Spread the love


Στοιχεία-σοκ: O πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται και γερνά

“Γηράσκουμε όλο και περισσότερο και με μεγαλύτερη ταχύτητα”, τονίζει o καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βύρωνας Κοτζαμάνης, ενώ σημειώνει πως “ο πληθυσμός της χώρας μέσα στην επόμενη εικοσαετία θα μειωθεί με βάση τα διάφορα σενάρια κατά 500.000 έως και ένα εκατομμύριο άτομα”.

“Το θέμα είναι πως μειούμενος ο πληθυσμός μας αλλάζει και στη σύνθεση του κατά ηλικία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε 20 με 30 χρόνια (…) θα είμαστε πολύ πιο γερασμένοι και αυτό δεν αφορά μόνο τους άνω των 65, αλλά και τους άνω των 85, που θα ‘ζυγίζουν’ όλο και περισσότερο” αναφέρει ο Έλληνας καθηγητής μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ – ΜΠΕ , ενώ συμπληρώνει πως ταυτόχρονα μειώνεται “ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας, τουτέστιν ο πληθυσμός 20 έως 70 ετών (…) και ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός”.

Ο κ. Κοτζαμάνης επισημαίνει πως οι τάσεις δεν εμφανίστηκαν με τη σημερινή κρίση αλλά έχουν “βάθος εικοσαετίας”, με την οικονομική κρίση να “έχει φέρει μια επιτάχυνση στα γεγονότα”. Ταυτόχρονα η σημερινή εικόνα έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα της δεκαετίας του ‘90 αλλά και του 2000, όταν είχαμε αντιστροφή των μεταναστευτικών ρευμάτων, καθώς “η χώρα από χώρα εξόδου που ήταν μέχρι τη δεκαετία του ’70 έγινε χώρα εισόδου (και) είχαμε την είσοδο περίπου ενός εκατομμυρίου αλλοδαπών” και έτσι δεν είχε γίνει εμφανής η μείωση του πληθυσμού.

Τη συγκεκριμένη περίοδο οι αλλοδαποί “έκλεισαν το κενό (ενώ) συμμετείχαν και στη γεννητικότητα, καθώς το 15% των γεννήσεων την τελευταία δεκαετία έως δεκαπενταετία ήταν γεννήσεις αλλοδαπών” αναφέρει, και παραθέτει πως σε μια διαφορετική εξέλιξη το πρόβλημα της γήρανσης του ελληνικού πληθυσμού “θα είχε γίνει εμφανές στις αρχές της δεκαετίας του 2000”.

“Μέχρι το 2010-2011 το ισοζύγιο εισόδων- εξόδων ήταν θετικό” τονίζει ο κ. Κοτζαμάνης που σημειώνει πως η οικονομική κρίση επιτάχυνε τις καταστάσεις. “Εάν δεν επιστρέψουν τα νέα άτομα, ηλικίας 25 με 45, θα επιδεινώσουν το πρόβλημα” σημειώνει και προσθέτει: “σήμερα δεν φεύγουν μόνο οι νέοι Έλληνες, φεύγει και ένα κομμάτι των εγκατεστημένων αλλοδαπών”.

Σε ό,τι αφορά την αναζήτηση μιας ενδεχόμενης λύσης για το πρόβλημα ο Καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Βύρωνας Κοτζαμάνης, σημειώνει πως “το θέμα είναι να προσχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε με βάση το τι γίνεται (ώστε) να μπορέσουμε να ανατρέψουμε κάποια πράγματα” ενώ ως πιθανή άμεση παρέμβαση περιγράφει την ανάγκη να μειωθεί η έξοδος Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών από τη χώρα: “αυτοί που είναι εδώ, να μη φεύγουν” τονίζει.

Δείτε τα δημογραφικά στοιχεία της Ελλάδας στο site της ΕΛΣΤΑΤ



Spread the love