Spread the love


Τσίπρας: Οι εντολές στους Υπουργούς για να κλείσει η συμφωνία

Ένα πρώτο βήμα θα επιχειρήσουν πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα παρουσιαστεί από τους συναρμόδιους το αναπτυξιακό σχέδιο που θα εξασφαλίσει βέβαια οξυγόνο για την εφαρμογή του, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ο κ. Τσίπρας, παρά τις σοβαρές διαφωνίες που καταγράφηκαν και χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, επιμένει ότι είναι εφικτός ο στόχος να «κλειδώσει» η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Την ίδια ώρα όμως το Μέγαρο Μαξίμου δεν υποτιμά τις χρονικές καθυστερήσεις λόγω της αδιαλλαξίας που χρεώνει κυρίως στο ΔΝΤ και δεν αποκλείει να δοθεί παράταση των συνομιλιών και για τον Απρίλιο.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έχει δώσει οδηγία προς τους υπουργούς να κλείσει η αξιολόγηση, έτσι ώστε να υπάρξει στη συνέχεια συνολική συμφωνία και για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων αλλά και για την ένταξη της χώρας στο καθεστώς της ποσοτικής χαλάρωσης. Η ένταξη στο πρόγραμμα του Μάριο Ντράγκι θεωρείται η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την εδραίωση του κλίματος πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που θα επιτρέψει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και θα απομακρύνει οριστικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Είναι αλήθεια ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι ασφυκτικό και αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να επιταχύνει τους ρυθμούς για να καταφέρει μέχρι αύριο το βράδυ να αποκτήσει καθαρό τοπίο σχετικά με τον στόχο του έντιμου συμβιβασμού. Και αυτό γιατί ο κ. Τσίπρας θέλει και το έχει διαμηνύσει στους αρμόδιους υπουργούς του αφενός η ελληνική πλευρά να προσέλθει χωρίς τις γκρίζες ζώνες στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup την προσεχή Πέμπτη αλλά και ο ίδιος να διεκδικήσει να εισακουστούν οι απόψεις σε ανώτατο κορυφαίο επίπεδο – η ευκαιρία που δίνεται είναι στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις 9 και 10 Μαρτίου στις Βρυξέλλες να έχει τετ α τετ με την Ανγκελα Μέρκελ η οποία είχε μακρά συζήτηση στο Βερολίνο πρόσφατα με την Κριστίν Λαγκάρντ για το ελληνικό ζήτημα.

Συναντήσεις

Είναι πασιφανές ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να διασφαλίσει και άλλες κατ’ ιδίαν συναντήσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξηγήσει στους κορυφαίους «παίκτες» τους λόγους για το άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας, που περνά αναγκαστικά από τον «νεκρό χρόνο» περίπου μίας εβδομάδας λόγω των ολλανδικών εκλογών στις 15 Μαρτίου, όπου ο Γερούν Ντάισελμλπουμ έχει άμεση εμπλοκή.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Είτε αυτή η κυβέρνηση θα πετύχει είτε τα προγράμματα διάσωσης θα αποτύχουν οριστικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσίπρας στη συνέντευξή του στο «Documento», με τη βεβαιότητα ότι «εάν την ευθύνη αυτής της εξαιρετικά ευαίσθητης και κρίσιμης διαπραγμάτευσης την είχε ο κ. Μητσοτάκης θα είχε αποδεχθεί με προθυμία βαρύτατο αντίτιμο, που θα επέφερε επιπρόσθετη -ανυπολόγιστη ίσως- κοινωνική ζημιά». Ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε τις δημοσκοπικές προβλέψεις, λέγοντας ότι «όταν έρθει η στιγμή να αποφασίσουν αυτοί που για τους δημοσκόπους είναι αόρατοι, ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει με τις δημοσκοπήσεις στο χέρι».

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας σε συνέντευξή του στο «Βήμα» εκτιμά ότι «η προοπτική ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ματαιώνει τα σενάρια περί εκλογών και δημιουργεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να οργανώσει το αύριο».

Μάλιστα ο κ. Πιτσιόρλας άνοιξε με την παρέμβασή του το θέμα των προγραμματικών συγκλίσεων μέσω διαλόγου με την Κεντροαριστερά. «Θα κουβεντιάσουν για το μέλλον της χώρας με εμάς ή με τη ΝΔ;», αναρωτήθηκε με νόημα, ενώ την προοπτική αυτή έθιξε με τις δηλώσεις του και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, ο οποίος θεώρησε αυτονόητο ότι είναι πιο κοντά με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αντί με τους ΑΝΕΛ. Τις γνωστές πλέον θέσεις του επανέλαβε χθες και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης.

Δείτε το facebook, το twitter του Αλέξη Τσίπρα

 



Spread the love