Spread the love


Αργολίδα: Δεύτερος καρχαρίας μέσα σε δύο μέρες. Το ψάρι 120 κιλών και μήκους 2,5 μέτρων λέγεται μεταξύ των ψαράδων «γουρλομάτης»

Ακόμα έναν καρχαρία έπιασε ψαράς στη Νέα Κίο σήμερα το πρωί ανοιχτά του Αργολικού κόλπου.

Το ψάρι 120 κιλών και μήκους 2,5 μέτρων περίπου όπως εξήγησε ο ψαράς Σάββας Μωραίτης φέρει το όνομα «γουρλομάτης» λόγω των πολύ μεγάλων ματιών που έχει σε σχέση με το κεφάλι του και το σώμα του.

Το ψάρι τεμαχίστηκε στην ιχθυόσκαλα της Νέας Κίου και πωλήθηκε σε… μερακλήδες του καλού φαγητού.

Είναι ο δεύτερος καρχαρίας, αν και μικρότερος από τον προηγούμενο, που αλιεύεται μέσα σε δυο μέρες από ψαράδες στην περιοχή της Νέα Κίου και όπως είναι φυσικό τα περιστατικά έχουν γίνει θέμα συζήτησης στους κατοίκους της περιοχής.

 καρχαρίας  καρχαρίας  καρχαρίας  καρχαρίας  καρχαρίας

 

Επίσης αναστάτωση επικράτησε νωρίς το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι της Νέας Κίου όταν καΐκι που γύρισε από το ψάρεμα κατέβασε στην ιχθυόσκαλα έναν καρχαρία 4 μέτρα.

Ο Mr Big όπως τον ονόμασαν οι ψαράδες μπλέχτηκε στα δίχτυα και αρχικά παρουσιάστηκε ως θέαμα αλλά τελικά κατέληξε ως μεζές αφού τεμαχίστηκε και πουλήθηκε, αναφέρει δημοσίευμα των argolikeseidhseis.gr.

Το βάρος του καρχαρία υπολογίστηκε σε 300 κιλά περίπου, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που αλιεύεται καρχαρίας στην ανοιχτή θάλασσα του Αργολικού κόλπου. Πρόκειται για ένα από τα 42 είδη καρχαριών που μπορεί να συναντήσει κάποιος στις ελληνικές θάλασσες. Ο ψαράς με έκπληξη είδε σηκώνοντας τα δίχτυα του ότι είχε πιάσει ένα καρχαρία βάρους περίπου 220-250 κιλών. Από το μήκος της ουράς αμέσως διαπιστώθηκε το είδος του καρχαρία. Ήταν ένας καρχαρίας “αλεπού”, όπως ονομάζεται και συναντάνται κυρίως νότια της Κρήτης και στα Δωδεκάνησα.

Μετά την αρχική έκπληξη, ο ψαράς ανέβασε τον καρχαρία στο καϊκι του και τον έβγαλε στη στεριά. Όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, πλήθος κόσμου άρχισε να μαζεύεται στο σημείο και να ρωτάει τον ψαρά, που έγινε κεντρικό πρόσωπο…

 καρχαρίας  καρχαρίας

Δείτε πληροφορίες για τον καρχαρία στο Wikipedia.org

Δείτε πληροφορίες για την Αργολίδα στο Wikipedia.org

Δείτε πληροφορίες για την Νέα Κίο στο Wikipedia.org

Δείτε που ζουν οι καρχαρίες στην Ελλάδα

Σε περισσότερα από 2.500 χρόνια καταγεγραμμένης ιστορίας, μόνο 17 επιθέσεις έχουν σημειωθεί στο Αιγαίο ή το Ιόνιο.

Η περιορισμένη σχετικά θαλάσσια έρευνα που υπάρχει στη χώρα μας – και αναπτύσσεται κυρίως τα τελευταία χρόνια, δεν μας επιτρέπει να γνωρίζουμε πάρα πολλά για τους καρχαρίες των νερών μας, όμως εκ του αποτελέσματος μπορούμε να κρίνουμε ότι εμείς αποτελούμε την απειλή για αυτούς και σίγουρα όχι το αντίθετο.

