Spread the love


Πέρασαν περίπου 80 χρόνια από την ημέρα που χτίστηκε ο ιερός ναός της Αγίας Φιλοθέης σε μία από τις πιο «καλές» περιοχές της Αττικής, στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού και αύριο είναι η μεγάλη στιγμή, όπου ο πανέμορφος αυτός ναός θα εγκαινιαστεί.

Πέρασαν περίπου 80 χρόνια από την ημέρα που χτίστηκε ο ιερός ναός της Αγίας Φιλοθέης σε μία από τις πιο «καλές» περιοχές της Αττικής, στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού και αύριο είναι η μεγάλη στιγμή, όπου ο πανέμορφος αυτός ναός θα εγκαινιαστεί.

Θεού χάριτι και ευδοκία και κατόπιν της σεπτής εντολής και ευλογίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, θα τελεσθούν το Σάββατο 13 Μαίου τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Φιλοθέης Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού Αττικής από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια ο προϊστάμενος του ναού Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Χατζηαντωνίου τρεις είναι οι μεγάλοι σταθμοί στην ογδοντάχρονη ιστορία του Ναού. Το 1934 ανακαλύφθηκε τυχαία στην σημερινή περιοχή της Φιλοθέης η λεγόμενη «Κρύπτη» της Αγίας Φιλοθέης, η οποία βρισκόταν στην άλλη άκρη του Μετοχίου των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου εκοιμήθη και ετάφη η Αγία την 19η Φεβρουαρίου 1589, και επικοινωνούσε με υπόγεια σήραγγα 300 μέτρων. Εκεί κατέφευγε η Αγία για να προσευχηθεί απερίσπαστη, αλλά και για προστασία από τις επιδρομές των Τούρκων.

Αμέσως μετά την ανακάλυψη της Κρύπτης άρχισε η ανέγερση του πρώτου επ’ ονόματι της Αγίας Φιλοθέης Ιερού Ναού. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1936. Στις 6 Μαίου του ίδιου έτους, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Γ. Λογοθέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της 18ης Μαίου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, μετονομάσθηκε η μέχρι τότε «Κοινότης Νέας Αλεξάνδρειας» σε «ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ» προς τιμήν της Αγίας. Την 25η Μαρτίου 1937 τελέσθηκαν τα θυρανοίξια του Ναού.

Δεύτερος σταθμός στην ιστορία του Ναού υπήρξε αναμφισβήτητα η μετακομιδή της δεξιάς, άφθαρτης χείρας της Αγίας Φιλοθέης. Την 24η Φεβρουαρίου 1976 το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο εκφράζοντας την επιθυμία των κατοίκων της Φιλοθέης και της ευρύτερης περιοχής να επιστρέψει μετά από σχεδόν 5 αιώνες, απότμημα του ιερού λειψάνου της από το φυλασσόμενο στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, κατέθεσε εγγράφως στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ το αίτημα αυτό. Ο Αρχιεπίσκοπος συμφώνησε ολόθυμα και κατόπιν ορίσθηκε η 25η Μαίου 1976 ως ημέρα μετακομιδής. Σύμφωνα με την μαρτυρία του τότε Αντιπροέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Δημοσθένη Β. Μαρούδη, το πρωινό της ημέρας αυτής, ο τότε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μακαριστός Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κυρός Μάξιμος, ο επίσκοπος Διαυλείας, μετέπειτα Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος και οι εφημέριοι του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών άνοιξαν την λάρνακα της Αγίας Φιλοθέης και μετά από την πρέπουσα δέηση απεσπάσθη από το ιερό σκήνωμα η δεξιά άφθαρτη χείρα της Αγίας, η οποία τοποθετήθηκε εντός περίτεχνης λειψανοθήκης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε από τον Πρωτοσύγκελλο η μεταφορά του τιμίου λειψάνου στο Ναό μας. Η πάνδημη υποδοχή έγινε στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την οδό Αγίας Φιλοθέης και μετά από την λιτανευτική πομπή το άγιο λείψανο εναποτέθηκε στον Ιερό Ναό.

Τρίτο ιστορικό γεγονός για την Ενορία αποτελεί η τέλεση των ιερών Εγκαινίων του Ναού, το Σάββατο 13 Μαίου, ένα γεγονός το οποίο καθυστέρησε διότι ήδη από την δεκαετία του 1960 κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια να ανεγερθεί νέος Ναός δίπλα στον υπάρχοντα και να εγκαινιασθούν μαζί τα δύο άγια θυσιαστήρια. Η προσπάθεια αυτή τελικά δεν τελεσφόρησε και κατόπιν τούτου το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανακαίνιση του Ναού και την τέλεση των Εγκαινίων.

Με την ευκαιρία της τέλεσης των ιερών Εγκαινίων θα τεθούν σε προσκύνηση από την 8η έως και την 15η Μαίου: απότμημα αγίου Δακτύλου του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, το οποίο φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αφιδνών, ως και ιερά λείψανα του Αγίου Χριστοφόρου (προστάτου των οδηγών) και του Αγίου Χαραλάμπους, τα οποία φυλάσσονται στο Ναό μας. Το πρόγραμμα των ιερών Εγκαινίων έχει ως εξής:

Παρασκευή 12 Μαΐου

18.30: Υποδοχή των ιερών Λειψάνων εις την συμβολήν των οδών Αγίας Φιλοθέης και Ελευθερίου Βενιζέλου και λιτάνευσις αυτών.

19.00: Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων

Σάββατο 13 Μαίου

06.30: Ακολουθία του Όρθρου.

08.00: Τελετή των Εγκαινίων και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

ναός

 

 



Spread the love