the love