Spread the love


Κι ενώ σήμερα συζητείται στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης το θέμα της επένδυσης στην Αφάντου της Ρόδου, το υπουργείο δηλώνει μέσω της ηγεσίας του ότι δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στην επένδυση των 400 εκατ. ευρώ του Μ. Αγγελιάδη κι ότι η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής δεν εμποδίζει τη δόμηση οποιουδήποτε κτιρίου.

Στη σημερινή, πολυαναμενόμενη συνεδρίαση πάντως του ΚΣΔ έχουν ζητήσει να παρευρεθούν και τοπικοί φορείς της Ρόδου για να εκθέσουν τη δική τους (θετική) άποψη για την επένδυση, στηρίζοντας ουσιαστικά τον επενδυτή κ. Αγγελιάδη, σε συνέχεια και των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν προ ημερών με το δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο.

Την επένδυση του ομογενούς επιχειρηματία στηρίζει και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τον Περιφερειάρχη μάλιστα, κ. Γ. Χατζημάρκο να έχει αναδείξει το θέμα, στρεφόμενος και κατά του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος υπεραμύνθηκε της απόφασης του ΥΠΠΟ για την αναριοθέτηση των 10.000 στρεμμάτων του αρχαιολογικού χώρου.

Ο ίδιος ο υπουργός πάντως κ. Αριστείδης Μπαλτάς την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, σε απάντηση της επίκαιρης ερώτησης του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επαπειλούμενη εμπλοκή, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει κανενός είδους φρένο στη διαδικασία της επένδυσης κι ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε είναι, ”δημοσιογραφικός”, εκ του περισσού και άνευ νοήματος. «Η επένδυση μπορεί να προχωρήσει σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού χωρίς να τίθεται κανένας καινούριος όρος σε σχέση με το ΕΣΧΑΔΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ΥΠΠΟ, η επένδυση σε ό,τι αφορά το υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να προχωρήσει ακριβώς όπως ήταν πριν γίνει η αναοριοθέτηση και η αναοριοθέτηση απλώς επισημοποιεί ότι όντως αυτή η ευρύτερη ζώνη που δεν αφορά μόνο το οικόπεδο της επένδυσης, είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, πράγμα που σημαίνει «ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων εκεί πρέπει να έχει το νου της, ώστε να προλαβαίνει πράγματα που μπορούν να προληφθούν, να βοηθήσει την επένδυση να προχωρήσει γρήγορα εκεί που μπορεί να προχωρήσει γρήγορα κοκ. Το υπουργείο μας έχει πλέον την πολιτική να –ας το πούμε- ωθεί τις επιμέρους εφορείες και στη διπλή αυτή κατεύθυνση: και στην κατεύθυνση σωτηρίας των αρχαίων και της ανάδειξής τους, αλλά και στην κατεύθυνση επιτάχυνσης εργασιών και διαδικασιών, ώστε επενδύσεις που μπορούν να προχωρήσουν, να προχωρήσουν κατά το δυνατόν συντομότερα και κατά το δυνατόν απρόσκοπτα».

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Πολιτισμού ισχυρίστηκε ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου είναι τελείως διακριτό πράγμα από την κήρυξη αρχαιολογικών ζωνών που έχουν όρους όσον αφορά τη δόμηση. «Η αρχαιολογική ζώνη Α΄ απαγορεύει τη δόμηση, η αρχαιολογική ζώνη Β΄ την επιτρέπει υπό όρους, η αρχαιολογική ζώνη Γ΄ είναι εκτός όρων τέτοιου τύπου. Η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου, όμως, δεν αφορά αυτή καθαυτή τη δόμηση.

Δεύτερον, η διαδικασία της επένδυσης στηρίχθηκε σε μία προηγούμενη απόφαση του ΕΣΧΑΔΑ, του Ειδικού Σχεδίου για την Ανάπτυξη Ακινήτων του Δημοσίου, όπου οι όροι εκεί είναι ακριβώς οι ίδιοι με τους όρους της κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου. Άρα, ούτε από εκεί υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Σε σχέση με το όλο οικόπεδο της Αφάντου και το ενδιαφέρον των δύο επενδυτών, ήταν μια εξαιρετικά βιαστική και άνευ ετέρου διαδικασία όπου πέρασε από ιδιοκτησία του ΕΟΤ σε ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ, στις προηγούμενες κυβερνήσεις, με έναν πολύ περίεργο τρόπο. Διότι στη διαδικασία αυτής της μεταβίβασης αρχαιολογική ζώνη Α΄, που ανήκει εκ του Συντάγματος στο Δημόσιο και δεν μπορεί να πωληθεί ή να παραχωρηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο, θεωρήθηκε ότι περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ και μπορεί να πωληθεί. Αυτό έφτιαξε ένα ολόκληρο νομικό κομφούζιο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το λύσαμε αυτό σε πρώτο χρόνο στο Υπουργείο, λέγοντας ότι απλώς εάν επιστραφεί ο αρχαιολογικός χώρος, που υποτίθεται ότι έχει πωληθεί, στην κυριότητα του Δημοσίου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και μπορεί να προχωρήσει η επένδυση. Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ είναι ακριβώς αυτή εδώ η ιστορία με την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου.

Από το pronews.gr



Spread the love