Spread the love


Συνεδριάζει υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με το βλέμμα όλων να στρέφεται στην ψηφοφορία των μέτρων που θα διενεργηθεί στις 16 Μαΐου.

Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στροφή της κυβερνητικής θητείας

Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στροφή της κυβερνητικής θητείας, στην πιο κρίσιμη στιγμή της υλοποίησης της εντολής που λάβαμε από τον ελληνικό λαό πριν από 19 μήνες, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε το site του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τον στόχο μας: Να βγάλουμε το καλοκαίρι του 2018 οριστικά την πατρίδα μας από τα μνημόνια και από την ταπεινωτική πολλές φορές επιτροπεία. Αυτό αποτελεί το πρώτιστο καθήκον μας, αποτελεί πατριωτικό καθήκον, υπογράμμισε.

Πολιτικοποιήσαμε τη διαπραγμάτευση και τη βγάλαμε έξω από τους τοίχους του Χίλτον

«Σήμερα έχουμε μπροστά μας μία συμφωνία που δίνει προοπτική εξόδου, μία συνολική συμφωνία γιατί περιλαμβάνει και το χρέος, που κανείς δεν θα ισχυριστεί ότι είναι μια εύκολη επιλογή. Όμως μπορούμε να ισχυριστούμε και να το αποδείξουμε ότι έχει τις λιγότερο δυνατές πληγές για το κοινωνικό σώμα, δεδομένων των συσχετισμών εντός των οποίων παλεύουμε».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση και δη τη ΝΔ που έλεγε τόσους μήνες στην κυβέρνηση να υπογράψει όποια συμφωνία τής έφερναν οι θεσμοί, παρότι δεν περιλαμβάνονταν αντίμετρα. Μάλιστα, την κατηγόρησε ότι ζητούσε εκλογές για να κλεισει την αξιολόγηση εκείνη, με τον κ. Γεωργιάδη, όπως θύμισε, να λέει ότι η ΝΔ θα πάρει τόσα κι άλλα τόσα μέτρα.

Δείτε τον Αλέξη Τσίπρα στο Facebook και το Twitter 

Εμείς δεν χάσαμε ούτε την ψυχραιμία μας, ούτε τη στοχοπροσήλωσή μας, πολιτικοποιήσαμε τη διαπραγμάτευση και τη βγάλαμε έξω από τους τοίχους του Χίλτον, σημείωσε.

Εμείς πιάσαμε υπεραπόδοση γιατί στα δύο χρόνια κόψαμε τη διαπλοκή, την κατασπατάληση της διαφθοράς

«Πολιτικοποιήσαμε τη διαπραγμάτευση, δημιουργώντας συμμάχους, είχαμε σχέδιο, πιάσαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 οκτώ φορές μεγαλύτερο από ό,τι υπολόγιζαν οι θεσμοί και 42 φορές παραπάνω από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, που κυβερνούσαν τα πέντε χρόνια της λεηλασίας, μας λένε ότι το πιάσαμε επειδή ήταν πολύ σκληρά αυτά τα μέτρα που πήραμε. Ενώ τα μέτρα που είχαν πάρει αυτοί ήταν ελαφριά. Εμείς πιάσαμε υπεραπόδοση γιατί στα δύο χρόνια εμείς κόψαμε τη διαπλοκή, την κατασπατάληση της διαφθοράς.

Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας, είναι απέναντί μας, και ιδεολογικά, αλλά και εν τοις πράγμασι, γιατί αυτό που επιδιώκουν είναι να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Είναι δανειστές μας και τους αναγκάσαμε σε υποχωρήσεις από τις αρχικές παράλογες απαιτήσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι έτσι εξασφαλίσαμε αντίμετρα με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, εξασφαλίσαμε μια ισορροπημένη συμφωνία. «Δεν είναι πρόθεσή μου, ούτε δική μου, ούτε του οικονομικού επιτελείου να κρύψουμε και δεν το κάναμε ποτέ, ότι όπως σε κάθε συμφωνία που εμπεριέχει το στοιχείο του συμβιβασμού υπάρχουν σημεία που δεν αποτελούν επιλογή μας, ούτε θα αποτελούσαν ποτέ», υπογράμμισε.

Επίσης, υποστήριξε πως το πιο σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια υποσχέσεων, από το περίφημο Γιούρογκρουπ του 2012, οι δανεσιτές μας βρίσκονται μπροστά στην υποχρέωση πια να προχωρήσουν άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα για την απομείωση του χρέους που θα το καταστήσουν βιώσιμο.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση που όπως ανέφερε στηλίτευσε τη στάση της καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Επισήμανε ότι ακόμα αμφισβητούν πως θα υπάρξει συνολική συμφωνία και τους κατηγόρησε ότι χαρακτηρίζουν τα αντίμετρα «ψίχουλα». «Κάπου εκεί έχουν αρχίσει να χάνουν τη μπάλα», είπε, κατηγορώντας τους ότι έχουν ξεκινήσει μια πλειοδοσία τώρα εκ του ασφαλούς. Χαρακτήρισε «απεγνωσμένο» τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την πρότασή του για απόδοση του πλεονάσματος στους πολίτες τώρα, και ανέφερε πως λέει ψέματα επειδή είναι «απελπισμένος».

 

 

 

 



Spread the love