Spread the love


Μακρύ δρόμο πρέπει να διανύσει η Ελλάδα προκειμένου να επιτύχει μια διείσδυση των ευζωνικών συνδέσεων σε δίκτυα οπτικών ινών.

Αυτά εξασφαλίζουν υπέρ – ταχύτατη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αναφέρει ο ΣΕΠΕ.

Η Ελλάδα, από κοινού με τη Βέλγιο, έχει σήμερα τη χειρότερη επίδοση μεταξύ 32 κρατών του ΟΟΣΑ, με τις ευρυζωνικές συνδέσεις, που παρέχονται μέσω δικτύων οπτικής ίνας να αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,2% του συνόλου (αντίστοιχη είναι και η επίδοση του Βελγίου). Η Ελλάδα απέχει μακράν του μέσου όρου των 32 χωρών αναφορικά με το ποσοστό των συνδέσεων σε δίκτυα οπτικών ινών στο σύνολο των ευρυζωνικών συνδέσεων, που βρίσκεται για τα κράτη – μέλη του ΟΟΣΑ στο 17,9%.

Η Ελλάδα, μαζί με το Βέλγιο, με ποσοστό 0,2% καταλαμβάνουν την τελευταία θέση – μεταξύ 32 χωρών – στη διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω οπτικής ίνας. Στον αντίποδα, της Ελλάδας και του Βελγίου, βρίσκεται η Ιαπωνία, η οποία κατακτά την πρώτη θέση μεταξύ των 32 χωρών ως προς το ποσοστό των συνδέσεων που προσφέρονται στους καταναλωτές μέσω δικτύων οπτικής ίνας.

Συγκεκριμένα, περισσότερες από επτά στις δέκα συνδέσεις (72,6%) στην Ιαπωνία υποστηρίζονται από δίκτυα οπτικών ινών, με τη χώρα να καταλαμβάνει άνετα την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Στην ίδια λίστα, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Νότιος Κορέα όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 69,4%. Τη Νότιο Κορέα διαδέχεται στην τρίτη θέση της κατάταξης η Σουηδία, με το ποσοστό των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω οπτικής ίνας να αποτελεί το 46%. Ακολουθεί η Εσθονία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 33,1%, με τη Νορβηγία να τη διαδέχεται με το 31,1% των συνολικών ευρυζωνικών συνδέσεων να παρέχεται μέσω δικτύων οπτικής ίνας.

Στη βάση της ίδιας κατάταξης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, εκτός από την Ελλάδα και το Βέλγιο, βρίσκεται η Ιρλανδία (0,3%), η Γερμανία (1,3%) και η Αυστρία (1,5%).

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται περίπου στο μέσον της κατάταξης των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ με επίδοση, πάντως, πολύ κάτω του μέσου όρου των 32 κρατών (9,4%), ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα κινούνται το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Περιθώριο βελτίωσης

Όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ σε σχετικό report ο πλανήτης πρέπει να επιταχύνει τον επενδυτικό βηματισμό του, εάν οι χώρες επιθυμούν να προσφέρουν στους πολίτες τους ένα πραγματικά γρήγορο και αξιόπιστο Διαδίκτυο. “Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν γρήγορα για να βοηθήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να κάνουν μεγαλύτερη χρήση του Διαδικτύου, άροντας τα ρυθμιστικά ή άλλα εμπόδια για μια πραγματικά ισχυρή ψηφιακή οικονομία” αναφέρει το σχετικό report. Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, η τελευταία θέση της κατάταξης δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για βελτίωση των σχετικών επιδόσεων.

Γεγονός που φαίνεται να υλοποιείται – αν και με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς – αφού η Ελλάδα, όπως και το Βέλγιο, είχαν τους δύο ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης των ευρυζωνικών συνδέσεων που προσφέρονται μέσω δικτύων οπτικής ίνας (167,12% και 150,3% αντίστοιχα). Την αμέσως επόμενη καλύτερη επίδοση πέτυχε η Ισπανία (με 131,65%), ακολουθούμενη από τη Νέα Ζηλανδία (124,46%), με την Αυστραλία να τη διαδέχεται (με 106,9%) και την Ιταλία να έπεται (75,55%). Να σημειωθεί ότι ο ΟΟΣΑ μετρά ως συνδρομητές σε υπηρεσίες ευρυζωνικής σύνδεσης μέσω οπτικής ίνας τους συνδρομητές σε FTTH (Fiber to the Home), FTTB (Fiber to the Building), FTTP (Fibre to the Premises) και ενώ δεν προσμετρώνται οι συνδρομητές σε υπηρεσίες FTTC (Fiber to the Cabinet).

Από το capital.gr



Spread the love