Spread the love


Έως τις 19 Μαΐου και με τη διαδικασία του επείγοντος αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων για τα μέτρα της διετίας 2019-2020, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Έως τις 19 Μαΐου και με τη διαδικασία του επείγοντος αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων για τα μέτρα της διετίας 2019-2020, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Αυτό δήλωσε, σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, ο οποίος βρέθηκε στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης «Δρόμοι επιβίωσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αφορά το προσφυγικό δράμα.

Δείτε τον Νίκο Βούτση στο Facebook 

Σε ενημέρωσή του προς τον Τύπο, ο Ν. Βούτσης είπε ότι έως τις 12 ή 13 Μαΐου θα έχει κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τα μέτρα της διετίας 2019-2020, τα οποία θα αποτυπώνονται σε δύο διαφορετικά κεφάλαια. Το ένα θα αφορά τα μέτρα του 2019 στο συνταξιοδοτικό, ύψους 1% του ΑΕΠ και τα αντίμετρα και το άλλο τα μέτρα του 2020 στο φορολογικό, ύψους 1% του ΑΕΠ και τα αντίμετρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν δύο ημέρες με συνεδριάσεις των Διαρκών Επιτροπών και τα μέτρα αναμένεται να ψηφιστούν έως την Παρασκευή 19 Μαΐου.

Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε τη σημασία της ψήφισης των μέτρων, καθώς εξελίσσεται η διεθνής συζήτηση για το χρέος, έτσι ώστε έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου να υπάρξει μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η συζήτηση για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος έχει ωριμάσει αρκετά, ώστε να είναι εφικτή μια συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου.

Εξάλλου, αναφορικά με τα εγκαίνια της έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Δρόμοι επιβίωσης», ο Ν. Βούτσης επεσήμανε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα πλήγμα για την Ευρώπη, γιατί, όπως είπε, δεν έχει ως τώρα κατορθωθεί να υπάρξει μια σταθερή απόφαση που να εφαρμοστεί απολύτως από όλες τις χώρες και να αναλάβει η κάθε μία το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Βουλής είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, με τη συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία Σκα Κέλερ, με την πρόεδρο της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, Γκάμπριελ Ζίμερ και Έλληνες ευρωβουλευτές. Όπως επεσήμανε ο Ν. Βούτσης, το θέμα των συζητήσεων στις συναντήσεις αυτές ήταν κυρίως η ατζέντα του μέλλοντος της Ευρώπης.

Ο Ν. Βούτσης επεσήμανε τον ρόλο που μπορούν να έχουν τα εθνικά κοινοβούλια, εντός του 2017, στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και τόνισε ότι είναι σημαντικό να αναζητηθούν οι αιτίες των πολιτικών για τις οποίες φτάσαμε στα παρόντα αδιέξοδα, όπως είναι η κρίση χρέους, το προσφυγικό και η έλλειψη δημοκρατίας σε αποφάσεις της ΕΕ που αφορά μεγάλες κοινωνικές μερίδες.

Δείτε το site της Βουλής

 



Spread the love