Spread the love


Τον πρώην πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που πέθανε τα ξημερώματα της Δευτέρας (29/5) αποχαιρετά με μηνύματα σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας αλλά και η οικογένειά του -παιδιά και εγγόνια.

Με ένα πολύ συγκινητικό μήνυμα αποχαιρέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον πατέρα του Κωνσταντίνο. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook «σε ευχαριστώ για όλα» και πόσταρε μια φωτογραφία τους από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν παιδί. Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε νεαρή ηλικία να βρίσκεται στο πλάι του πατέρα του και με τους δύο να δείχνουν χαλαροί και χαμογελαστοί στη θάλασσα.

Με το ριζίτικο «σε ψηλό βουνό», η Ντόρα Μπακογιάννη λέει το δικό της αντίο στον πατέρα της, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, μέσω Facebook.

Με το ποίημα «Αν μπορείς…» του Ράντυαρντ Κίπλινγκ και τη φράση «λες και γράφτηκε για ‘σένα παππού», αποχαιρετά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης τον παππού του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Τσίπρας: Ήταν ένας από τους διαμορφωτές της νεότερης Ελλάδας

«Με την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κλείνει ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία αυτού του τόπου», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους διαμορφωτές της νεότερης Ελλάδας. Υπήρξε ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας και κατά τη Μεταπολίτευση συνέβαλε αποφασιστικά στην εμπέδωση της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας», συνεχίζει ο πρωθυπουργός και καταλήγει εκφράζοντας στην οικογένειά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τους οικείους και το κόμμα του τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

Παυλόπουλος: Κορυφαίος πολιτικός ηγέτης

«Κορυφαίο πολιτικό ηγέτη» που «άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του τόπου», χαρακτηρίζει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αφήνει, ως κορυφαίος Πολιτικός Ηγέτης, ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του Τόπου μας. Στίγμα το οποίο συνθέτουν, μεταξύ άλλων, ιδίως η αφοσίωση στα Δημοκρατικά Ιδεώδη και στις αρχές της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας καθώς και η υπεράσπιση της Πατρίδας υπό όρους έμπρακτης συνέπειας και συναίνεσης.
Αιωνία η μνήμη του».

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού έστειλε και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης.

«Είχα την ευκαιρία της αμέσου και συχνής επικοινωνίας από την οποία και διαπίστωσα το μειλίχιο και την πραότητα του χαρακτήρος, την δεκτικότητα του διαλόγου, την ευπείθεια του και ενδεχομένως συγκατάβασή του εις τον αντίλογο, οσάκις αντελαμβάνετο την ορθότητά του» σημείωσε.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης: «Έφυγε ένας ρεαλιστής πατριώτης με ακέραιο το θάρρος της γνώμης. Ειλικρινή συλλυπητήρια στον ελληνικό λαό για τον θάνατο του», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

A. Σαμαράς: Ο τελευταίος μίας γενιάς ελλήνων πολιτικών με μεγάλη ιστορική παρουσία

Σε δήλωσή του ο Πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρει: «Ο τελευταίος μίας γενιάς ελλήνων πολιτικών με μεγάλη ιστορική παρουσία έφυγε από τη ζωή. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, πρωτοστάτησε στην εθνική συμφιλίωση και άφησε το αποτύπωμά του στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και στην οικογένεια του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού, εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήρια μου».

