Spread the love


Εκτενές αφιέρωμα του CNN φώτισε την εκπόρνευση που που επιδιώκουν ανήλικοι μετανάστες για λίγα ευρώ με το “όνειρο του περάσματος στη Δύση”.

Αυτό το όνειρο υπόσχονται λαθροδιακινητές έναντι υψηλής αμοιβής. Στην Αθήνα, τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα, τα εστιατόρια επίσης, στα καφενεία οι πελάτες απολαμβάνουν το καφεδάκι τους.

Λίγα βήματα πιο πέρα, στην κοντινή πλατείας Βικτωρίας, ζει ο συγκλονιστικός κόσμος του σεξ και της εκμετάλλευσης. Το εμπόριο του σεξ υπήρχε πάντα στη συγκεκριμένη πλατεία, αλλά τώρα έχει επιδεινωθεί από τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων που φθάνουν από την Μέση Ανατολή. Οι έφηβοι λαθρομετανάστες, τα έφηβα αγόρια πέφτουν θύματα εκβιασμών, αφού οι λαθροδιακινητές τους προτείνουν να εκπορνευθούν για να μαζέψουν το απαραίτητο ποσό για το “πέρασμα στη δύση”, ποσό που φυσικά θα εισπράξουν οι λαθροδιακινητές.

p1a0c5ircutnq1nnr1m82jl2kaf6_900

Ο τρόπος της προσέγγισης

Ξεκινά με επαφή με τα μάτια, ένας φαινομενικά ευγενικός χαιρετισμός ή μια παράκληση για το κέρασμα ενός τσιγάρου.

Σε ένα παγκάκι, ένας μεγαλύτερος άνδρας τρίβει τους ώμους ενός νεαρού πρόσφυγα. Άλλοι σχηματίζουν μικρές ομάδες στην πλατεία, οριοθετώντας τις επιλογές τους.

“Είναι ένα παιχνίδι” εξηγεί στο CNN ο κοινωνικός λειτουργός Τάσος Σμετόπουλος.

“Υπάρχουν μεγαλύτερα παιδιά, που προσφέρουν καταλύματα, τρόφιμα και ρούχα. Φυσικά οι ανήλικοι θέλουν χρήματα. Αυτή είναι το σκεπτικό… Να συγκεντρώσουν χρήματα για να περάσουν παράνομα στην κεντρική Ευρώπη”.

Ένας από εκείνους, που αναζητούν τρόπο για να αποδράσουν στην Δυτική Ευρώπη είναι ο Αλί (δεν είναι αυτό το πραγματικό του όνομα), ένα 17χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν. Ήρθε στην Ευρώπη με την ελπίδα πως θα πάει σε κάποιο σχολείο και εν συνεχεία θα καταφέρει να φέρει και την μητέρα του.

Έφτασε στην Ελλάδα μόνος του, με 270 ευρώ στο όνομά του, χωρίς ένα μέρος για να μείνει και βρέθηκε σε ένα περιβάλλον, που βρίθει από ναρκωτικά και πορνεία. Τώρα, εξαρτάται από τα ναρκωτικά και τα χρήματα των πελατών του. Η μόνη του ελπίδα να μαζέψει τα χρήματα και να πληρώσει τους λαθροδιακινητές, είναι να εκπορνευθεί με άνδρες. Αυτό ζητά η πιάτσα.

Όπως πολλοί από τους φίλους του, ο Αλί πηγαίνει τακτικά στο πάρκο γύρω από το ξενοδοχείο, όπου οι συμφωνίες κλείνονται συνήθως με ντόπιους άνδρες, και οι τιμές κυμαίνονται από 5 έως 12 ευρώ.

“Μερικοί προσφέρουν 3 ευρώ, άλλοι 100 και άλλοι 80 ευρώ. Αλλά δεν πηγαίνω με κανέναν για λιγότερο από 60 ευρώ” εξηγεί.

Στα ξέφωτα στα γειτονικά μονοπάτια, δεκάδες συσκευασίες προφυλακτικών είναι πεταμένα στο έδαφος.

