Spread the love


Νέα «παρτίδα» στη σκακιέρα της Κεντρικής Μακεδονίας στήνει ο Απόστολος Τζιτζικώστας κι έχει σημασία ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν και ποιοι δυσανασχέτησαν, αφού …..

…. ο Περιφερειάρχης προχώρησε στον πρώτο αλλά σαρωτικό ανασχηματισμό είκοσι μήνες μετά τη ανάληψη καθηκόντων της διοίκησής του. Το νέο σχήμα αλλάζει ριζικά, καθώς, εκτός από τα τέσσερα νέα πρόσωπα που τοποθέτησε σε νευραλγικές θεματικές αντιπεριφέρειες, ανακατέταξε και τους τομείς ευθύνης των επτά χωρικών αντιπεριφερειαρχών, ενώ το επόμενο διάστημα πρόκειται να ανακοινώσει αλλαγές και στην ομάδα των εντεταλμένων συμβούλων της παράταξής του.

Τα τέσσερα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν σε ισάριθμες αντιπεριφέρειες ανήκουν στη νεότερη φουρνιά στελεχών της παράταξης της «Αλληλεγγύης», καθώς εξελέγησαν για πρώτη φορά στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι νέοι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, που τους τελευταίους είκοσι μήνες ήταν εντεταλμένοι σύμβουλοι, είναι οι: Αλέξανδρος Θάνος που ορίστηκε αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, η Γερακίνα Μπισμπινά που αναλαμβάνει αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης, ο Δημήτρης Χατζηβρέττας που τοποθετήθηκε στην αντιπεριφέρεια Μεταφορών και Επικοινωνιών και ο Κώστας Γιουτίκας που ορίστηκε αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Ισχυροί παίκτες στο σχήμα της διοίκησης παραμένουν η Αθηνά Αηδονά, αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και Φάνης Παπάς, ο οποίος μετακινήθηκε και ανέλαβε αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας. Οι δυο τελευταίοι μάλιστα αποτελούν μέρος της ομάδας των στενών συνεργατών του περιφερειάρχη, ενώ αναμένεται να αντικατασταθούν στο τέλος του πρώτου μισού της θητείας της διοίκησης, την άνοιξη του 2017.

Οι παλιοί και οι δυσαρεστημένοι

Αυτοί που παύονται από αντιπεριφερειάρχες είναι ο Χάρης Αηδονόπουλος που είχε στην ευθύνη του τον τομέα Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης, ο Γιάννης Ταχματζίδης που ήταν τοποθετημένος στην Αγροτική Οικονομία (τη θέση του καταλαμβάνει ο Φ. Παπάς), η Γιάννα Τζάκη που ήταν επικεφαλής στη Δημόσια Υγεία (τη θέση της καταλαμβάνει η Γ. Μπισμπινά) και ο Στάθης Αβραμίδης που είχε την ευθύνη στην αντιπεριφέρεια Υποδομών και Δικτύων. Ο τομέας αυτός μάλιστα παύει να αποτελεί αντιπεριφέρεια, καθώς το αντικείμενο αυτό ανατέθηκε στον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργο.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας εντάσσεται η νέα αντιπεριφέρεια Τουρισμού και Πολιτισμού (τα δυο αντικείμενα τα είχαν στην ευθύνη τους μέχρι πρότινος χωρικοί αντιπεριφερειάρχες), συγχωνεύεται η αντιπεριφέρεια Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης στην αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας, ενώ στη θέση της καταργηθείσας αντιπεριφέρειας Υποδομών και Δικτύων δημιουργείται η αντιπεριφέρεια Μεταφορών και Επικοινωνιών υπό το Δ. Χατζηβρέττα. Επίσης, δυο από τους επτά χωρικούς αντιπεριφερειάρχες αναλαμβάνουν θεματικούς νεοσύστατους τομείς, την Κοινωνία των Πολιτών και την Εξυπηρέτηση των Πολιτών.

Οι ανακοινώσεις του περιφερειάρχη για τις αλλαγές στους ρόλους των εντεταλμένων συμβούλων της διοίκησης στην περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τοποθετούνται το επόμενο δεκαήμερο, ωστόσο σχεδόν κανείς δεν έχει αγωνία για την επόμενη μέρα, καθώς θεωρούν ότι το παιχνίδι κρίθηκε στις αντιπεριφέρειες.

Οι τελευταίοι μάλιστα είναι οι πλέον δυσαρεστημένοι, καθώς πολλοί από αυτούς, κυρίως παλαιότερα στελέχη, διεκδικούσαν μία θέση στο νέο σχήμα των αντιπεριφερειαρχών, θεωρώντας πως έχουν δοκιμαστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ορισμένοι εξ αυτών είναι ο Γιάννης Παγώνης, η Χριστίνα Κελεσίδου, η Ελένη Φύκα, ο Κώστας Πάλλας κ.ά.

Παρ’ όλα αυτά οι αντιδράσεις τους, μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού της διοίκησης, ήταν περιορισμένες και δεν αναμένεται να εκδηλωθούν στο εσωτερικό της παράταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και οι τέσσερις αντιπεριφερειάρχες που καρατομήθηκαν από τον κ. Τζιτζικώστα δεν είναι διατεθειμένοι να δημιουργήσουν προβλήματα στην περιφερειακή ομάδα της διοίκησης, καθώς έχουν αποφασίσει να σεβαστούν τις επιλογές του περιφερειάρχη. «Πικρία υπάρχει, κυρίως όμως γιατί δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε το έργο που μας ανατέθηκε και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση» ανέφερε χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης.

Νέοι τομείς για την ομάδα των επτά

Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες χωρικές αντιπεριφέρειες των επτά νομών, οι αντιπεριφερειάρχες αναλαμβάνουν νέα καθήκοντα και τομείς, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης που επιφέρει ο Οργανισμός Λειτουργίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικότερα:

* Η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου αναλαμβάνει τους τομείς Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών.
* Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου τον τομέα του Αθλητισμού.
* Ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης τον τομέα της βιομηχανίας.
* Ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης διατηρεί τον τομέα του προγραμματικού σχεδιασμού.
* Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης παραμένει υπεύθυνος για το Χωροταξικό Σχεδιασμό.
* Τη νέα θεματική αντιπεριφέρεια, της Εξυπηρέτησης του Πολίτη, αναλαμβάνει ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης.
*Την αντιπεριφέρεια Υποδομών και Δικτύων αναλαμβάνει ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος.

Τομέας για τους πρόσφυγες

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργείται για πρώτη φορά ανεξάρτητος τομέας Κοινωνικής Συνοχής για τη διαχείριση του Προσφυγικού και Μεταναστευτικού, με συντονιστή για όλη την περιφέρεια τον απερχόμενο αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης τον Χάρη Αηδονόπουλο. Αντικείμενο του τομέα αυτού θα είναι η διεκδίκηση από την κυβέρνηση της αναλογικής κατανομής των προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα, η στήριξη οικογενειών προσφύγων ή παιδιών και η διενέργεια ελέγχων σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων για τη βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών σε αυτά.

Της Φανής Σοβιτσλή, από το makthes.gr



Spread the love