Spread the love


Σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στο μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το τραμ.

Σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στο μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το τραμ, αντιδρώντας στη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εκχωρείται στον ΟΑΣΑ η εμπορική εκμετάλλευση σταθμών και χώρων της ΣΤΑ.ΣΥ.

Σχετικά με την 24ωρη απεργία οι υπάλληλοι αναφέρουν: «Απαιτούμε να αποσυρθεί εδώ και τώρα η καταστροφική και αδικαιολόγητη ρύθμιση τροποποίησης του άρθρου 5 του νόμου 3920/2011 που μειώνει τα έσοδα της ΣΤΑ.ΣΥ και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της», δηλώνουν τα σωματεία εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες επισημαίνοντας πως η εν λόγω ρύθμιση θα προκαλέσει τεράστια και ανεπανόρθωτη ζημιά στον φορέα στερώντας του νόμιμα έσοδα απαξιώνοντάς τον και υπονομεύοντας το δημόσιο χαρακτήρα του.

 

Πριν λίγο καιρό η ΣΤΑΣΥ «έφαγε» πρόστιμο  για άρνηση χορήγησης βίντεο

Ο επιμένων στο τέλος νικά. Πολίτης ο οποίος είχε ζητήσει από την εταιρεία «Σταθερές Συγκοινωνίες» (ΣΤΑΣΥ) πρόσβαση σε υλικό από το σύστημα βιντεοσκόπησης, για να αποδείξει ότι είχε δεχθεί λεκτική επίθεση από αστυνομικό όργανο στους χώρους του μετρό, είχε βρεθεί αντιμέτωπος με την αδιαφορία της εταιρείας. Τελικά, προσέφυγε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία όχι μόνο διέταξε τις ΣΤΑΣΥ να του χορηγήσουν το υλικό, αλλά τους επέβαλε και πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Πρόκειται για την υπόθεση του εικονολήπτη Μανώλη Τρίκα, ο οποίος κατήγγειλε ότι το μεσημέρι της 9ης Αυγούστου στον σταθμό «Αγιος Δημήτριος» του μετρό υπήρξε θύμα λεκτικής παρενόχλησης από αστυνομικό όργανο. «Με πλησίασε ο ειδικός φρουρός και με διάλεκτο πεζοδρομίου με ρώτησε γιατί κάνω νευρικές συσπάσεις», δήλωσε τότε στην «Εφ.Συν.». Ο Τρίκας πάσχει από δυστονία, ασθένεια του μυϊκού συστήματος που προκαλεί ανεξέλεγκτες συσπάσεις. «Θα έπρεπε να ντρέπεσαι που κυκλοφορείς στον δρόμο, να κάτσεις σπίτι σου», φέρεται να του είπε ο ειδικός φρουρός. Τρεις ημέρες αργότερα, ο Τρίκας ζήτησε από τις ΣΤΑΣΥ να του χορηγηθεί αντίγραφο του επίμαχου υλικού από το σύστημα βιντεοεπιτήρησης, ενώ στις 31/8 κοινοποιήθηκε στην εταιρεία και εισαγγελική παραγγελία για χορήγηση της μαγνητοσκόπησης με κάλυψη εικόνων τρίτων προσώπων. Ωστόσο, οι ΣΤΑΣΥ δεν ανταποκρίθηκαν. Στις 13 Σεπτεμβρίου, ο Τρίκας, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του Βασίλη Σωτηρόπουλου, προσέφυγε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία άμεσα απέστειλε προς τις ΣΤΑΣΥ έγγραφο με το οποίο τις ενημέρωνε για τις υποχρεώσεις τους βάσει του νόμου. Καμία απάντηση. Ετσι οι ΣΤΑΣΥ κλήθηκαν σε ακρόαση.

Οι υπεύθυνοι του μετρό ισχυρίστηκαν σε υπόμνημά τους ότι η βιντεοεπιτήρηση δεν καταγράφει δεδομένα ήχου, σημειώνοντας πάντως ότι «στο βίντεο δεν φαίνεται επιθετική ή βίαιη κίνηση στην αποβάθρα αστυνομικού οργάνου εναντίον επιβάτη» (απόφαση ΑΠΔΠΧ, αρ. 16/2017). Σε έγγραφο προς τον προσφεύγοντα, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει εκ μέρους της δυνατότητα τεχνικής παρέμβασης στα δεδομένα (κάλυψη προσώπων). Τέλος, ανέφερε ότι η λεκτική παρενόχληση δεν αποτελεί αξιόποινη πράξη που εμπίπτει στις σχετικές οδηγίες της Αρχής. Στο δικό του υπόμνημα προς την Αρχή, ο κ. Σωτηρόπουλος αναφέρει ότι υπάρχουν ελεύθερα διαθέσιμα λογισμικά για την επεξεργασία του υλικού, καθώς και ότι το άρθρο 12 του ν. 2472/1997 ορίζει ότι το δικαίωμα πρόσβασης του ατόμου στο υλικό θεμελιώνεται με μόνη επίκληση της ιδιότητας του υποκειμένου των δεδομένων.

Στην απόφασή της, η Αρχή τονίζει ότι, πράγματι, «για την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης δεν απαιτείται η επίκληση των λόγων», ενώ χαρακτηρίζει «βαρύτατες» τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από την πλευρά της εταιρείας. «Η απόφαση έχει γενικότερη σημασία για τα δικαιώματα των επιβατών, καθώς η Αρχή διατάσσει το μετρό να δίνει αντίγραφα από τα βίντεο που συλλέγει σε κάθε επιβάτη που ζητάει να λάβει τα δεδομένα που τον αφορούν, χωρίς να χρειάζεται ο επιβάτης να αιτιολογεί για ποιον λόγο τα θέλει», σχολιάζει στην «Κ» ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Δείτε το site της ΣΤΑΣΥ

Δείτε τo site με όλες τις απεργίεςSpread the love