Spread the love


Το τελευταίο αντίο είπαν το απόγευμα η σύζυγος, τα παιδιά, τα εγγόνια, συγγενείς, φίλοι και πολιτικοί στον Γεράσιμο Αρσένη.

Η εξόδιος ακολουθία τελείται από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι.

Μεγάλη ήταν η συγκίνηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου πλήθος κόσμου παρευρέθηκε για να αποχαιρετήσει τον έντιμο πολιτικό, που διετέλεσε επί σειρά ετών υπουργός.

Τραγικές φιγούρες ήταν η σύζυγος του Γεράσιμου Αρσένη, Λούκα Κατσέλη αλλά και τα παιδιά του πολιτικού.

Στην κηδεία, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εκφώνησε επικήδειο, όπως ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγέρος και ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Ακόμα, στην κηδεία παρευρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, η βουλευτής του ΚΚΕ και πρώην γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, οι πρώην υπουργοί Κώστας Σκανδαλίδης, Κώστας Λαλιώτης, Γιάννος Παπαντωνίου, Βάσω Παπανδρέου, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, οι ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης και Άννα Φόνσου.

Ποιος ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης

Ο Γεράσιμος Δ. Αρσένης είχε γεννηθεί στην Κεφαλονιά και ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, oλοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο  Οικονομικό Τμήμα του  ΜΙΤ των ΗΠΑ.

Διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ανάπτυξης  του ΟΟΣΑ (1964-1966),  και στη συνέχεια  στέλεχος και Διευθυντής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη  (UNCTAD) (1967-1980).

Ανέπτυξε από τη θέση αυτή έντονη επιστημονική και διπλωματική δράση για την αναδιάρθρωση του χρέους των αναπτυσσομένων χωρών, την αποτελεσματική  χρηματοδότηση της ανάπτυξης και τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος στα πλαίσια και της «Επιτροπής των 20″ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF).

Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις της «Λέσχης του Παρισιού» για την ρύθμιση χρεών πολλών  κρατών ενώ   χρημάτισε  σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων σε θέματα  οικονομικής και νομισματικής πολιτικής .

Διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1982-1984) και  Υπουργός Εθνικής Οικονομίας (1982-1985), Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (1984-1985), Εθνικής Άμυνας (1993-1996) και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1996-2000).

Υπήρξε Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ( 1985-2004, 2006-2007)και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου.

Ήταν Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΙΜΔΑ).

Ήταν παντρεμένος με την καθ. Λούκα Τ. Κατσέλη. Ήταν πατέρας 4 παιδιών.

Τα πρώτα χρόνια – Σπουδές

Τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στην Kαλαμάτα, στη Zάκυνθο, στην Kύμη και μετά στην Aθήνα. Υπήρξε αριστούχος στο Bαρβάκειο και μετά στη Nομική Σχολή Aθηνών, στην οποία σπούδαζε ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν. Mετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία στην οικονομική επιστήμη στο Tεχνολογικό Iνστιτούτο της Mασσαχουσέττης των HΠA (MIT).

Διεθνής Καριέρα

Δύο δεκαετίες οικονομολόγος στον Oργανισμό Hνωμένων Eθνών (OHE), στη Nέα Yόρκη και στη Γενεύη.

Διευθυντής του Tμήματος Oικονομικών Mελετών του Kέντρου Eρευνών του OOΣA στο Παρίσι και μετά Διευθυντής στον Oργανισμό του OHE για το Eμπόριο και την Aνάπτυξη (UNCTAD). Tαξιδεύει σ” όλο τον κόσμο και αναλαμβάνει ηγετικές πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσομένων χωρών και το διακανονισμό των χρεών τους.

Στο πλαίσιο αυτό είχε επαφές με τους Aλλιέντε, Kάστρο κ.ά. Eμπειρογνώμων της «Eπιτροπής των 20» με τους Zισκάρ Nτεσταίν και Xέλμουτ Σμιτ για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος.



Spread the love