Spread the love


Θα περάσουν πολλά χρόνια από σήμερα για να δούμε ένα πραγματικό ουρανοξύστη να υψώνεται στον Ελληνικό ουρανό, αλλά δεν πρέπει να απογοητευόμαστε αφού η Ελλάδα έχει ψηλά κτίρια. Δείτε τα στο φωτορεπορτάζ που ακολουθεί.

Σε αντίθεση με αρκετές χώρες της Ευρώπης όπου οι ουρανοξύστες κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε πρωτεύουσες και οικονομικά κέντρα στην χώρα μας απουσιάζουν σχεδόν ολοκληρωτικά. Με αφορμή την ολοκλήρωση της κατασκευής του ψηλότερου κτηρίου στην Ευρώπη, του 373,7 μέτρων Federation Tower στην Μόσχα, σας παρουσιάζουμε τα ψηλότερα κτίρια στην Ελλάδα.

psilo ktirio ellada 2

1. Πύργος Αθηνών – 103 μέτρα Όταν ολοκληρώθηκε το 1971 ήταν το δεύτερο ψηλότερο κτίριο των Βαλκανίων. θα πρέπει να ψάξεις πολύ ώρα για την πραγματική του θέση μετά από την αθρόα κατασκευή από ουρανοξύστες στην Κωνσταντινούπολη. Το κτίριο 28 ορόφων στην συμβολή Βασ. Σοφίας και Μεσογείων που υπήρξε η έδρα αρκετών πολυεθνικών ενώ σήμερα δεν περνάει και τις καλύτερες ημέρες του καθώς ένα μεγάλο μέρος των χώρων του παραμένει ανεκμετάλλευτο.

psilo ktirio ellada 3

2. Πύργος Πειραιά – 84 μέτρα Η κυβέρνηση των Συνταγματαρχών προσπάθησε να δημιουργήσει στον χώρο που βρισκόταν το “ρολόι” το αντίπαλο δέος του Πύργου Αθηνών στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Το 25 ορόφων κτίριο παραμένει μία ανοιχτή πληγή στον Πειραιά καθώς το μεγαλύτερο μέρος του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

psilo ktirio ellada 4

3. Atrina – 80 μέτρα Το 1981 που ολοκληρώθηκε από τον Μπάμπη Βωβό και τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα (σ.σ. που ήταν και ο αρχιτέκτονας των δύο παραπάνω κτηρίων – υπήρξε το έναυσμα να γίνει το Μαρούσι ένας βασικός επιχειρηματικός θύλακας της πρωτεύουσας. Το κτήριο των 25 ορόφων – που υπήρξε και έδρα της “φανταστικής” Giant του Γιάγκου Δράκου – αποτελεί και αυτό σκιά του ένδοξου παρελθόντος του μετά από την πτώση της Βωβός και την στροφή των εταιρειών σε οικονομικότερες λύσεις.

psilo ktirio ellada 5

4. Πύργος Απόλλων – 80 μέτρα Το ιδίου ύψους με το Atrina κτήριο αποτελεί την υψηλότερη οικιστική κατασκευή στην χώρα. Διαθέτει 25 ορόφους και μία ιδιομορφία. Στον ουρανοξύστη, της οδού Λουίζης Ριανκούρ, που ολοκληρώθηκε το 1973 στα ασανσέρ του δεν θα βρεις μπουτόν για τον 13ο όροφο. Οι κατασκευαστές του το είχαν γιια γρουσουζιά.

psilo ktirio ellada 6

5. Πύργος ΟΤΕ – 76 μέτρα Από τον Πύργο που ολοκληρώθηκε το 1965 από τον Αντώνη Αναστασιάδη έγινε η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση το 1966 στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Συνεχίζει να είναι ένα από τα σύμβολα της συμπρωτεύουσας και κάτω από την κεραία της Cosmote βρίσκεται cafe bar με σταδιακή κυκλική περιστροφή (σ.σ. συμπληρώνει τις 360 μοίρες σε 40 λεπτά).

psilo ktirio ellada 7

6. Μέγαρο ΟΤΕ – 72 μέτρα Το 18 ορόφων κτήριο αποτελεί τον μεγαλύτερο εργασιακό χώρο στην χώρα. Η απόφαση για την δημιουργία πάρθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 και ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄70.

psilo ktirio ellada 8

7. Ξενοδοχείο President – 68 μέτρα Το ξενοδοχείο στους Αμπελόκηπους, στην οδό Κηφισίας είναι το ψηλότερο της χώρας. Στους 22 ορόφους του φιλοξενούνται 317 δωμάτια αρκετά από τα οποία έχουν θέα “πίατο” την Αθήνα και τον Σαρωνικό.

psilo ktirio ellada 9

8. Πύργος Αθηνών Β κτήριο – 65 μέτρα

psilo ktirio ellada 10

9. Hilton – 65 μέτρα Ένα από τα πλέον εμβληματικά κτίρια της Αθήνας, όπου άνοιξε τις πόρτες του τον Απρίλιο το 1963 σε χώρο που παραχωρήθηκε από το κράτος και φιλοξενούσε στο παρελθόν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Στο ξενοδοχείο 18 ορόφων, προστέθηκε το 2003 με 74 δωμάτια και σουΐτες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δωματίων σε 506. Αυτό το διάστημα η ιδιοκτήτρια εταιρεία, η Ιονική Ξενοδοχειακή βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης του ξενοδοχείου.

psilo ktirio ellada 11

10. ΕΥΠ – 65 μέτρα Η “κυρία Κατεχάκη” όπως ήταν η “κωδική” ονομασία του κτηρίου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ολοκληρώθηκε το 1978 και φιλοξενεί υπηρεσίες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

– Πληροφοριακά η υψηλότερη κατασκευή στην Ελλάδα είναι το Κέντρο Εκπομπής Κάτω Σουλίου, του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για έναν πομπό ύψους 250 μέτρων που σκοπό έχει την καλύτερη επικοινωνία με υποβρύχια.

Πηγή: news247.grSpread the love