Spread the love


Πραγματοποιήθηκε το σόου από το υπουργείο Ναυτιλίας, όπως είχε προαναγγελθεί, για τον Σαρωνικό.

Σήμερα το πρωί ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός και ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτης Ράπτης και στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. επισκέφθηκαν με τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη, τις ακτές στην περιοχή του Φλοίσβου. Πρόκειται για τις ακτές του δήμου Παλαιού Φαλήρου, ο καθαρισμός των οποίων ολοκληρώθηκε.

Εναν μήνα και πλέον μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε, το υπουργείο Ναυτιλίας στήνει… φιέστα για την παράδοση ακτών. Υπενθυμίζεται ότι το δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε τα ξημερώματα της 10ης Σεπτεμβρίου.

Σκοπός να τις παραδώσουν καθαρές(;) στο κοινό. Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «ζήσαμε δύσκολες στιγμές» και πρόσθεσε: «Μία εικόνα, χίλιες λέξεις. Την Πέμπτη παραδίδουμε τον Πειραιά. Με στοιχεία που θα έρθουν από τις επιστημονικές μετρήσεις θα αποδειχθεί ότι προλάβαμε πάρα πολλά πράγματα. Ζήσαμε δύσκολες στιγμές και εγώ προσωπικά βεβαίως».

Στη συνέχεια μετέβησαν στο δημαρχείο, όπου ο δήμαρχος Διονύσης Χατζηδάκης και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και της εταιρείας που έχει αναλάβει την απορρύπανση του Σαρωνικού Κόλπου υπέγραψαν πρωτόκολλο επιθεώρησης ολοκλήρωσης καθαρισμού και παράδοσης των ακτών.

Σε ερώτηση σχετικά με τις επικαθήσεις στον βυθό της θάλασσας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανέφερε πως την χώρα μας έχουν επισκεφθεί εκπρόσωποι από την πολιτική προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διδάκτορες ωκεανολόγοι, από εξειδικευμένα ινστιτούτα που ασχολούνται με τέτοια συμβάντα και βάσει των μετρήσεων δεν προκύπτει κάποια ανησυχία. Επικαθήσεις δεν υπάρχουν, ξεκαθάρισε ο κ. Σαντορινιός, με εξαίρεση, όπως είπε, την περιοχή της Σαλαμίνας, όπου εκεί υπήρχαν, όμως οι περισσότερες έχουν μαζευτεί από δύτες.

«Ο κίνδυνος ότι θα μας έρθει πετρέλαιο δεν προκύπτει. Επιπλέον οι μετρήσεις που έχουν γίνει στα ανοικτά από το ΕΛΚΕΘΕ δείχνουν ότι είναι παρά πολύ χαμηλή η συγκέντρωση των πετρελαιοειδών, στα όρια όχι απλά του ανεκτού, αλλά του φυσιολογικού. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτός ο κίνδυνος κατά 99.9% έχει εξαλειφθεί» εκτίμησε ο υφυπουργός.

Για αστοχία μίλησε ο Διονύσης Χατζηδάκης, δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου: «Αντιμετωπίσαμε το θέμα τάχιστα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στις αστοχίες πρέπει να πέφτουμε πάνω ψυχή τε και σώματι. Ενα πάθημα γίνεται μάθημα».

Κουρουμπλή Κουρουμπλή Κουρουμπλή Κουρουμπλή Κουρουμπλή Κουρουμπλή Κουρουμπλή Κουρουμπλή Κουρουμπλή Κουρουμπλή

Η κατάσταση στον Σαρωνικό

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Σαλαμίνα, σύμφωνα με τη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, αυτή παρουσιάζεται βελτιωμένη. Συνεχίστηκαν οι εντατικές προσπάθειες καθαρισμού των βράχων και των ακτών στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων-Λιμνιώνα-Κυνόσουρας-Αγίου Νικολάου από 138 άτομα συνολικά, μέλη ιδιωτικού συνεργείου, με πιεστικά μηχανήματα και λοιπά μηχανικά μέσα, ενώ παράλληλα επιχείρησαν και δύτες προς καθαρισμό του βυθού. Αναμένεται σταδιακή ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και παράδοση των ανωτέρω περιοχών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου και συγκεκριμένα στο Α’ και Β’ Αλίπεδο, η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη και δεν εκτελούνται εργασίες. Μπροστά από τις παραλίες των δήμων Αλίμου και Ελληνικού και ειδικότερα της Παλιάς Φαντασίας, του ΝΑΟΑΚ, του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου, 58 άτομα συνολικά, προσωπικό ιδιωτικού συνεργείου, εκτέλεσαν εργασίες καθαρισμού των ακτών με μηχανικά μέσα. Η κατάσταση και σε αυτή την περιοχή παρουσιάζει καθημερινά σταθερή βελτίωση, ενώ αναμένεται ομοίως σταδιακή ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και παράδοση των περιοχών τις προσεχείς ημέρες.

Στην περιοχή των μαρίνων της Γλυφάδας και ειδικότερα στις ακτές, συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού με μηχανικά μέσα από συνολικά 49 άτομα της αναδόχου εταιρείας. Στην περιοχή, σε μέρος της οποίας έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού, η κατάσταση παρουσιάζει σαφή βελτίωση. Αναμένεται, εντός των προσεχών ημερών, η ολοκλήρωση όλων των ως άνω εργασιών καθαρισμού.

Στην εγκατάσταση «Αστέρας Γλυφάδας», όπου η κατάσταση παρουσιάζει επίσης βελτίωση, συνεργείο αποτελούμενο από 20 άτομα της αναδόχου εταιρείας επιχείρησε εργασίες καθαρισμού των ακτών, με πλυστικά και λοιπά μηχανικά μέσα.

 Spread the love