Spread the love


Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο, που ανοιχτά των Οινουσσών η κανονιοφόρος «Κραταιός» έδιωξε τους Τούρκους.

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι της Μ.Παρασκευής μεταξύ ακταιωρού της τουρκικής ακτοφυλακής και κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού που παρενέβη προκειμένου να αποτραπεί η σύλληψη έλληνα ψαρά.

Όπως μεταδίδει το site PolitisChios, το επεισόδιο ξεκίνησε περίπου στις 13:30, όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής προσέγγισε ελληνικό αλιευτικό που ψάρευε μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα, πολύ κοντά στις Οινούσσες.

AITTITOS-1

Αρχικώς η τουρκική ακταιωρός ζήτησε από τον Έλληνα ψαρά να φύγει από την περιοχή με το επιχείρημα ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Όταν ο Έλληνας ψαράς αρνήθηκε να απομακρυνθεί, το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού απείλησε να τον συλλάβει.

Το Λιμενικό δεν μπόρεσε να αποκλιμακώσει το επεισόδιο και έτσι αποφασίστηκε να κινηθεί προς την περιοχή πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Όταν έφτασε ανοιχτά των Οινουσσών η κανονιοφόρος «Κραταιός», κάλεσε το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να απομακρυνθεί. Αρχικώς το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού αρνήθηκε, πείστηκε όμως να αποχωρήσει από τα ελληνικά χώρικα ύδατα έπειτα από διαπραγματεύσεις και αντιπαράθεση που διήρκεσε μέχρι τις 16:00 το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής.

AITTITOS-2

Οι αξιωματικοί στο θάλαμο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και στον κλάδο επιχειρήσεων του ΓΕΝ ενημέρωναν σε απευθείας χρόνο την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για το επεισόδιο στις Οινούσσες, το οποίο αξιολογείται ως πολύ σοβαρό.

Παραλλήλως με τις προκλήσεις στο θαλάσσιο χώρο, τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235 έκανε συνεχείς χαμηλές πτήσεις πάνω από τις Οινούσσες παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά και πετώντας πάνω από ελληνικό έδαφος.

AITTITOS-3

Εν τω μεταξύ, από το πρωί της Μ.Παρασκευής σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής μπαινοβγαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τουρκικής ακταιωρού που νωρίς το πρωί «έκοβε βόλτα» ανάμεσα σε Παναγία Οινουσσών και Αιγνούσα.

Στο σημείο βρίσκονται δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος, καθώς και η Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού «Αήττητος». Το Λιμενικό καλεί συνεχώς τα τουρκικά σκάφη να αποχωρήσουν, δίνοντάς τους το στίγμα τους και λέγοντάς τους ότι έχουν παραβιάσει τα σύνορα, ωστόσο δεν λαμβάνουν καμία απολύτως απάντηση.

Δείτε την σελίδα της Κανονιοφόρου «Αήττητος»: hellenicnavy.gr

Δείτε το σχετικό βίντεο που ακολουθεί:



Spread the love