Spread the love


Απορρίφθηκαν από το Δ΄τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (με σειρά αποφάσεων του) οι προσφυγές 111 κατοίκων του Βοτανικού (οι οποίοι είχαν προσφύγει επικαλούμενοι την ιδιότητα των Χριστιανών Ορθοδόξων Ελλήνων Πολιτών) με τις οποίες ζητούσαν να σταματήσει η κατασκευή ισλαμικού Τεμένους στην περιοχή τους.

Συνεπώς οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή του Τεμένους, προκειμένου να καλυφθούν οι θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων που διαμένουν στην Αττική, προχωρούν κανονικά.

Σημειώνεται πως ο θρησκευτικός χώρος των Μουσουλμάνων πρόκειται να κατασκευαστεί σε έκταση 850 τ.μ. και θα έχει χωρητικότητα 300 ανδρών κια 50 γυναικών. Συγκεκριμένα, πρόκειται να ανεγερθεί σε έκταση 17 στρεμμάτων στο παλαιό συνεργείο αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού στη περιοχή του Ναυτικού Οχυρού στον Βοτανικό.

Τελικά, το Δ΄τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος Δημοσθένης Πετρούλιας και εισηγήτρια Ουρανία Νικολαράκου) απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων,επισημαίνοντας μεταξύ πολλών άλλων πως κατά την ανέγερση ναών λατρευτικών χώρων δεν απαιτείται να τηρείται η διαδικασία της εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Επιπλέον, το ΣτΕ τονίζει πως η ανέγερσή ναών δεν συνιστά επιδείνωση του περιβάλλοντος της περιοχής ή ρύθμιση μη συμβατή με τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Επιπλέον, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας επισημαίνει στην απόφαση του πως η ανέγερση δεν αντιβαίνει στο νέο Οικοδομικό Κανονισμό.

Την ίδια στιγμή, οι σύμβουλοι επικρατείας τονίζουν πωςμέσα σε χώρους που έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι «κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών σε ποσοστό μέχρι 5%» μπορεί να ανεγείρονται ναοί και λατρευτικοί χώροι.

Το 2014 είχαν απορριφθεί από το ΣτΕ οι προσφυγές κατά της χρηματοδότησης του Τεμένους.

Σημειώνεται πως αρχικά είχε προσφύγει στο ΣτΕκαι ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, αλλά κατά την συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο δεν παραστάθηκε.



Spread the love