Spread the love


Συμψηφισμοί επιστροφών φόρου που προκύπτουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων με τα ποσά του ΕΝΦΙΑ 2016

 

Σε συμψηφισμούς των επιστροφών φόρου που προκύπτουν φέτος από την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με τα ποσά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του 2016 που θα βεβαιωθούν τον προσεχή Αύγουστο αναμένεται να προχωρήσουν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Το αποτέλεσμα θα είναι περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι που αναμένεται να λάβουν φέτος πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2015 να μην εισπράξουν τελικά τις επιστροφές φόρου που θα αναγράφουν τα συγκεκριμένα σημειώματα. Ουσιαστικά, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σκοπεύουν να «κατάσχουν» τις φετινές επιστροφές φόρου εισοδήματος για να προεισπράξουν ένα μεγάλο μέρος από τα 2,65 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ που θα καταλογίσουν και φέτος σε εκατομ. φορολογούμενους.

Διευκρινίζεται πως, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ποσά επιστροφών φόρου τα οποία δικαιούνται φορολογούμενοι επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους που έχουν βεβαιωθεί στα ονόματά τους αλλά οι προθεσμίες εξόφλησής τους δεν έχουν ακόμη εκπνεύσει. Εφαρμόζοντας τις διατάξεις αυτές, οι αρμόδιες ΔΟΥ θα συμψηφίσουν τις επιστροφές φόρων εισοδήματος (που οφείλουν κανονικά να καταβάλουν εφάπαξ στους φορολογούμενους εντός του καλοκαιριού) με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από τον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες κανονικά θα μπορούν να εξοφληθούν από τους φορολογούμενους σε 5 μηνιαίες δόσεις, πιθανότατα από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο.
Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ήδη λάβει ή πρόκειται να λάβουν ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος TAXISNET, πιστωτικά εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος δικαιούνται κανονικά να εισπράξουν εφάπαξ τις επιστροφές εντός του χρονικού διαστήματος από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, εντός του Αυγούστου, οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ θα εκδώσουν ηλεκτρονικά και θα αναρτήσουν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα TAXISNET τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ με τα οποία θα βεβαιώσουν τις οφειλές του φόρου αυτού για το 2016.

Έτσι, η υποχρέωση της ΓΓΔΕ να επιστρέψει φόρους με βάση τα πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του τρέχοντος οικονομικού έτους θα συμπέσει χρονικά με τη βεβαίωση του ENΦΙΑ του 2016, οπότε με βάση το άρθρο 83 του ΚΕΔΕ θα δοθεί η δυνατότητα αυτεπάγγελτου συμψηφισμού των επιστροφών φόρου με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΝΦΙΑ, τις οποίες θα χρωστούν οι δικαιούχοι των επιστροφών.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι που δικαιούνται φέτος να εισπράξουν εφάπαξ επιστροφές φόρων με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν ήδη υποβάλει ή θα υποβάλουν εντός του Ιουνίου, θα χάσουν τις επιστροφές αυτές ή ένα σημαντικό μέρος τους, προκειμένου οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ να χρησιμοποιήσουν τα ποσά των επιστροφών για να εισπράξουν νωρίτερα τα ποσά του ΕΝΦΙΑ του 2016.

Από το naftemporiki.gr



Spread the love