Spread the love


«Κόκκινη κάρτα» έβγαλε το Μισθοδικείο κρίνοντας αντισυνταγματικές τις μειώσεις των αποδοχών των δικαστών κατά 50%. Η απόφαση αυτή, παρότι αφορά μόνο 47 δικαστικούς, δημιουργεί νέα δεδομένα στον προϋπολογισμό καθώς δημιουργεί δεδικασμένο.

Αντίθετες στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαική Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι σύμφωνα με το Μισθοδικείο οι περικοπές που έγιναν με μνημονιακούς νόμους του 2014, και προέβλεπαν μείωση 50% στις αποδοχές που οφείλονταν στους δικαστικούς λειτουργούς για το διάστημα από 1/8/2012 έως τις 30/6/2014, αποδοχές που είχαν δοθεί με προηγούμενη απόφαση από το Μισθοδικείο.

Συγκεκριμένα, το Μισθοδικείο, με μειοψηφία δύο μελών έκρινε ότι η ρύθμιση που θεσπίστηκε με το ν. 4307/2014 και προέβλεψε την περικοπή κατά 50% της διαφοράς αποδοχών των δικαστών «αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 26 του Συντάγματος, των άρθρων 87 και 88,οι οποίες επιτάσσουν την ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών.

Η επίμαχη απόφαση εξεδόθη μετά από την προσφυγή 47 δικαστών και αποτελεί «πιλότο» για τυχόν μελλοντικές περικοπές που σχεδιάζονται. Μετά την απόφαση αυτή, η υπόθεση αναπέμπεται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο προκειμένου να αναπροσαρμόσει για καθέναν από τους δικαστικούς λειτουργούς τα ποσά που πρέπει να λάβουν.

Υπενθυμίζεται ότι στο 9μελές Μισθοδικείο, το οποίο επιλύει τις διαφορές που προκύπτουν μεταξύ διοίκησης και δικαστών συγκροτείται από 3 δικαστές, τρεις καθηγητές της Νομικής και 3 δικηγόρους.

 



Spread the love