Spread the love


Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) έχουν «κλειδώσει» τα σημερινά χαμηλά επιτόκια με ορισμένες μακροχρόνιες εκδόσεις ομολόγων τους τελευταίους μήνες..

Αυτά είναι προς όφελος της Ελλάδας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ESM, Άνεβ Γιάνσε, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο MNI και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των ταμείων.

Ερωτηθείς, πώς βοηθούνται οι χώρες σε πρόγραμμα από την επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων που εκδίδει ο ESM, ο κ. Γιάνσε απάντησε: «Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι πώς ο EFSF και ο ESM βοηθούν ήδη τις χώρες σε πρόγραμμα με τα ευνοϊκά επιτόκια των δανείων μας. Αν κοιτάξετε για παράδειγμα την Ελλάδα, πληρώνει σήμερα επιτόκιο μικρότερο από 1%, που είναι πολύ ελκυστικό και πολύ χαμηλότερο από αυτό που χρεώνει το ΔΝΤ.

Από εσωτερικούς υπολογισμούς που κάναμε, γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα εξοικονομεί περίπου 8 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 4% του ΑΕΠ της, με τον δανεισμό της από εμάς αντί από τις αγορές.

Με ορισμένα από τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα που εκδώσαμε τους περασμένους μήνες, κλειδώσαμε τα σημερινά χαμηλά επιτόκια, που είναι ένα ακόμη όφελος. Φυσικά, ο στόχος του νέου προγράμματος του ESM είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στην αγορά ομολόγων».

Ο κ. Γιάνσε σημείωσε ότι ο ESM εξέδωσε με επιτυχία 40ετές ομόλογο στο τέλος του 2015 και στη συνέχεια το επανέκδωσε τον Μάρτιο, ύψους 2 δισ. ευρώ. Αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε, ο EFSF εξέδωσε με επιτυχία ομόλογο με διάρκεια 31 ετών και επιτόκιο 1,4% καθώς και 10ετές ομόλογο με επιτόκιο της τάξης του 0,4%.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο ESM και ο EFSF δεν μπορούν να εκδώσουν ομόλογα με διάρκεια μεγαλύτερη από τη διάρκεια των δανείων που έχουν δώσει στις χώρες σε πρόγραμμα. Τα δάνεια του EFSF, συνέχισε, λήγουν το 2054 και του ESM το 2059.

Δείτε περισσότερα εδώ: efsf.europa.eu κι εδώ: esm.europa.eu



Spread the love