Τα τελευταία 161 χρόνια δε, σημειώθηκαν μόλις 14 επιθέσεις, εκ των οποίων οι 11 θανατηφόρες.αι παγκοσμίως όμως, αν και τα κήτη αυτά δημιουργούν τον τρόμο και μόνο στην αναφορά του ονόματός τους σε κάποια παραλία, τα τελευταία 419 χρόνια έχουν πεθάνει στα δόντια τους 511 άνθρωποι, δηλαδή πεθαίνει περίπου 1 άνθρωπος τον χρόνο από επίθεση καρχαρία.

Υπάρχουν λευκοί καρχαρίες στην Ελλάδα;

Οι περισσότεροι θα αναρωτιέστε, ποια είναι η σχέση του λευκού καρχαρία με τις ελληνικές θάλασσες. Η απάντηση είναι μία. Ο λευκός καρχαρίας, είναι ένας από τα 35 είδη καρχαρία που βρίσκονται στα ελληνικά ύδατα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ο λευκός καρχαρίας επιστημονική ονομασία: Carcharodon carcharias, είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος καρχαρίας που βρίσκεται στα παράκτια νερά κοντά στην επιφάνεια σε όλους τους σημαντικούς ωκεανούς. Φθάνει σε μήκος μεγαλύτερο των 6 μέτρων και ζυγίζει μέχρι και πάνω από 2 τόνους. Είναι το μόνο είδος του γένους του Carcharodon που υπάρχει ακόμα.Ο λευκός καρχαρίας επιστημονική ονομασία: Carcharodon carcharias, είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος καρχαρίας που βρίσκεται στα παράκτια νερά κοντά στην επιφάνεια σε όλους τους σημαντικούς ωκεανούς. Φθάνει σε μήκος μεγαλύτερο των 6 μέτρων και ζυγίζει μέχρι και πάνω από 2 τόνους. Είναι το μόνο είδος του γένους του Carcharodon που υπάρχει ακόμα.

Επιθέσεις στην Ελλάδα

Το  1847 από το Gosport της Αγγλίας επιβιβάστηκε σε πλοία και απέπλευσε το 36ο τάγμα του Worcestershire της Αγγλίας, με προορισμό την Κέρκυρα. Ανάμεσα σε μια παρέα στρατιωτών του τάγματος, που κολυμπούν στο βορινό τμήμα του Φρουρίου στην Κέρκυρα , βρέθηκε και έναν 19χρονος στρατιώτης που δέχθηκε θανατηφόρα επίθεση από καρχαρία .

Το καλοκαίρι του 1903 στην Κρήτη συνέβησαν δύο θανατηφόρα περιστατικά σε σφουγγαράδες γυμνούς δύτες.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1948 έναν ψαράς  δεχετε θανατηφόρα επίθεση  από γιγαντιαίο σκυλόψαρο.

Παρασκευή 17 Αυγούστου 1951 .Το Μον Ρεπό της Κέρκυρας ήταν ο επόμενος τόπος που ένα ακόμη δραματικό περιστατικό οδήγησε στο χαμό νεαρής γυναικάς.

Στην Κάτω Αχαΐα, στις 4 Ιουνίου 1962, σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, αλιεύθηκε ένας από τους δύο καρχαρίες που είχαν θεαθεί. Η περίμετρος του στόματός του ήταν 2 μέτρα.

1η Ιουνίου του 1963 στον Παγασητικό κόλπο , αυστριακή συγγραφέας και φιλόλογος, από τη Βιέννη, Χέλγκα Πόγκλ, κατασπαράχθηκε ενώ κολυμπούσε σε απόσταση τριών μόλις μέτρων από την ακτή, μπροστά στα μάτια της φίλης της, Βίλκεν.

14 Αυγούστου 1977, που το πλοίο «Φάλτσερ» εκτέλεσε το πρώτο δρομολόγιο στην πορθμειακή γραμμή Βόλος – Συρία και μετέπειτα που το λιμάνι του Βόλου καθιερώθηκε ως κομβικό στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, αρκετοί καρχαρίες ακολουθώντας τα φορτηγά πλοία, για να τρώνε τα σκουπίδια που πετούσαν, εμφανίστηκαν στον Παγασητικό.

1981 μια ακόμη επίθεση καρχαρία, πάλι στην περιοχή του Παγασητικού και ξανά σε τουρίστα από την Αυστρία έγινε.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 1983,Στο πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» της επόμενης ημέρας, δίπλα σε μια φωτογραφία νέου που κρατάει από τα μάτια ένα ροφό, έγραφε: «Τον σκότωσε καρχαρίας ενώ ψάρευε».

 



Spread the love