Spread the love


Πιλοτικό πρόγραμμα, με την ονομασία «Σχολείο και Φύση» ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Το πρόγραμμα αυτό έχει σκοπό να φέρει τους μαθητές σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον της χώρας και θα εφαρμοστεί πιλοτικά την επόμενη σχολική περίοδο (2016-17) σε 30 σχολεία της Αθήνας και της περιφέρειας και σε όλα τα σχολεία της χώρας από το 2017-18.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις ημερήσιες πεζοπορίες ανά διδακτικό έτος από την τρίτη τάξη του Γυμνασίου, ενώ στις τάξεις του λυκείου θα υπάρχει και διανυκτέρευση στο ύπαιθρο.

Οι δραστηριότητες θα στελεχωθούν τόσο από το υπάρχον δυναμικό του υπουργείου το οποίο θα επιμορφωθεί, όσο και με τη συνεργασία των κατά τόπους ορειβατικών συλλόγων της χώρας που διαθέτουν πιστοποιημένα στελέχη (συνοδούς βουνού). Ήδη το υπουργείο έχει ζητήσει τη συνδρομή της ΕΟΟΑ, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, ενώ το κονδύλι για τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό έχει ήδη βρεθεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ν. Φίλη «το σχολείο εκτός από το να δίνει γνώσεις απαραίτητες για το εργασιακό μέλλον των μαθητών, πρέπει ταυτόχρονα να διαπλάθει υγιείς και ακέραιους χαρακτήρες. Η βιωματική επαφή των νεών ανθρώπων με το φυσικό περιβάλλον μέσα από μη ανταγωνιστικές δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, πιστεύουμε ότι προάγει τα αισθήματα ομαδικότητας, συντροφικότητας και αλληλεγγύης, χαλαρώνει την πίεση από την κανονικότητα του σχολικού περιβάλλοντος, φέρνει σε επαφή τους νέους ανθρώπους με τα πολιτισμικά επιτεύγματα των προγόνων μας, δημιουργεί πολίτες που εκτιμούν και προστατεύουν το περιβάλλον  και τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, συμβάλλει ώστε να μειωθούν δυσάρεστα φαινόμενα όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή».



Spread the love