Spread the love


Με αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους προσώπων που περιλαμβάνονται στα Panama Papers.

Έτσι, εξειδικευμένα, πλέον, αιτήματα δικαστικής συνδρομής, τόσο στις Αρχές του Παναμά, όσο και στις κυπριακές Αρχές, εντατικοποιούν τις έρευνές τους οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Με βάση τα «ελληνικού ενδιαφέροντος» στοιχεία των Panama Papers, που δημοσιοποιήθηκαν αργά χθες το βράδυ με την ευθύνη της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, ICIJ, οι οικονομικοί εισαγγελείς, Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, ετοιμάζουν εξειδικευμένα αιτήματα δικαστικής συνδρομής παροχής πληροφοριών για Έλληνες φορολογούμενους, εκπροσώπους, δικαιούχους, κ.α, υπεράκτιων εταιρειών και ιδρυμάτων, πελατών της δικηγορικής εταιρείας Mossak Fonseca.

Ήδη, πριν από τη χθεσινή δημοσιοποίηση των αρχείων, ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτης Αθανασίου είχε δώσει εντολή ενδελεχών οικονομικών ελέγχων για εμπλεκόμενα πρόσωπα, στο πλαίσιο των οποίων διενεργήθηκαν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα σπίτια και σε επαγγελματικούς χώρους πολλών υπό έρευνα τελούντων πολιτών.

Επίσης, έχουν ζητηθεί, μέσω δικαστικής συνδρομής, στοιχεία από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και αρχείων του εφόρου εταιρειών από τις κυπριακές Αρχές, αφού φαίνεται να προκύπτει εμπλοκή Ελλήνων φορολογουμένων και σε «κυπριακού ενδιαφέροντος» υπεράκτιες εταιρείες που έκαναν χρήση των υπηρεσιών της παναμέζικης δικηγορικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αργά χθες το βράδυ από την Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), στα αρχεία εμφανίζονται περίπου 220 υπεράκτιες εταιρείες ελληνικού ενδιαφέροντος με εμπλεκόμενους, είτε δικαιούχους, είτε στελέχη, είτε διαχειριστές τους, περίπου 400 πρόσωπα.

Αντίστοιχα, οι κυπριακού ενδιαφέροντος εταιρείες ξεπερνούν τις 6.000, ενώ τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε αυτές είναι περισσότερα από 3.500.



Spread the love