Spread the love


Οι Ελληνίδες πουλάνε τα ωάριά τους λόγω κρίσης (και με έκπτωση). Τι προβλέπει ο νόμος για τη δωρεά, πώς γίνεται το εμπόριο, η μεγάλη προσφορά και οι ανταγωνιστικές τιμές .

Οι Ελληνίδες πουλάνε τα ωάριά τους λόγω κρίσης (και με έκπτωση). Σε… κέντρο παραγωγής ωαρίων εξελίσσεται η χώρα μας, καθώς η οικονομική κρίση αύξησε σημαντικά τον αριθμό των γυναικών που δωρίζουν τα ωάριά τους με το αζημίωτο, όπως και εκείνων που τα λαμβάνουν για να τεκνοποιήσουν. Η προσφορά ωαρίων είναι τόσο μεγάλη που πολλές μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κάνουν και… εξαγωγές στην Ευρώπη.

Οι περισσότερες ελληνικές μονάδες στοχεύουν στη μεγάλη όσο και ιδιαίτερη αυτή αγορά στην Ευρώπη (ιδίως στις χώρες όπου ο νόμος δεν επιτρέπει την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή), στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες (προσβλέποντας κυρίως στους ομογενείς) διαφημίζοντας τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας τους στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, το υποστηρικτικό νομικό πλαίσιο και τις ανταγωνιστικές τιμές τους, αλλά και διεκδικώντας μεγάλο μερίδιο στα σύγχρονα ζευγάρια με προβλήματα υπογονιμότητας.Ο αριθμός των ζευγαριών, Ελλήνων και αλλοδαπών, με προβλήματα υπογονιμότητας που καταφεύγουν στις εγχώριες μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μεγαλώνει συνεχώς, διαμορφώνοντας αναλόγως και τη ζήτηση για δανεικά ωάρια από άλλες γυναίκες.

Και εξαγωγή

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία για τη  διαδικασία της δωρεάς ωαρίων -όπως δεν υπάρχουν γενικά για το πεδίο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη χώρα μας-, είναι κοινός τόπος ότι καταγράφεται ένα συνεχώς αυξανόμενο ρεύμα γυναικών που δωρίζουν τα ωάριά τους, με τα κίνητρά τους να θεωρούνται εκ του νόμου αλτρουιστικά (εξ ου και ο χαρακτηρισμός «δωρεά» για τη συλλογή και χρήση του πολύτιμου αυτού γενετικού υλικού), αλλά συχνά στην πραγματικότητα να είναι καθαρά οικονομικά. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις η προσφορά ωαρίων είναι τόσο μεγάλη που επιτρέπει στις μονάδες να κάνουν και εξαγωγή  – προϋπόθεση είναι να γίνεται από και προς πιστοποιημένες Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ), στη χώρα μας υπάρχουν 44 μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής – σημειωτέον ότι προ κρίσης υπήρχαν 67. Κάθε μονάδα, εφόσον πληροί τις αναγκαίες προδιαγραφές, μπορεί να διατηρεί τη δική της «δεξαμενή» γυναικών που προσφέρουν τα ωάριά τους. Μια «δεξαμενή» που πρέπει να είναι πάντα γεμάτη με το ελεγμένο υγιές γενετικό υλικό ώστε να καλύψει τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων για τεκνοποίηση ζευγαριών. Το μεγάλο στοίχημα που έχει βάλει τώρα η Αρχή -μετά την αδειοδότηση όλων των μονάδων- είναι η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Δωρητριών Ωαρίων.

Ελληνίδες



Spread the love