Κ. Καραμανλής: Θα τον θυμόμαστε και θα τιμούμε τη μνήμη του για όσα προσέφερε στον τόπο

Ο κ. Καραμανλής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του. Σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής: «Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετώ τον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ήταν ένας σπουδαίος πολιτικός. Θα τον θυμόμαστε και θα τιμούμε τη μνήμη του για όσα προσέφερε στον Τόπο, κατά τη μακρά και πολυτάραχη διαδρομή του. Για τη συνέπειά του και την πίστη του στη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Γ. Παπανδρέου: Συμμετείχε σε όλα τα γεγονότα που καθόρισαν τις πολιτικές εξελίξεις

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, συμμετείχε επί πολλές δεκαετίες σε όλα τα γεγονότα που καθόρισαν τις πολιτικές εξελίξεις και την πορεία του τόπου. Σε πολλά από αυτά, πρωταγωνίστησε και έβαλε τη δική του προσωπική σφραγίδα. Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και ο Πρόεδρός του, Γιώργος Α. Παπανδρέου, εκφράζουν τη λύπη τους για το θάνατό του και τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένειά του», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ.

Ν. Βούτσης: Aπό τις πρωταγωνιστικές μορφές της μεταπολεμικής πολιτικής ιστορίας του τόπου μας

O πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε δήλωσή του αναφέρει: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές της μεταπολεμικής πολιτικής ιστορίας του τόπου μας. Πρωτοεκλεγείς το 1946, υπήρξε μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας επί έξι δεκαετίες ως βουλευτής, υπουργός, αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός, ενώ με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας συνελήφθη και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση από το εξωτερικό όπου μετέβη στη συνέχεια. Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρας και με το πάθος της συμμετοχής στα πολιτικά δρώμενα, το οποίο τον χαρακτήριζε. Θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του, ιδιαίτερα στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη».

Φώφη Γεννηματά: Σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου στην μεταπολεμική περίοδο

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε σημαντική και ισχυρή προσωπικότητα που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου στην μεταπολεμική περίοδο. Παρέμεινε ενεργός μέχρι την τελευταία στιγμή, πιστός στις απόψεις του για την παράταξή του και τη χώρα. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του,

Στ. Θεοδωράκης: Τα συλλυπητήρια μου σε οικογένεια και φίλους

«Καλό ταξίδι ψηλέ. Θα σε θυμόμαστε όρθιο με την κατσούνα σου στα βουνά της ζωής και της Κρήτης. Τα συλλυπητήρια μου σε οικογένεια και φίλους», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Πάνος Καμμένος: Αποχαιρετούμε έναν μεγάλο ηγέτη

«Αποχαιρετούμε σήμερα έναν μεγάλο ηγέτη υπόδειγμα κοινοβουλευτικού άνδρα που ανατράπηκε από την προδοσία Σαμαρά. Καλό ταξίδι Πρόεδρε», έγραψε ο κ. Καμμένος στο Twitter.

B. Λεβέντης: Σημάδεψε την εποχή του

«Μία πολυτάραχη ζωή από την οποία δεν έλειπαν τα λάθη, ο εκλιπών σημάδεψε την εποχή του και είχε πολλούς και πιστούς φίλους, αλλά και πολλούς επικριτές. Εκφράζουμε στην οικογένεια του τα θερμά μας συλλυπητήρια», αναφέρει o πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Κικίλιας: Θα είναι μια μεγάλη απώλεια για την οικογένεια της ΝΔ

«Εκπροσωπώντας σύσσωμη την οικογένεια της ΝΔ θέλω να αποτίσω φόρο τιμής σε έναν μεγάλο πολιτικό ηγέτη, πρόεδρο της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργό της χώρας τον Κ. Μητσοτάκη» είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας.

«Έναν πολιτικό που ήταν μπροστά από την εποχή του, που είπε πράγματα που ενδεχομένως τότε να ήταν και αντιδημοφιλή και που πρόλαβε εν ζωή να γευτεί την δικαίωση των πολιτικών του. Θα είναι μια μεγάλη απώλεια για την οικογένεια της ΝΔ και για τη χώρα. Εμείς χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι οριζόντια η ελληνική κοινωνία και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αναγνωρίζει ότι υπήρξαν και υπάρχουν πολιτικοί με σθένος και παράστημα, που είπαν μεγάλες αλήθειες σε εποχές που τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα και στο τέλος, στο κλείσιμο της μεταπολίτευσης, δικαιώνονται για τις πολιτικές τους», συμπλήρωσε.

