Spread the love


Μητσοτάκης: Στήριξη στους κατοίκους και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Ο πρόεδρος της ΝΔ βρέθηκε σήμερα το πρωί στη Βρίσα της Λέσβου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε στο κατεστραμμένο χωριό και μίλησε με κατοίκους του, κάνοντας λόγο για «πολύ μεγάλη καταστροφή του χωριού». Μάλιστα στις δηλώσεις του δεσμεύτηκε πως η ΝΔ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την ανοικοδόμηση του οικισμού. Παράλληλα τόνισε ότι τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια οι κάτοικοι θα πρέπει να έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις και να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, ζητώντας να υπάρξει επιδότηση ενοικίου και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

«Πρέπει όλοι να σταθούμε στο πλευρό των κατοίκων του χωριού» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ είχε μια σύντομη συζήτηση με τον Ευθύμιο Λέκκα, τον οποίο ρώτησε σε πόσο χρονικό διάστημα μπορούν να κατοικηθούν τα σπίτια που δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Ειδικότερα, στην είσοδο του ρημαγμένου χωριού, τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε και ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μετά τον σεισμό, καθώς και για την εξέλιξη του φαινομένου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιο Λέκκας, μαζί με την περιφερειάχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, τον δήμαρχο Λέσβου και τον πρόεδρο της τοπική κοινότητας Βρίσας Στρατή Παράκοιλα.

Ειδικότερα, στην είσοδο του ρημαγμένου χωριού, τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε και ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μετά τον σεισμό, καθώς και για την εξέλιξη του φαινομένου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιο Λέκκας, μαζί με την περιφερειάχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, τον δήμαρχο Λέσβου και τον πρόεδρο της τοπική κοινότητας Βρίσας Στρατή Παράκοιλα.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περπάτησε στα σοκάκια, διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής συζητώντας με ειδικούς τεχνικούς που εργάζονται νυχθημερόν για την καταγραφή των ερειπωμένων σπιτιών, ενώ μετά τη συζήτηση που είχε με τον στρατιωτικό διοικητή Λέσβου, υποστράτηγο Σταύρο Τσερπέ, δήλωσε εντυπωσιασμένος για την ποιότητα και το μέγεθος του έργου που παρήξε ιδιαίτερα ο Στρατός από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ο σεισμός, μέχρι σήμερα.

 Στους λιγοστούς κατοίκους που μπαίνουν στα σπίτια τους συνοδευόμενοι από αστυνομικούς για να πάρουν ρούχα και αντικείμενα αξίας, ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε «υπομονή», ενώ σε όλους τους τόνους επανέλαβε την ανάγκη λήψης μέτρων ανακούφισης τους, αλλά και άμεσα ξαναζωντανέματος του χωριού.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Μετά το επικοινωνιακό κρετσέντο που είναι φυσιολογικό να υπάρξει, είναι ανάγκη να έχουμε μια συνεχή εγρήγορση στην κατεύθυνση της υλοποίησης συγκεκριμένων πραγμάτων σε όφελος των κατοίκων και του ξαναζωντανέματος του χωριού. Θα είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση που όμως αξίζει τον κόπο να την στηρίξουμε» σημείωσε.

Στη δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης και μετά την επίσκεψή του στην εκκλησία του χωριού -μνημείο του 18ου αιώνα, χαρακτηριστικό δείγμα λεσβιακής βασιλικής- που επλήγη από τον σεισμό αλλά και το ερειπωμένο χωριό, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω την τεράστια καταστροφή, την οποία έχει υποστεί αυτός ο πολύ όμορφος παραδοσιακός οικισμός. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια σε αυτές τις περιπτώσεις».

Και συνέχισε: «Πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία, κατά την οποία πρώτα να καταγραφούν, με μεγάλη ταχύτητα, όλες οι ζημιές. Και στη συνέχεια, η οργανωμένη Πολιτεία και η Περιφέρεια να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στους ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τις περιουσίες τους. Να εκδοθούν τάχιστα οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, που θα καλύψουν οικονομικά όσους επλήγησαν. Να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, ώστε να υπάρξει επιδότηση ενοικίου και οι άνθρωποι αυτοί να βρουν μια προσωρινή στέγη. Να υπάρξει απαλλαγή, για δύο χρόνια, από τις φορολογικές υποχρεώσεις, που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ, για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους και την περιουσία τους. Και, βέβαια, το πιο δύσκολο έργο: Να δρομολογηθεί σταδιακά – και αφού έχουν προχωρήσει όλες οι επιστημονικές μελέτες – η δύσκολη και επίπονη διαδικασία ανακατασκευής αυτού του πολύ όμορφου χωριού».

Κυριάκος Μητσοτάκης

Όπως τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «η συμβολή και αρωγή της Πολιτείας, όμως, δοκιμάζεται σε βάθος χρόνου. Και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις διαδικασίες σε βάθος χρόνου. Να σιγουρευτούμε ότι το πολύ όμορφο αυτό χωριό θα ξαναζήσει και δεν θα εγκαταλειφθεί στην τύχη του» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε: «Είναι προσωπική δέσμευση, δική μου και της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα σκύψουμε με πολλή μεγάλη προσοχή πάνω σε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Μετά τη Βρισά και πριν αναχωρήσει από το νησί ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα χωριά της Επαρχίας Πλωμαρίου, που έχουν πληγεί και αυτά από τον σεισμό.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης

Αργότερα μέσα στην ημέρα ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Αμύνταιο, σηματοδοτώντας την υψηλή προτεραιότητα που δίνει η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Γι’ αυτό ένα εικοσιτετράωρο μετά τις συσκέψεις υπό τον κ. Μητσοτάκη που συγκλήθηκαν στην Πειραιώς για να εξεταστούν τα προβλήματα της αυξημένης εγκληματικότητας στη Δυτική Αττική που ήρθαν στην επιφάνεια με τον τραγικό θάνατο από πυροβολισμό του μαθητή στο σχολείο των Αχαρνών, το «γαλάζιο» επιτελείο αποφάσισε να εκφραστεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο η συμπαράσταση της Νέας Δημοκρατίας στους δοκιμαζόμενους κατοίκους των δύο περιοχών.

Δείτε τον Κ. Μητσοτάκη στο twitter

Δείτε και άλλα θέματα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Lifeviews.gr

 



Spread the love