Spread the love


Γιορτάσαμε και φέτος την επέτειο του ΟΧΙ και καλό είναι να θυμηθούμε μια από τις πολλές άγνωστες πτυχές αυτού του Έπους του ’40. Συγκεκριμένα την συμμετοχή των Κυπρίων αδερφών μας!

Όπως αναφέρει το reporter.com.cy, η Κύπρος αποτέλεσε την πρώτη βρετανική αποικία που έστειλε στρατιώτες στις επιχειρήσεις του πολέμου κυρίως στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Γαλλία. Τον Φεβρουάριο του 1940  ιδρύθηκε το Cyprus Regiment, το λεγόμενο κυπριακό σύνταγμα και ακολούθησε λίγους μήνες αργότερα η ίδρυση της Κυπριακής Εθελοντικής Δύναμης,  Cyprus Volunteer Force  ή C.V.F.

 

Σχεδόν 20 χιλιάδες εθελοντές

Από τις αρχές Οκτωβρίου 1939 μέχρι τις 15 Αυγούστου 1945, στις δύο μονάδες των Κυπρίων κατατάχθηκαν πάνω από 17.000 εθελοντές ενώ κατατάχθηκαν και πολλοί Κύπριοι που ζούσαν στο εξωτερικό μεταξύ των οποίων και φοιτητές.

Η μεγάλη μάζα των Κυπρίων συμμετείχε σε επιχειρήσεις στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Βρετανία, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Μεγάλο ρεύμα κατάταξης λόγω Ελλάδας και ΑΚΕΛ

Οι περισσότεροι Κύπριοι κατατάχτηκαν τον Νοέμβριο του 1940 αμέσως μετά δηλαδή από την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Ένα νέο ρεύμα κατατάξεων παρατηρήθηκε τον Ιούνιο του 1943 όταν το ΑΚΕΛ κάλεσε τα μέλη του σε στράτευση κατά του φασισμού.

 

Θυσίες Κυπρίων σε όλο τον πλανήτη

Στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο έχασαν τη ζωή του εκατοντάδες Κύπριοι που σήμερα βρίσκονται θαμμένοι σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Εκτός από την Κύπρο, θαμμένοι στρατιώτες εντοπίζονται σε 72 στρατιωτικά κοιμητήρια και μνημεία της Αιγύπτου, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Κένυας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Ελλάδος, της Ερυθραίας, της Βρετανίας, της Ινδίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Κίνας, του Λιβάνου, της Λιβύης, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Σερβίας, της Σιγκαπούρης, του Σουδάν, της Συρίας, της Τυνησίας και της Τσεχίας.

Στο βίντεο που ακολουθεί προβάλλονται εικόνες από την εκπαίδευση των Κυπριών εθελοντών στα Πολεμίδια από Βρετανούς αξιωματικούς αλλά και βίντεο από τις επιχείρήσης στις οποίες συμμετείχε το κυπριακό Σύνταγμα στη Γαλλία. Στο τέλος του βίντεο οι Κύπριοι εθελοντές τραγουδούν.



Spread the love