Spread the love


Ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας συμμετέχει στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ που αυτή και αυτή τη φορά έχει κεντρικά θέματα που αφορούν την γειτονιά μας, μια που το γεωπολιτικό τόξο μας αφορά όπως το Ιράκ, η Συρία, και η Λιβύη. Πάντα ζήτημα της συμμαχίας είναι η σχέση της με την Ρωσία.

Θέματα γεωστρατηγικής σημασίας, όπως το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη, και οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής και αυριανής Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Όσον αφορά τα θέματα σχετικά με την επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο για το προσφυγικό, που επίσης απασχόλησαν τους Υυπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να ληφθούν δύο πράγματα υπόψη: πρώτον, ότι δεν θα εμπλακούν άλλες δυνάμεις σε αυτή τη διαδικασία και δεύτερον ότι δεν θα εμπλακούν άλλα ελληνικά νησιά όσον αφορά το προσφυγικό.

Στα πλαίσια της Συνόδου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει σειρά διμερών συναντήσεων με τον Ιταλό, τον Αλβανό, τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και άλλους.

Σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι επιβεβαίωσαν την ανάγκη τα δύο υπουργεία Εξωτερικών να συμβάλλουν στην εξομάλυνση καταστάσεων και να υπάρχει περισσότερη συνεννόηση για θέματα που προκύπτουν.

Ο Ν. Κοτζιάς προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού πιθανόν να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, όπου οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Σπήλαιο του Δία, όπου μετέφερε την Ευρώπη.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με την πτώση του αεροσκάφους της Egypt Air, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Λυπάμαι για την απώλεια πολιτών. Ερευνούμε τους λόγους απώλειας του αεροπλάνου, αν πρόκειται για ατύχημα ή κάτι άλλο. Δεν μπορώ να δηλώσω κάτι άλλο.

Συνδράμουμε την Αίγυπτο και εκτελούμε από κοινού δράσεις διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Λυπάμαι για την απώλεια αθώων ανθρώπων».



Spread the love