Spread the love


Συγκρατημένα αισιόδοξοι Τουσκ – Τσίπρας στην συνάντηση τους. «Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να επωμιστούν τις ευθύνες τους, για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη και ασφαλή» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αφήσουμε πίσω την κρίση, είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να επωμιστούν τις ευθύνες τους, για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη και ασφαλή» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε το Facebook, το Twitter του Αλέξη Τσίπρα

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι σήμερα είναι πιο αισιόδοξος, από χθες, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και εξέφρασε την ελπίδα ότι αύριο θα είναι περισσότερο αισιόδοξος από σήμερα.

«Λόγω της αποφασιστικότητας και του πραγματισμού που επιδεικνύετε είμαι πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση», είπε απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ενώ εξέφρασε την άποψη πως, βεβαίως, βρισκόμαστε μακριά ακόμα, από το να μιλάμε για ένα «success story» στην ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι επισκέπτεται τη χώρα μας «ως φίλος».

Δείτε τον Ντόναλντ Τουσκ στο Facebook και το Twitter

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το Eurogroup της Παρασκευής, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποκάλυψε τι έχει ζητήσει από τον Ντόναλντ Τουσκ σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση την Παρασκευή.

«Αν το Eurogroup δεν βγάλει λευκό καπνό την Παρασκευή, έχω ζητήσει από τον πρόεδρο Τουσκ τη σύγκλιση του συμβουλίου των κρατών μελών του ευρώ για να βρεθεί λύση άμεσα. Αλλά νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνει γιατί θα βρεθεί λύσει άμεσα», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Δείτε το απόσπασμα από την ΕΡΤ

 

Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά της κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Αυτή η ατέρμονη και ατελείωτη διαπραγμάτευση πρέπει να τελειώσει εδώ», τόνισε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «διότι κάθε ημέρα που περνάει επιβαρύνει την ελληνική οικονομία και δημιουργεί ζημιές, καταστρέφοντας όλα όσα με πολύ κόπο έχει καταφέρει ο ελληνικός λαός».

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για πολύ ακόμα παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού και της προοπτικής της Ευρώπης», διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να συγκαλέσει τη Σύνοδο των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς στη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής.

«Κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία με τους θεσμούς κάποιοι βάζουν επιπρόσθετες απαιτήσεις παραβιάζοντας τα συμφωνημένα», είπε ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και σημείωσε: «Ορισμένοι εκ των πιστωτών μας εμφανίζονται ακόμα και σήμερα αμετανόητοι. Μετά τις καθυστερήσεις που προκάλεσαν στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με απαιτήσεις για αχρείαστα πρόσθετα μέτρα για το 2018 σήμερα επαναλαμβάνουν την ίδια τακτική κωλυσιεργίας».

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το Eurogroup της Παρασκευής, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποκάλυψε τι έχει ζητήσει από τον Ντόναλντ Τουσκ σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση την Παρασκευή.

«Αν το Eurogroup δεν βγάλει λευκό καπνό την Παρασκευή, έχω ζητήσει από τον πρόεδρο Τουσκ τη σύγκληση του συμβουλίου των κρατών μελών του ευρώ για να βρεθεί λύση άμεσα. Αλλά νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνει γιατί θα βρεθεί λύσει άμεσα», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

«Δεν παίζουμε ένα παιγνίδι, παίζουμε με το μέλλον ενός ολόκληρου λαού», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η εικόνα που έχουν, ο ίδιος και ο κ. Τουσκ, είναι ότι βρισκόμαστε «μια ανάσα» από τη συμφωνία, αλλά εξέφρασε την ανησυχία πως στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της Παρασκευής, τότε θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο.

«Βρισκόμαστε σε μία φάση που αυτή η ταλαιπωρία τελειώνει. Είμαστε κοντά στο κλείσιμο μίας συνολικής συμφωνίας που αφορά και την αναγκαία απομείωση του χρέους μέσα στον Απρίλιο», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Έχω μεγαλύτερη αισιοδοξία και βεβαιότητα ότι οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, και θα ακολουθήσουν σύντομα, θα είναι θετικές», είπε κλείνοντας.



Spread the love