Spread the love


Αναβρασμός επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. μία ημέρα πριν από τη συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε δηλώσεις καλεί τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης αυτής «να ξεκαβαλήσουν το καλάμι».

 

Μάλιστα οι τόνοι ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο, με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, να καλεί τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης αυτής «να ξεκαβαλήσουν το καλάμι». Ωστόσο, ο ίδιος σχετικά με την αναμενόμενη απαγόρευση δεν θέλησε να πάρει θέση, καθώς είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας και όχι της πολιτικής ηγεσίας, αλλά δεν δίστασε να εκφράσει για άλλη μια φορά την άποψή του για αυτή την πρωτοβουλία της ΠΟΑΣΥ και τα «παράγωγα» αυτής.

Εως το απόγευμα η απόφαση για απαγόρευση συγκεντρώσεων 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έως το απόγευμα αναμένεται να εκδοθεί απαγόρευση κάθε συγκέντρωσης από τη ΓΑΔΑ, καθώς η απόφαση πρέπει να εκδοθεί 24 ώρες πριν από την πραγματοποίηση των συγκεντρώσεων. Από την άλλη πλευρά, πάντως, η ΠΟΑΣΥ, η οποία επιμένει και δεν κάνει πίσω στην απόφασή της για την εκδήλωση, έχει ήδη εξασφαλίσει άδεια από τον δήμο για τη συγκέντρωση την Πέμπτη 29 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα. Υπενθυμίζεται, δε, ότι από την πλευρά τους οι αντιεξουσιαστές απαντούν με συγκέντρωση στο Κολωνάκι, αλλά και με το άνοιγμα πολιτικού περιπτέρου στα Εξάρχεια.

Τόσκας: Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμφανίζονται ως θεματοφύλακες

Για τον ρόλο της ΠΟΑΣΥ ο κ. Τόσκας ανέφερε: «Η ΠΟΑΣΥ, εάν διαβάσετε τις ανακοινώσεις της, ανακηρύσσει τον εαυτό της ως τον “θεματοφύλακα αρχών και αξιών της Δικαιοσύνης, της Ισότητας και της Δημοκρατίας”. Εάν καθένας αυτοανακηρύσσεται σε θεσμικό θεματοφύλακα Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας, τότε να θυμίσω ότι αυτές οι πρακτικές ξεφεύγουν από τα όρια συνδικαλιστικών οργάνων και γνωρίζετε ποιοι και πότε τις επικαλούνται. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμφανίζονται ως θεματοφύλακες και κάτι τέτοιο παραπέμπει σε άλλες εποχές τύπου “εσείς είστε το κράτος”, κ.λπ. Ο αστυνομικός είναι εργαλείο εξυπηρέτησης του κράτους και ο ρόλος του είναι να διασφαλίζει την τάξη και όχι να τη διαταράσσει».

Παράλληλα τόνισε ότι η προγραμματισμένη συγκέντρωση στα Εξάρχεια πυροδοτεί εντάσεις και για την απαγόρευση πέταξε το μπαλάκι στην ΠΟΑΣΥ. «Αναρωτιέμαι: εάν στην ΠΟΑΣΥ έβγαζαν το καπέλο του συνδικαλιστή-αστυνομικού και καλούνταν να αποφασίσουν ως επιτελικοί αστυνομικοί για αυτή τη συγκέντρωση στα Εξάρχεια, τι θα έκαναν; Τι απόφαση θα έπαιρναν;», δήλωσε ο κ. Τόσκας.

«Θέλουν να πυροδοτήσουν εντάσεις»

Σε ερώτηση πώς απαντά σε αυτούς που -στην περίπτωση απαγόρευσης της συγκέντρωσης- θα τον κατηγορήσουν ότι επιβεβαιώνει το άβατο, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε: «Μα αυτή είναι η επιδίωξη αυτής της συγκέντρωσης. Να απαγορευτεί και να παρουσιαστεί μετά ως επιβεβαίωση του άβατου. Εάν η ΠΟΑΣΥ ήθελε πράγματι να συμβάλει σε έναν διάλογο για τα Εξάρχεια, θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια εκδήλωση κάπου αλλού. Γνωρίζουν ότι με την επιλογή τους το πλέον πιθανό είναι ότι θα πυροδοτήσουν εντάσεις. Για κάποιον που πράγματι ενδιαφέρεται για την κοινωνική ειρήνη, δεν το κάνει. Θα έπρεπε να διευκολύνουν τις προσπάθειες που γίνονται, με την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στην περιοχή και τις άλλες ενέργειες και όχι να ρίχνουν βενζίνη στη φωτιά. Δεν είναι συνδικαλιστική πρακτική αυτή».

