Spread the love


Προς πώληση με τη «βούλα»  του Συμβουλίου της Επικρατείας, μπαίνει το Castello Bibelli στην Κέρκυρα.

Η έκταση των 77.019 τ.μ. ανήκει πλέον στο  ΤΑΙΠΕΔ και το επόμενο διάστημα αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί διαγωνισμός για τον εντοπισμό επενδυτή. Σύμφωνα με υην υπ αριθμ. 70/2017 γνωμοδότηση, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού  Διατάγματος για την “έγκριση  Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) με την ονομασία Castello Bibelli στην περιοχή Κάτω Κορακιανά του Δήμου Κέρκυρας”.

Δείτε το site του ΤΑΙΠΕΔ

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, στην επίμαχη περιοχή, “επιδιώκεται η ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, κυρίως με την επέκταση της τουριστικής περιόδου σε όλη τη διάρκεια του έτους” αλλά και πως το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος είναι νόμιμο, παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται επί του παρόντος Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό.

Το Castello Bibelli (ή Bibelli)  βρίσκεται σε κατάφυτη λοφώδη έκταση, 14 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας, ενώ η προς έγκριση έκταση του ΕΣΧΑΔΑ ανέρχεται στα 77.019 τ.μ., καθώς εξαιρείται η έκταση που έχει παραχωρηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη.

Δείτε πληροφορίες για το «Καστέλλο»:

Περισσότερο γνωστό σαν «Καστέλλο», λιγότερο γνωστό σαν «Βίλλα Μιμπέλη» και ακόμα λιγότερο γνωστό σαν «Πύργος των Πολυλάδων» υψώνεται μέχρι σήμερα στην Κάτω Κορακιάνα το κτιριακό συγκρότημα όπου μέχρι το 1982 λειτουργούσε μία από τις γνωστότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των αδελφών Μπούα.

Σήμερα, ασυντήρητο, υφίσταται τη φθορά του χρόνου και τίποτα δεν θυμίζει τις παλαιότερες μέρες. Είναι άγνωστο αν ο σημερινός Δήμος Φαιάκων σχεδιάζει κάποιαν αξιοποίησή του.

Αν κάτι τέτοιο δεν γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ανεπανόρθωτη ερείπωση είναι βέβαιη.

Κάντε κλικ εδώ για εικονική περιήγηση 360 μοιρών στο Καστέλλο Το ιστορικό του κτιρίου είναι γνωστό και το σημειώνει σχολαστικά ο Σπύρος Ν. Καλούδης στο βιβλίο του «Η Κάτω Κορακιάνα απ’ το μακρινό χθες … στο σήμερα» που εκδόθηκε από την κοινότητα κάτω Κορακιάνας το 1994.

Από το βιβλίο αυτό σημειώνουμε τις κυριότερες χρονολογίες της ιστορίας του «Καστέλλο»:

1886: Πεθαίνει ο Αντώνιος Πολυλάς, ιδιοκτήτης του παλιού πύργου που υπήρχε στη θέση του σημερινού «Καστέλλο» στην τοποθεσία «Καβαλιέρα».

Τέλος 19ου αιώνα: η κληρονόμος των Πολυλά, Φανή Ροδοκανάκη παντρεύεται με το λιβορνέζο βαρώνο Λούκα Μιμπέλη.

1890: Ο Μιμπέλη αρχίζει την ανακατασκευή του παλιού πύργου

1900: Δύο χρόνια μετά την αποπεράτωση του Αχιλλείου, η «Βίλλα Μιμπέλη» είναι και αυτή έτοιμη να δεχτεί τους νέους ενοίκους της. Χωριστά κτίρια οικοδομήθηκαν για το 60μελές προσωπικό, σπάνια δέντρα πλούτισαν το πάρκο της, ενώ τα ακριβότερα έπιπλα και στολίδια μεταφέρθηκαν από την Ευρώπη.

Castello Bibelli

1906: Ο Λούκα Μιμπέλη φέρνει στην Κέρκυρα το δεύτερο αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στο νησί. Οι σημαντικότερες φυσιογνωμίες και οι εστεμμένοι της εποχής φιλοξενούνται στη Βίλλα όπου ξοδεύονται αμύθητα ποσά για τις διασκεδάσεις.

Αρχές δεκαετίας 1930: Ο Αλεσάντρο Μιμπέλη, γιός του Λούκα είναι πια ο νέος κύριος της Βίλλας που εξακολουθεί να ζει στους παλαιούς ρυθμούς, παρά τα σύννεφα που συγκεντρώνονται στον παγκόσμιο ορίζοντα.

1936: Φιλοξενείται εδώ για τέσσερα χρόνια ο Γεώργιος Β’. Το Πάσχα και τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς τον επισκέπεται ο Μεταξάς, ενώ προετοιμάζεται η φασιστική τεταρταυγουστιανή δικτατορία.

1940: Ο τελευταίος Μιμπέλι υπηρετεί στο Ιταλικό ναυτικό και η Βίλλα κατάσχεται σαν εχθρική περιουσία. Κατοχή: Χρησιμοποιείται σαν στρατιωτικό νοσοκομείο και σαν κατοικία του γερμανού διοικητή. Λεηλατείται εκείνη την περίοδο από πολλούς.

Ως το 1952: Ερημώνει 1953: Το Κλαμπ Μεντιτερανέ νοικιάζει το χώρο για αποθήκευση σανού και για θεατρικές παραστάσεις. Εκείνη την εποχή την επισκέπτεται ο αιθίοπας αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ.

1957: Ο επιχειρηματίας Σπύρος Μπούας νοικιάζει τοκτίριο και το χώρο για 25 χρόνια προκειμένου να αναπτύξει μια από τις καλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες. Ανακαινίζεται πλήρως το Καστέλλο και το Καστελλέτο και κτίζεται το Καστελλίνο. Η αίγλη και η πολυτέλεια επιστρέφει στην παλιά Βίλλα Μιμπέλλι. Οι σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής θα περάσουν από εδώ.

1959: Το ελληνικό Δημόσιο μοιράζει στους ακτήμονες της Κάτω Κορακιάνας την υπόλοιπη περιουσία του Μιμπέλη.

1982: Λόγω υπερόγκων οικονομικών απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου από την οικογένεια Μπούα, η τελευταία διακόπτει τη λειτουργία του Καστέλλο.

2000: Το Καστελίνο λειτουργεί πια σαν παράρτημα της Εθνικής πινακοθήκης. Ο όγκος του Καστέλλο βυθίζεται αργά αλλά σταθερά στην ομίχλη και τη λήθη του χρόνου. Τίποτα δεν θυμίζει πια τα παλιά και κανένας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την αξιοποίησή του. Τα πατώματα και οι οροφές καταρρέουν, ενώ οι κουκουβάγιες είναι πια οι μόνιμοι κάτοικοί του.

Castello Bibelli Castello Bibelli Castello Bibelli

 Spread the love