Spread the love


«Η διαδικασία της διαιτησίας ήταν επιβεβλημένη επιλογή, καθώς αφορά την καρδιά της επένδυσης, που είναι η δημιουργία μεταλλουργίας στην Ελλάδα, επιλέξαμε τη διαιτησία, προκειμένου να δώσει μόνιμη λύση» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση της Eldorado Gold.

«Το επενδυτικό σχέδιο, έτσι όπως έχει εγκριθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από την αρχή, έχει τρία κομμάτια: Έχει τις Σκουριές, έχει την Ολυμπιάδα και τη μεταλλουργία, η οποία οφείλει να παράξει καθαρά μέταλλα. Αυτό το τρίτο κομμάτι δεν έχει αδειοδοτηθεί και θεωρούμε ότι αν δεν επιλυθεί αυτό, που είναι κεντρικό σημείο, οι όροι της σύμβασης τηρούνται πλημμελώς. Αυτό είναι το διακύβευμα», εξήγησε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα της μεταλλουργίας «είναι η αιτία που απέτυχαν οι προηγούμενοι επενδυτές, άρα πρέπει να είναι εγγυημένο ότι θα προχωρήσουμε κανονικά».

«Διαχειρίσιμα τα θέματα προς επίλυση για την επένδυση στο Ελληνικό»

Σε ό,τι αφορά την επένδυση στο Ελληνικό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «εφόσον ακολουθείται συντεταγμένα η νομοθεσία και υπάρχει ένας διάλογος και καλή συνεννόηση, δεν τίθεται θέμα να μπλοκάρει αυτή η επένδυση».

«Από τη δική μας πλευρά έχουν γίνει όλα τα βήματα σωστά, έχουν υπογραφεί και έχουν προχωρήσει όλα όπως έπρεπε, έχουμε για πρώτη φορά και την υποβολή του σχεδίου από την πλευρά της επένδυσης, υπάρχουν θέματα προς επίλυση, αυτά όμως είναι απόλυτα διαχειρίσιμα κατά τη γνώμη μου», διευκρίνισε.

«Χρονοδιάγραμμα 15 ημερών για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας»

Αναφερόμενος το σχέδιο αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης στον Σαρωνικό σημείωσε ότι υπάρχει «χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένων ενεργειών για τη διαχείριση της κηλίδας αυτής καθεαυτής κατά τις επόμενες 15 μέρες και ταυτόχρονα οι πρωτοβουλίες που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τομές στο σύστημα αδειοδότησης και ελέγχου αυτών των δραστηριοτήτων, προκειμένου να μην επαναληφθεί τέτοιο φαινόμενο στο μέλλον».

Ερωτηθείς, εάν υφίσταται ζήτημα πολιτικών ευθυνών στη διαχείριση της υπόθεσης ο κ. Σταθάκης είπε ότι «αυτό που φάνηκε από την πρώτη συζήτηση είναι ότι υπήρχαν θέματα θεσμικά, από παλιά, τα οποία είχαν δημιουργήσει μεγάλες αρρυθμίες», ενώ για τον υπουργό Ναυτιλίας ανέφερε ότι «δεν τέθηκε τέτοιο θέμα, τέθηκε από την πλευρά του κ. Κουρουμπλή από την πλευρά της κυβέρνησης δεν τέθηκε».



Spread the love