Spread the love


Η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά. Παράλληλα ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, εγκαινίασαν την ανακατασκευασμένη πλατεία.

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά. Παράλληλα ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, εγκαινίασαν την ανακατασκευασμένη πλατεία.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Πειραιά «το Μνημείο  όπως και η ανακατασκευή της Πλατείας Αλεξάνδρας που  το φιλοξενεί, είναι δωρεά του Προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτου Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την πλευρά της μητέρας του, από το γένος  των Υψηλαντών. Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Μώραλης προσέφερε στον κ. Μαρινάκη τιμητική πλακέτα, ως αναγνώριση της προσφοράς του για το Μνημείο καθώς και για την ανακατασκευή της πλατείας Αλεξάνδρας.»
Σημειώνεται ακόμη ότι το εμβληματικό Μνημείο της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», είναι έργο του εικαστικού κ. Παναγιώτη Τανιμανίδη. Πρόκειται για ένα τρισυπόστατο σύγχρονο έργο, με πολλές αναγνώσεις, το οποίο διαπερνάται από 17 γλυπτικές συνθέσεις που περιγράφουν τον αγώνα των προσφύγων του Πόντου.
Η τελετή των αποκαλυπτηρίων εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στο σημείο κατέληξε η λιτανευτική πομπή της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, το Σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη δέηση  για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Δείτε το site του Δήμου Πειραιά
Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας επί 28 αιώνες έκανε θαύματα. Ήταν ένας μοναδικός πολιτισμός ο οποίος διαδόθηκε σε όλη τη περιοχή. Δυστυχώς, το 1911 οι Νεότουρκοι αποφάσισαν τις Γενοκτονίες. Δεν είναι μόνο μια Γενοκτονία. Ξεκίνησαν από τους Αρμένιους και κατέληξαν στους Πόντιους. Ήταν μια εθνοκάθαρση την οποία είχαν αποφασίσει σε συνεργασία με τους Γερμανούς. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να μην το ξεχνάμε, θα πρέπει αυτός ο αφανισμός του ελληνικού στοιχείου να μην μείνει έτσι. Οι νεκροί μας πρέπει να δικαιωθούν και η Τουρκία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τη Παγκόσμια Κοινότητα. Αυτοί οι γείτονες δίπλα μας δεν έχουν ιστορία, αλλά έχουν ποινικό μητρώο.».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πειραιά σημείωσε «είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την πόλη μας. Ο Πειραιάς τιμά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με τον τρόπο που αρμόζει στην ιστορία αυτής της πόλης, με την ανέγερση αυτού του επιβλητικού και άκρως συμβολικού μνημείου προς τιμήν των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που θυσιάστηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια που αυτό το μνημείο δεσπόζει πλέον στην πόλη μας για να θυμίζει σε όλους ότι η ιστορία δεν πρέπει να ξεχνιέται. Ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ποτέ στο μέλλον παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σαν αυτό της γενοκτονίας των Ποντίων την οποία και  περιμένουμε, αλλά και απαιτούμε να αναγνωρίσει η παγκόσμια κοινότητα
Επίσης ο κ. Μαρινάκης, τόνισε στην ομιλία του: «Ένα εμβληματικό μνημείο – φόρος τιμής στη μαρτυρική θυσία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, βρίσκεται στην καρδιά του Πειραιά και κοσμεί την πόλη μας. Είναι σημαντικό το μνημείο αυτό να γίνει στον Πειραιά, γιατί εδώ ήρθαν τα καραβάνια όσων ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες
Και πρόσθεσε: «η ολοκλήρωση της κατασκευής αυτού του μνημείου αποτελεί ταυτόχρονα την εκπλήρωση ενός προσωπικού μου, εσωτερικού χρέoυς, του χρέους μου απέναντι στην ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, στην ιστορία των προγόνων μου, αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές αυτού του τόπου, στα νέα παιδιά τα οποία δεν πρέπει να λησμονούν. Οι λαοί πρέπει πάντα να θυμούνται τις ρίζες τους και τις θυσίες των προγόνων τους. Μόνον όταν σέβονται και στηρίζονται στην Ιστορία τους μπορούν να βαδίζουν υπερήφανοι και δυνατοί
Μνημείου Γενοκτονίας Μνημείου Γενοκτονίας Μνημείου Γενοκτονίας Μνημείου Γενοκτονίας Μνημείου Γενοκτονίας Μνημείου Γενοκτονίας Μνημείου Γενοκτονίας


Spread the love