Spread the love


Το ΔΝΤ παραμένει ανυποχώρητο, ζητώντας τη νομοθέτηση του συνόλου των διαρθρωτικών αλλαγών, αφορολόγητο, εργασιακά και ασφαλιστικό.

Μπορεί η χθεσινή συνεδρίαση του ΔΝΤ να μη μας έκανε σοφότερους, ωστόσο τα νέα που έρχονται από την Ουάσιγκτον δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα για την ελληνική πλευρά.

Η επιστροφή των θεσμών και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί άμεση προτεραιότητα πριν το ζήτημα του χρέους τεθεί εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό σημαίνει ότι αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολος ο στόχος της ταυτόχρονης διεκπεραίωσης όλων των θεμάτων που θέτει η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που προέχει στις συζητήσεις των εμπλεκομένων πλευρών είναι να βρεθούν τα μέτρα εκείνα στα οποία θα συμφωνήσουν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της και ταυτοχρόνως θα ικανοποιούν και το ΔΝΤ.

Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Μόνο που στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ παραμένει ανυποχώρητο, ζητώντας τη νομοθέτηση του συνόλου των διαρθρωτικών αλλαγών. Αφορολόγητο, εργασιακά και ασφαλιστικό. Με αυτήν τη σειρά δυσκολίας σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του ΔΝΤ.

Η συζήτηση για το χρέος, στη συνέχεια, δε φαίνεται να είναι τόσο δύσκολη.

Με δεδομένες τις παραπάνω παρεμβάσεις, το Ταμείο αναμένεται να συμβιβαστεί με τα προτεινόμενα πρωτογενή πλεονάσματα από τους Ευρωπαίους, καθώς τα νούμερα τελικά θα βγαίνουν.

Θα χρειαστεί ωστόσο να καταστεί νομικά ξεκάθαρη η δέσμευση των Ευρωπαίων να διατηρήσουν το δημόσιο ελληνικό χρέος σε επίπεδα βιωσιμότητας.

Το επόμενο επεισόδιο στο σήριαλ της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αναμένεται να εκτυλιχθεί στο euroworking group της Πέμπτης. Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς θα είναι εκείνες που θα καθορίσουν την εξέλιξη των γεγονότων.

Η Κομισιόν παραμένει «έντιμος διαμεσολαβητής», ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Τόμας Βίζερ θα συνεχίσουν και την ερχόμενη εβδομάδα να προωθούν συμβιβαστικές λύσεις, ωστόσο το σύνολο των θεσμών φαίνεται πλέον να αναμένει την ελληνική πλευρά προκειμένου να κάνει το αποφασιστικό (και επαρκές με τα κριτήρια του ΔΝΤ) βήμα.



Spread the love