Spread the love


Μείωση αφορολόγητου, μείωση συντάξεων για να κλείσει η αξιολόγηση. Στην κορύφωσή της βρίσκεται η διαπραγμάτευση. Μπορεί ο Ε. Τσακαλώτος να υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τελεσίγραφο 48 ωρών.

Το τελευταίο σενάριο μιλάει ωστόσο ακόμη και για… παράταση λίγων ημερών. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο ακόμη και εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας η συμφωνία να έχει προχωρήσει και να κλείσει στο Eurogroup ανοίγοντας έτσι το δρόμο επιστροφής της τρόικας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Διαβάστε πληροφορίες για το Eurogroup στο wikipedia.org

Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο συμφωνίας με κάποια μείωση του αφορολόγητου ορίου, ωστόσο οι δανειστές πιέζουν και για μειώσεις στις συντάξεις καθώς το ποσό που εξασφαλίζεται από το αφορολόγητο δεν καλύπτει παρά τα μισά από τα έσοδα που απαιτούν.

Η Αθήνα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξει μείωση των συντάξεων και προτείνει παράλληλα μέτρα με το αφορολόγητο όπως η κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλά και μιας σειράς επιδομάτων τα οποία θα αντικατασταθούν για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα από το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το… παζάρι είναι σκληρό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές από την πλευρά τους είναι έτοιμοι να δεχθούν ένα είδος “αντίμετρων” στα σκληρά μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση. Υπάρχει πρόταση στο τραπέζι για έναν δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα οριοθετείται από την υπέρβαση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μειώσεις του αφορολόγητου και των συντάξεων, θα φέρουν πλεονάσματα μετά το 2018 και η κυβέρνηση θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει είτε για τη μείωση των φόρων είτε για στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

ΔΝΤ ΚΑΙ ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Στην έκθεση φθινοπωρινών προβλέψεων, η Κομισιόν κρατά σαφείς αποστάσεις από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις κάλεσε επί της ουσίας το Ταμείο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του με βάση τα στοιχεία.

Δείτε τι είναι η Κομισιόν στο wikipedia.org

Νωρίτερα, ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Οικονομικών, εξέφρασε την ελπίδα για «καλές εξελίξεις» στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, σημειώνοντας ότι « δουλεύουμε εντατικά για να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά πρέπει να το κάνουμε αυτό στη βάση των σωστών στοιχείων».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, πάντως, με συνέντευξή της (στο Reuters) διεμήνυσε ότι «το Ταμείο δεν μπορεί να δεχθεί συμβιβασμούς όσον αφορά τις αρχές του και να κλείσει μια ειδική συμφωνία για τη χώρα», σημειώνοντας παράλληλα ότι «μια μείωση του βάρους του χρέους μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ένα κούρεμα στα δάνεια των διεθνών πιστωτών».

Δείτε τι είναι το ΔΝΤ στο wikipedia.org

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ. Η Κομισιόν συμμερίζεται την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών περί υπεραπόδοσης στον δημοσιονομικό στόχο του 2016 (εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι ήταν 2% του ΑΕΠ έναντι 0,9% του ΑΕΠ του ΔΝΤ), σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 (1,5% λέει το ΔΝΤ). Παρ’ όλα αυτά, ζητά πρόσθετα μέτρα στη γραμμή του ΔΝΤ εξαιτίας κινδύνων, κυρίως αναφορικά με τη δημοσιονομική αποτελεσματικότητα της τελευταίας μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό και των προβλημάτων εφαρμογής της, αλλά και λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες οι δανειστές ζήτησαν μείωση αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, η οποία ισοδυναμεί με μειώσεις των καταβαλλόμενων αποδοχών των συνταξιούχων κατά 30%, και άμεση εφαρμογή του σκληρού πακέτου μέτρων στα εργασιακά με αύξηση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να οδηγεί στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Στο σημείο αυτό, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά των δανειστών ενδέχεται να κάνει υπαναχωρήσεις στο μέτωπο των στόχων πλεονασμάτων (μετά το 2020), ενώ στο Eurogroup αναμένεται να αναζητηθούν τα περιθώρια πρόσθετης παρέμβασης στο χρέος.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΦΩΣ. Μια διαφορετική προσέγγιση καταγράφηκε χθες σε επίπεδο δηλώσεων από τη Γερμανία. Χωρίς αναφορές σε ενδεχόμενο Grexit, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, ερωτηθείς αν η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη αποτελεί επιλογή, απάντησε ότι «η Γερμανία είναι προσηλωμένη στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος διάσωσης», ενώ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι «θέλουμε να διατηρήσουμε την ευρωζώνη ενωμένη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, και θα στηρίξουμε οτιδήποτε βοηθάει την Ελλάδα». Κατά τον ίδιο, οι συζητήσεις που έγιναν την Παρασκευή με την Ελλάδα «δίνουν την ελπίδα πως η συμφωνία είναι δυνατή».

 



Spread the love