Κ. Χατζηδάκης: Θα σε θυμάμαι πάντα Κωνσταντίνε Μητσοτάκη! Καλό σου ταξίδι!

Με μια παλιά φωτογραφία ο Κωστής Χατζηδάκης αποχαιρέτησε με τον δικό του τρόπο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Αναλυτικά στην ανάρτησή του αναφέρει: 

Τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τον γνώρισα το 1987. Ήμουν 22 ετών, φοιτητής, Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Γνωρίζοντάς τον από κοντά μού έκανε πάντα εντύπωση πόσο νέος ήταν για την ηλικία του. Ανοιχτός στα νέα ρεύματα και τη νέα γενιά. Με τετράγωνο, μαθηματικό μυαλό, “έπιανε” αμέσως και το πιο μικρό κενό σε κάθε συλλογισμό σου. Ψύχραιμος, όσο ίσως κανείς άλλος, έχοντας ατσαλωθεί μέσα από την ίδια τη διαδρομή του. Αλλά και πραγματικά φιλελεύθερος. Με σεβασμό στη γνώμη του άλλου. Και του πιο μικρού. Και του πιο άπειρου.

Το πιο σημαντικό, όμως, απ´ όλα: η απέχθειά του στη δημαγωγία. “Να λέτε την αλήθεια”, ήταν αυτό που πάντα μού επαναλάμβανε μέχρι τέλους. Ο ίδιος είπε την αλήθεια. Αγωνίστηκε με κόστος να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις. Και είχε μαζί την τύχη και την ατυχία να δικαιωθεί εν ζωή και να δει όσα είπε για τις συνέπειες του λαϊκισμού να βγαίνουν αληθινά.

Πώς θα τιμήσουμε τη μνήμη του; Όχι μόνο με ένα λουλούδι και ένα δάκρυ. Αλλά με την υπόσχεση να λέμε την αλήθεια! Και με τη δεύσμευση να προωθήσουμε όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει πράξη αλλού και που χρειάζεται η πατρίδα μας για να βρει επιτέλους τη θέση που της αξίζει! Θα σε θυμάμαι πάντα Κωνσταντίνε Μητσοτάκη! Καλό σου ταξίδι!.

Αδωνις: Η Ελλάδα θα ήταν καλύτερη αν τον είχε ακούσει

Η Ελλάδα θα ήταν καλύτερη αν τον είχε ακούσει περισσότερο, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έγραψε ακόμα πως έφυγε «ένας σπουδαίος» και απηύθυνε τα συλλυπητήριά του στον  Κυριάκο Μητσοτάκη και στην Ντόρα Μπακογιάννη.

«Ήσουν πάντα μπροστά από την εποχή σου. Καλό ταξίδι Πρόεδρε…» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, αναρτώντας μια φωτογραφία του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.


 

Ο ΣΕΒ αποχαιρετά τον Μητσοτάκη με μια φωτογραφία

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπηρέτησε με συνέπεια το όραμα για μία Ελλάδα ευρωπαϊκή και φιλελεύθερη, δηλαδή σύγχρονη και ανοικτή».

Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ, σε ανακοίνωσή του, για την απώλεια του πρώην πρωθυπουργού.

Συνάντηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τη Διοίκηση του ΣΕΒ. Φωτογραφία απο το αρχείο του ΣΕΒ, 1991

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Η Διοίκηση του ΣΕΒ αποχαιρετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, έναν πολιτικό ηγέτη που σφράγισε με την παρουσία του την μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας. 

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπηρέτησε με συνέπεια το όραμα για μια Ελλάδα ευρωπαϊκή και φιλελεύθερη, δηλαδή σύγχρονη και ανοικτή. Οι αρχές και οι αξίες που ενέπνευσε και υπηρέτησε αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συνεργάτες του».



Spread the love