“Στο τέλος της ημέρας, αν πάτε μέσα στο πάρκο, αυτοί έρχονται και κάποιοι κατεβάζουν τα παντελόνια σου μόνο και μόνο για να δούνε τα οπίσθιά σου” λέει ο Αλί. “Κάποιοι σε πλησιάζουν, σου μιλούν και σου δείχνουν τα χρήματα τους, έτσι δουλεύει”.

Ο Αλί λέει επίσης πως μερικοί από τους μεγαλύτερους άνδρες ζητούν από τα αγόρια να τους συνοδεύσουν σε μία κοντινή ντίσκο και μετά στα σπίτια τους. Ο ίδιος εκδίδεται κάθε μέρα τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες – τα χρήματα και η ευκαιρία για ένα ζεστό κρεβάτι είναι πολύ καλά για να τα απορρίψει.

“Κάποιοι μπορει να σε πάρουν στο σπίτι τους, να σου δώσουν χρήματα και ότι άλλο θελήσεις” λέει. “Σου φέρονται σας να είσαι ο σύζυγός τους, ο φίλος τους και σου δίνουν 200, 300 ή και 400 ευρώ. Είναι πολύ δύσκολο. Πώς μπορεί ένας άνδρας να είναι με κάποιον άλλον άνδρα και να του φέρεται έτσι; Αυτοί οι άνδρες είναι άρρωστοι. Δεν έχει σημασία πόσο συχνά το κάνω, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο” δηλώνει.

ÐÑÏÓÖÕÃÅÓ-ÌÅÔÁÍÁÓÔÅÓ ÓÔÇÍ ÐËÁÔÅÉÁ ÂÉÊÔÙÑÉÁÓ (ICONPRESS/×ÑÇÓÔÏÓ ÍÔÏÕÍÔÏÕÌÇÓ)

Η εκμετάλλευση καθιστά τους απελπισμένους μετανάστες “κρέας”

Πολλοί από τους πρόσφυγες προσκολλώνται στις υποσχέσεις των λαθρεμπόρων, οι οποίοι περιφέρονται στο πάρκο. Οι επιτήδειοι τάζουν ότι με μία καλή χρηγματική αμοιβή θα τους μεταφέρουν παράνομα στην Δυτική Ευρώπη, όπου θα μπορέσουν ζητήσουν άσυλο.

Στον ενδιάμεσο χρόνο, εκείνο που μένει να κάνουν οι μετανάστες …. είναι να πουληθούν. Για τους πελάτες του σεξ, οι  απελπισμένοι μετανάστες είναι μόνον “κρέας”. Για τους λαθρέμπορους που περιμένουν τις νέες αφίξεις στην πλατεία Βικτωρίας, είναι απλά “καινούριο κρέας”.

Όπως πάντα συμβαίνει στις δύσκολες καταστάσεις, όπως είναι οι πόλεμοι, οι ανθρωπιστικές κρίσεις και οι μαζικές αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών, εμφανίζονται οι επιτήδειοι που βρίσκουν ευκαιρία να κακοποιήσουν τους αδύνατους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι αδύνατοι είναι οι έφηβοι μετανάστες, που γίνονται “κρέας”.

Immigrants at Victoria Square. in Athens central, on Sept. 8, 2015 / ?????????? ???? ??????? ?????????, ???? 8 ???????????, 2015

Η πρόσφατη έκρηξη της πορνείας των μεταναστών

Η φαινομενική αύξηση των ασυνόδευτων ανηλίκων που εκδίδονται έρχεται μετά τη συμφωνία ‘ένας για έναν’ που επετεύχθη μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας τον Μάρτιο.

Η συμφωνία προέβλεπε πως η Τουρκία θα δεχόταν πίσω τους μετανάστες που διέσχιζαν τα σύνορα της για την Ελλάδα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεχόταν πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.

Όμως η συμφωνία πάγωσε και οι πρόσφυγες έμειναν στην Ελλάδα, μια χώρα που εξακολουθεί να μην μπορεί να τους φιλοξενήσει όλους.

Μεταξύ αυτών που εξακολουθούν να περιμένουν για καταφύγιο, είναι περίπου 1.200 ασυνόδευτοι ανήλικοι, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση – αλλά στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος.Spread the love