Spread the love


Νέα εποχή για τον αυτοκινητόδρομο των Τεμπών- Παραδίδεται αύριο το μεγάλο έργο.

Μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της χώρας ολοκληρώθηκε. Αύριο παραδίδεται στην κυκλοφορία ο οδικός άξονας που συνδέει τον Ευαγγελισμό με την Σκοτίνα στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Η διέλευση των οχημάτων από τα Τέμπη, το σημείο που αποτέλεσε δρόμο- καρμανιόλα για πολλές δεκαετίες, θα είναι πλέον ασφαλέστερη.

Η κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου ξεκίνησε το 2008, ολοκληρώθηκε μετά από πολλές καθυστερήσεις και προβλήματα χρηματοδότησης στις 31 Μαρτίου του 2017 και πρόκειται να εγκαινιαστεί αύριο στις 13.00, από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομο 25 χιλιομέτρων, τρεις νέες υπερσύγχρονες σήραγγες, δύο στα Τέμπη και μία στον Πλαταμώνα, αλλά και τις γέφυρες που οδηγούν στις σήραγγες.

Η κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου εξασφαλίζει ένα σαφώς ασφαλέστερο περιβάλλον οδήγησης και μειώνει κατά είκοσι λεπτά τον χρόνο διέλευσης των οχημάτων από την κοιλάδα των Τεμπών.
«Ενώ παλαιότερα οι οδηγοί μπορεί να χρειάζονταν 1 ώρα, πλέον θα κάνουν 40 λεπτά για να διασχίσουν το συγκεκριμένο τμήμα. Το καλοκαίρι μπορεί να χρειάζονταν ακόμη και 3 ώρες και με το νέο έργο θα κάνουν 20 λεπτά», δήλωσε στο thestival.gr η υπεύθυνη επικοινωνίας της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ», Ειρήνη Ζαβρίδου.

Από την Πέμπτη, λοιπόν, η ζωή των οδηγών θα γίνει πιο εύκολη και το ταξίδι από Θεσσαλονίκη στην Αθήνα θα είναι γρηγορότερο καθώς εκτιμάται ότι θα διαρκεί 4 ώρες και 15 λεπτά.

Δείτε πληροφορίες για τα Τέμπη στο Wikipedia.org

Με την ολοκλήρωση του νέου τμήματος από τον Ευαγγελισμό Λάρισας έως την Σκοτίνα Πιερίας, ολοκληρώνεται η κατασκευή της συνολικής παρέμβασης στο συγκεκριμένο σημείο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, που ξεκινά από τις Ράχες Φθιώτιδας και καταλήγει στο Κλειδί Ημαθίας.

Η μεγάλη σήραγγα των Τεμπών είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων

Η μία από τις σήραγγες των Τεμπών έχει μήκος 6 χιλιόμετρα και θεωρείται η μεγαλύτερη των Βαλκανίων. Η κατασκευή της την καθιστά μία από τις πιο εξελιγμένες σήραγγες στην Ευρώπη.
Η γιγαντιαία σήραγγα διαθέτει δύο κλάδους, με τον κάθε κλάδο να έχει διάμετρο 14,8 μέτρα, διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας 3,60 μέτρα και μια λωρίδα εκτάκτου ανάγκης, με συνολικό πλάτος οδοστρώματος 10,5 μέτρα. Επίσης, διαθέτει 2 κατακόρυφα φρεάτια και μια οριζόντια σήραγγα αερισμού/εκκαπνισμού.

Κάθε κλάδος διαθέτει ανά 300 μέτρα έξοδο διαφυγής/διασυνδετήρια σήραγγα με τον διπλανό κλάδο, ενώ κάθε 900 μέτρα η διασυνδετήρια σήραγγα είναι κατάλληλη για τη διέλευση οχημάτων των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Η πρώτη σήραγγα Τεμπών θα έχει μήκος 2 χιλιόμετρα και η σήραγγα Πλαταμώνα 3 χιλιόμετρα.

To επικίνδυνο πέρασμα της Κοιλάδας των Τεμπών είναι πλέον παρελθόν

Το μεγάλο αυτό έργο με τις τρεις σήραγγες αντικαθιστά ουσιαστικά το σημερινό επικίνδυνο πέρασμα της Κοιλάδας των Τεμπών και των στροφών του Πλαταμώνα.

Με τη παράδοση του νέου τμήματος, θα δοθεί ένα τέλος στα τροχαία δυστυχήματα, πολλά από τα οποία έχουν συγκλονίσει την Ελλάδα.

Στη μνήμη όλων έχει μείνει τόσο το δυστύχημα το οποίο στοίχησε τη ζωή σε 21 μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας, όσο και αυτό με τους έξι οπαδούς του ΠΑΟΚ.



Spread the love