Επίσης, ο κ. Τόσκας επεσήμανε: «Αύριο είναι μια δύσκολη μέρα, γιατί έχουν και τη μεγάλη συγκέντρωση της ΠΟΕ- ΟΤΑ, με την οποία αισιοδοξούμε ότι θα βρεθεί μια λύση. Όμως, σε συνδυασμό και με την προγραμματισμένη εκδήλωση της ΠΟΑΣΥ, αν πραγματοποιηθεί, το κλίμα θα είναι εκρηκτικό. Επίσης, σε μια χρονική στιγμή που γίνονται μεγάλες προσπάθειες για τη χώρα, με επενδύσεις κοινωνική ειρήνη μείωση της εγκληματικότητας. Κάποιοι πυροδοτούν καταστάσεις. Αυτό πρέπει να τελειώσει».

«Η ΠΟΑΣΥ έχει ανακοινώσει μια εκδήλωση, όπως την ονομάζει, χωρίς να ανακοινώσει ούτε πρόγραμμα, ούτε θέματα, ούτε ομιλητές», συμπληρώνει ο αναπληρωτής υπουργός και συνεχίζει: «Ο πρόεδρός της, ο κ. Γερακαράκος, με συνέντευξή του καλεί τους αναρχικούς να παραβρεθούν. Νομίζω πως όποιος σε αυτή τη χώρα διαθέτει στοιχειώδη λογική σκέψη μπορεί να καταλάβει που μπορεί να οδηγήσει αυτό το κάλεσμα. Και νομίζω ότι και οι ίδιοι οι συνδικαλιστές αστυνομικοί το καταλαβαίνουν. Δηλώνει επίσης ο κ. Γερακαράκος ότι το κάνουν για να βρεθεί μια λύση, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ίδιος θεωρεί ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση. Άρα γιατί το κάνουν; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Αν αυτός που κάνει αυτά τα πράγματα δεν είναι επιπόλαιος και αφελής, τότε είναι επικίνδυνος».

Επίθεση στη ΝΔ

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιτέθηκε και στη ΝΔ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην κίνηση των συνδικαλιστών «κάποιοι έχουν βάλει το χέρι τους». «Η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της κρύβονται πίσω από την απόφαση της ΠΟΑΣΥ, εξακολουθώντας να αποφεύγουν να πάρουν καθαρή θέση. Μία εβδομάδα πριν από την εκδήλωση, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε στα γραφεία της ΝΔ τους εκπροσώπους της ΠΟΑΣΥ και στις επίσημες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη δεν αναφέρθηκε τίποτα. Από την άλλη, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, κ. Γεωργιάδης, υποστήριξε αυτή την απόφαση της ΠΟΑΣΥ. Τα συμπεράσματα είναι εύκολα», είπε ο κ. Τόσκας.

Η ΠΟΑΣΥ έχει στείλει πρόσκληση στον Τόσκα 

Από την πλευρά τους, οι ένστολοι δεν κάνουν πίσω και σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως έχουν στείλει και προσωπικές προσκλήσεις σε υπουργούς όπως οι κ. Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Τόσκας, αλλά και σε όλα τα κόμματα.

Οπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, επιδίωξή τους είναι «να πέσει παντού φως. Να φωτιστούν τα αίτια μιας επί μακρόν επαναλαμβανόμενης τραγωδίας με θύματα αστυνομικούς και πολίτες και κυρίως με θύματα την κοινωνική γαλήνη και την ίδια τη Δημοκρατία. Εμείς απλώσαμε το χέρι. O δρόμος άνοιξε. Ο ιστορικός θα καταγράψει τους απόντες».

Πρόεδρος ΠΟΑΣΥ: Την απαγόρευσαν γιατί θα είχε μεγάλη συμμετοχή

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρηγόρης Γερακαράκος μιλώντας στο iefimerida.gr σχολίασε:

«Απαγορεύουν την συγκέντρωσή μας γιατί βλέπουν ότι θα είχε αυξημένη συμμετοχή». Τόνισε επίσης ότι ως αστυνομικοί «έχουμε δώσει όρκο να υπηρετήσουμε το νόμο και το Σύνταγμα. Θα εναρμονιστούμε με την απόφαση της Πολιτείας. Ομως πρέπει να απολογηθεί η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό γιατί απαγορεύει μια καθ’ όλα νόμιμη μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια εκδήλωση διαλόγου».

Απαντώντας στις προσβλητικές αναφορές του υπουργού Δημόσιας Τάξης που χαρακτήρισε ως «αφελείς ή επικίνδυνους» τους εκπροσώπους της ΠΟΑΣΥ, ο Γρ. Γερακαράκος είπε: «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για το τι λέει και τι πράττει. Να μας πει όμως ο κ. Τόσκας τι έχει κάνει για το θέμα των Εξαρχείων».Spread the love