Spread the love


«Εφόσον έχουμε τη συμφωνία στις 24 Μαΐου κι όλα εξελιχθούν κατ’ ευχήν, τότε θα φύγουν και τα capital controls».

Την εκτίμηση ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι σκόπιμο να συνοδευτεί «από ελάφρυνση και του τελικού δημοσιονομικού στόχου του ελληνικού προγράμματος».

Αυτό εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.

Συγκεκριμένα, πρότεινε «ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 κι επέκεινα να περιοριστεί στο 2%», καθώς -όπως σημείωσε- «η εμπειρία, αν τη μελετήσουμε προσεκτικά, δείχνει ότι μόνο μία χώρα, η Ιρλανδία, μπόρεσε να διατηρήσει το 3,5% για ένα σχετικά μεγάλο διάστημα» όπως απαιτείται να κάνει η Ελλάδα (μετά το 2018).

Μιλώντας σε γεύμα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα πρέπει να συνοδευτεί από έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων με τους εταίρους, με στόχο την ανάληψη δράσεων για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Οι δράσεις αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν σημαντική επιμήκυνση των λήξεων των ομολόγων και της περιόδου χάριτος για αποπληρωμή τοκοχρεωλυσίων, ώστε οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου να τηρούνται σε επίπεδα διαχειρίσιμα».

Ακόμη, παρουσίασε συγκεκριμένα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η ΤτΕ, λέγοντας ότι η υποχώρηση του πλεονάσματος στο 2% μετά το 2018, «σε συνδυασμό, α) με την εξομάλυνση των μελλοντικών πληρωμών τόκων για τα δάνεια από τον EFSF, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), καθώς και για τα διμερή δάνεια του πρώτου προγράμματος (GLF) για μια περίοδο 20 ετών, και β) την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του EFSF και των διμερών δανείων του πρώτου προγράμματος για περίπου 22 χρόνια» θα έχει τρία θετικά αποτελέσματα: Πρώτον, θα περιορίσει σημαντικά τις δαπάνες για τόκους (περίπου κατά 3% του ΑΕΠ). Δεύτερον, θα καταστήσει τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου διαχειρίσιμες, καθώς θα τις περιορίσει σημαντικά κάτω του 15% του ΑΕΠ, το οποίο είναι το όριο που υιοθετεί το ΔΝΤ για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Τρίτον, θα μειώσει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από το 100% το 2030 και στο 89% το 2035 (έναντι 126% χωρίς ελάφρυνση χρέους).

«Οι δράσεις αυτές για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, μαζί με μία πιο στοχευμένη πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και σε συνδυασμό με άνοιγμα όσων αγορών δεν έχουν απελευθερωθεί πλήρως ακόμη […] και με αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα μπορούσαν να έχουν ως άμεση συνέπεια τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παράλληλα με τη δυνατότητα σημαντικής χαλάρωσης του τελικού δημοσιονομικού στόχου. Ουσιαστικά, αυτό που λέω είναι να ανταλλάξουμε λιτότητα με μεγαλύτερη ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά.

Επανειλημμένως, στην ομιλία του, ο κ. Στουρνάρας έδωσε έμφαση στις ιδιωτιικοποιήσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για τις μεν πρώτες, ανέφερε ότι «αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ιδιωτικοποιήσεων, κάτι που δεν έχει, ούτε πολιτικό, ούτε κοινωνικό κόστος, παρά μόνο όφελος».

Άρση των capital controls με συμφωνία στις 24 Μαΐου

Την πεποίθηση ότι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία εξέφρασε την Παρασκευή, από τη Θεσσαλονίκη, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ πρόσθεσε ότι «εφόσον έχουμε τη συμφωνία στις 24 Μαΐου κι όλα εξελιχθούν κατ’ ευχήν, τότε θα φύγουν και τα capital controls».

Κληθείς ωστόσο να προσδιορίσει πότε θα μπορούσαν να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, δήλωσε: «αυτό είναι συνάρτηση της προόδου της ελληνικής οικονομίας. Θα αρθούν όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Το πότε δεν μπορώ να το πω σήμερα και δεν συνηθίζω να κάνω τέτοιες προβλέψεις. Πάντως εφόσον έχουμε τη συμφωνία, τα πράγματα θα αρχίσουν να εξελίσσονται».

Οι δηλώσεις του κ.Στουρνάρα έγιναν πριν από το γεύμα που διοργάνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο. «Οι εξελίξεις είναι θετικές. Η διαφαινόμενη συμφωνία θέτει τέρμα σε μια πολύμηνη περίοδο αβεβαιότητας και πιστεύω ότι αν κατόπιν υλοποιήσουμε όσα προβλέπει η συμφωνία σύντομα, θα ξαναμπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης».

Ερωτηθείς εάν και πότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επαναφέρει το περίφημο waiver (σ.σ. την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση -εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας- στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών), ο κ.Στουρνάρας περιορίστηκε να δηλώσει: «η ΕΚΤ θα το επαναφέρει όταν υπάρξει συμφωνία ακολουθώντας τους κανόνες της».



Spread the love